用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如從頭再選擇。。。
go

如從頭再選擇。。。   [複製鏈接]

小朋友讀緊中小學的爸爸媽媽,如果可以從頭再選,你會比小朋友讀邊間/邊類型幼稚園和小學?
   5    0    0    0

Erin2015 發表於 17-12-20 09:49
小朋友讀緊中小學的爸爸媽媽,如果可以從頭再選,你會比小朋友讀邊間/邊類型幼稚園和小學?
...

而家讀緊間中學嘅幼稚園,再同而家一樣入小學直升

...

一分耕耘 ,一分收穫。一定唔會揀happy  school。

回覆樓主

唔會揀字都唔寫多隻或字都唔認多隻嘅super happy school

...
都係原先個間.堅happy school.字真係唔會識多一隻.學術簡單.開心上學.升小去左間所謂一線.開頭係跟得辛苦d.但原來happy sch都可以跟得到.係開始要比多少少時間+心機.而家進度幾好.所以有得簡都係不變.為左開學個幾月而辛苦2-3年....唔值!

若再揀一次都會同現時一樣,幼稚園就happy 啲,主要訓練好自理,學習態度,小學就揀一線,始終升中派位較好,初小不會太重成績,只要打好底子,家長適量放手,有自信、懂自理,越升上去就會越來越好。

回覆樓主:

题外話,司馬懿話小敗就是勝,來是打仗,—心想赢的人,真的能赢到最後?打仗,先要識善敗,敗而不羞,敗而不傷,才會笑到最後!自己25年青春讀15年的書,學校雖然重要但自己努力更加重要〈又煲劇中毒)

我从来無後悔过所選讀既幼、小、中学~好满意~~

有沒讀左happy school 而家好後悔嘅總之當初谷下佢嘅
或者讀左谷校而家好後悔嘅總之當初揀間開心嘅?

回覆樓主:

happy school點解後悔?幼兒園讀目標性,孩子不開心轉happy的,讀普通小學升中昰中文學校考全级尾尾,條條大路通羅馬,缌有方法的,一點不後悔最怕教個全级考頭,—次差少少玩笨豬跳(朋友孩子玩過)

醒目開學勳章 貢獻勳章

再揀過,真係轉,無人擔保會好咗架

我有兩個小朋友,我無後悔安排佢地一齊返學,雖然都遇到有d"唔適合"嘅問題,但無人可以保証分開佢兩個會更好

恐龍家

當然滿意中小學(抽返黎嘅福氣 ),幼稚園就執左所以冇咩可以講。雖然係谷,真係入到咁好嘅學校,算係咁啦。有權利必有義務

Erin2015 發表於 17-12-20 15:11
有沒讀左happy school 而家好後悔嘅總之當初谷下佢嘅
或者讀左谷校而家好後悔嘅總之當初揀間開心嘅?
...

如果早知會抽返自己母校小學,一定唔幫個女揀屋邨幼稚園。因為呢間幼稚園,小女初小三年飽受老師同學排擠歧視。

回覆樓主

幼稚園Happy school 唔緊要,最緊要個底打的好,因為我個件是讀國際幼稚園,咁去選咗一間英文私小去讀,考完第一個試見完家長,我的results 是小朋友個詞彙唔夠多,差一皮,初頭谂住点英文都唔會咁衰,点不知,我都冇眼睇,現在急忙補底。

回覆樓主

兩個女讀唔同嘅學卷幼稚園,冇後悔,好抵!

平價屋邨幼稚園,讀完三年全日班,中文識得睇“工地出入口”,英文就係26個字母及GOOD MORNING , MISS CHAN ! 咁上下,我地已經好開心>>>津貼小學>>>津貼中學,最后目標達到:資助大學。

滿意,知足

October. 發表於 17-12-20 20:33
平價屋邨幼稚園,讀完三年全日班,中文識得睇“工地出入口”,英文就係26個字母及GOOD MORNING , MISS CHAN ...

十年前私幼畢業都係識嗰D中文字,而家k2都嫌太淺,幼稚園教育發生咩事?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-12-20 20:44
十年前私幼畢業都係識嗰D中文字,而家k2都嫌太淺,幼稚園教育發生咩事?
...
真心覺得幼稚園唔需要程度咁深,不過,時代不同,考入名小學為很多家長目標,認為幼稚園深啲基礎打好啲,被名小取錄機會大啲啩,又或者銜接初小時容易啲,如果後者,我認為真冇必要。

YolandaTam 發表於 17-12-20 16:57
如果早知會抽返自己母校小學,一定唔幫個女揀屋邨幼稚園。因為呢間幼稚園,小女初小三年飽受老師同學排擠 ...

點解ar?

通常,上咗小學冇乜人會理你從邊間幼稚園出黎

siden 發表於 17-12-20 23:30
點解ar?

通常,上咗小學冇乜人會理你從邊間幼稚園出黎

我本來同你睇法相同, 但原來我錯了!

七年幾前,小女升小一, 七月迎新活動第一日見班主任同喺家長唔知情下做咗個PHONICS TEST.  

見班主任, 逐個喺全班面前介紹自己同埋喺邊間幼稚園嚟.  小女返嚟話有十位以上同學來自附屬幼稚園, 幾位根德園, 兩個基督中心堂, 一個培道, 仲好似有啲維多利亞或九龍塘其他幼稚園.  佢一講自己係某中英文幼稚園, 全班大笑, 老師問喺邊區.  

PHONICS TEST,佢完全唔識, 老師叫我哋俾錢佢喺學校上英文(點知係林X德間中心嘅班).  因為小女K3嗰年幼稚園請唔到普通話同英文老師, 完全冇教呢兩科,  嗰陣我又嚴重情緒病無法教小女英文, 小一第一個星期英文跟唔到, 老師打咗幾次電話叫我請補習,  同學話佢喺慈雲山山旯旮幼稚園出嚟, 唔同佢玩.

從此, 小女被標籤:
1) 出身唔好, 因而乜嘢都唔好
2) 英文差

到今年中二, 標籤才淡化.

‹ 上一主題|下一主題