用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記 PN 繼續上 VS 根德園 K1
go

維記 PN 繼續上 VS 根德園 K1 [複製鏈接]

各位請問一下, 我仔仔現讀 維記 PN (可以繼續上 K1)
但收到 根德園 K1 offer, 請教大家可以分享寶貴意見嗎 ?

2    0    0    0

xhirt 發表於 17-12-20 09:34
各位請問一下, 我仔仔現讀 維記 PN (可以繼續上 K1)
但收到 根德園 K1 offer, 請教大家可以分享寶貴意見嗎 ...

你唔係决定左kv 啦咩?我掙扎左好耐,决定維記直升

elim0_0 發表於 17-12-20 09:55
你唔係决定左kv 啦咩?我掙扎左好耐,决定維記直升

一日未到, 都掙扎住先咁囉
留位費就交左, 都七八成架啦,
不過, 邊一個決定, 都真係影響佢往後條路, 所以呢段期間, 都仲係 15. 16既

xhirt 發表於 17-12-20 09:58
一日未到, 都掙扎住先咁囉
留位費就交左, 都七八成架啦,
不過, 邊一個決定, 都真係影響佢往後條路, 所以呢 ...

如果target 傳統小學的話,kv for sure

i think which Victoria may also matter too

回覆樓主

我同你一樣有呢個問題 vic vs kv
大哥讀緊KV
但我最後都揀Vic 俾細佬,我估都要睇性格,順著佢性格揀學校

tombaby 發表於 17-12-20 10:16
i think which Victoria may also matter too
想問下而家咁多間, 最弱係邊間 ? 君匯港 ?

sarawa 發表於 17-12-20 11:14
我同你一樣有呢個問題 vic vs kv
大哥讀緊KV
但我最後都揀Vic 俾細佬,我估都要睇性格,順著佢性格揀學校
絕對無錯, 坐唔定既留返係維記,
鍾意乖乖坐低睇書既, KV 可能會比較好

其實, 維記並不"神", 也不"名"
特別係賣返俾新世界之後, 我會用"學店"去形容,
每朝返學, 個個小朋友排隊等入學校, 都一樣有唔守規矩既內地家長會突然係你面前插隊都夠膽死

學校旅行, 都有家長一樣可以爭先恐後

xhirt 發表於 17-12-22 12:01
其實, 維記並不"神", 也不"名"
特別係賣返俾新世界之後, 我會用"學店"去形容,
每朝返學, 個個小朋友排隊等 ...

其實你咁不滿維記姐係都揀左了

xhirt 發表於 17-12-22 11:57
絕對無錯, 坐唔定既留返係維記,
鍾意乖乖坐低睇書既, KV 可能會比較好
我以為應該調轉坐唔定就去kv 俾人調教下
坐得定就free d 都冇所謂

yiqiyihui 發表於 17-12-22 14:26

坐唔定有機會比學校教到坐定,亦有機會成日比老師投訴。

yiqiyihui 發表於 17-12-22 14:26

我傾向比較喜歡"因材施教"
肯乖乖睇書的, 就去返傳統學校
屁股坐唔定的, 就會去跳脫 D 既學校
運動叻的我唔會要佢讀音小,
鋼琴另的我唔會要佢讀體藝

小朋友應該順住佢個人去提點下發展, 而唔係佢弱項去迫佢鍛鍊

blueaqua    發表於 17-12-27 14:08

根德園

回覆樓主:

其實維記一向是一間平實的學校,沒有神不神的。
KV也是一間好學校,轉不轉也不會錯。考小一是十分個別的事,小孩本身比讀什麼幼稚園更重要。按自己及小孩的喜好選擇吧

xhirt    發表於 17-12-28 09:27

回覆樓主

好同意樓主嘅”因材施教”
我哋都掙扎咗好耐vic定kv
最後都係決定俾我個貪玩仔仔去vic
返學始終要開心先會有學習動力

我個間維記唔係最勁個間,但係同班媽媽好ok, 冇咩big6, 去旅行都係幾和平有秩序。我都好struggle緊應該點揀,想問下KV如果小朋友發夢個d, 佢地會點處理呢?我最驚係入左去精英制,發夢冇表現個d放埋一邊...

happysam97 發表於 17-12-28 16:36
我個間維記唔係最勁個間,但係同班媽媽好ok, 冇咩big6, 去旅行都係幾和平有秩序。我都好struggle緊應該點揀 ...

你預左小朋友會俾人鬧,如果上堂唔專心!仲有大量功課及四次大考,我知道有小朋友四份卷中有一份8x 分,家長日見面時老師黑面,叫家長跟足d, 但另一方面係kv 老師係好識教,學識好多學術上既野,你接受到呢種傳統模式的話,又會同小朋友每星期溫習,KV is good! 如果相反,我認為會好痛苦!

hi,我小朋友現在讀KV, 佢以前N個間學校好自由, 我的小朋友最初讀KV都好唔慣, 成日都話要返以前間幼稚園, 但經過2個月老師的洗禮,佢現在好鐘意KV。 佢好專心上堂, 返到屋企我從來唔會主動同佢溫書, 但佢會自動提你同佢溫, 佢好聽老師話, 老師就好似識魔術咁, 令佢變得好乖!!~
其實本人覺得讀邊間都好, 最重要係家長本身既身教, 佢地係學校得3-4小時, 其實可以學到D咩?
所以放鬆點吧!!

ka302wing 發表於 17-12-29 09:56
hi,我小朋友現在讀KV, 佢以前N個間學校好自由, 我的小朋友最初讀KV都好唔慣, 成日都話要返以前間幼稚園, 但 ...

K1 in KV is a happy school haha
K2 就黎料!
‹ 上一主題|下一主題