用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家認為升中要有咩証書或獎項?
樓主: CCelia
go

請問大家認為升中要有咩証書或獎項?   [複製鏈接]

M-1 發表於 17-12-20 17:28
我囡唔係資優生,但佢話中大 D course幾好玩喎,中大春季資優課程2018又有課程,15-1-2018截止,上佢網睇下 ...

我女都不是資優生但她以前小五小六時放假上過兩次那些科學課程,有一次拿了幾包發霉麵包回家觀察,有點嚇人完左課程會有張cert

王家爸爸    發表於 17-12-20 17:39

M-1 發表於 17-12-20 17:17
本人覺得中大資優無乜用,你肯比錢小朋友去讀就得,雖然要做個test,但唔難,不過學費真係幾貴,當比個小朋 ...
我反而覺得除非小朋友真係好鍾意,否則無必要花時間係呢啲課程,Commitment 太大,對學業幫助唔大。
但係參加比賽無妨,因為時間花費少,只係花幾小時,知道下自己實力都好。

回覆樓主:

囡參加Prose Reading,評判話佢D重音放錯位,同旗仔無缘,連在場有D參賽同學及家長都估唔到,地下有D眼镜碎,我有D D失落,好彩囡囡話藝術好主觀,下年再戰。最後評判走理來同我地講表現非常好,聲音甜美,不過爭少少啫

cmchang0927 發表於 17-12-20 17:34
我女都不是資優生但她以前小五小六時放假上過兩次那些科學課程,有一次拿了幾包發霉麵包回家觀察,有點嚇 ...
其實大部分小朋友都有資優既地方,問題係你有無去發掘,同想唔想去發掘。

王家爸爸 發表於 17-12-20 17:40
其實大部分小朋友都有資優既地方,問題係你有無去發掘,同想唔想去發掘。 ...
這個十分認同

M-1 發表於 17-12-20 17:39
囡參加Prose Reading,評判話佢D重音放錯位,同旗仔無缘,連在場有D參賽同學及家長都估唔到,地下有D眼镜碎 ...
兩個星期前去睇pubic speaking,見個屯官女仔講得好好,我都以為佢會贏,點知三甲不入,我估個評判唔鍾意佢walk and talk,同埋動作太多。反而嗰聖嘉勒女仔只係一般,平平穩穩,得到冠軍。所以其實主觀成份都好高。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 17-12-20 17:15
因為修讀中大資優課程, 必須經過中大資優課程計劃評核係資優學生至可以修讀, 所以, 有修讀既學生都係資優生 ...
唔使係資優生, 只要學校肯推薦已經可報讀, 當然要經過評估先決定收唔收..

利申, 我囡非資優生, 但有報過囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 17-12-20 18:18
唔使係資優生, 只要學校肯推薦已經可報讀, 當然要經過評估先決定收唔收..

利申, 我囡非資優生, 但有報過囉 ...
你話佢唔係資優啫。我知道係有小朋友學校推薦(應該係成績好), 但過唔到評估。佢D評估唔係考知識果D, 係評估小朋友既思考方式係咪屬於資優。我教過一期, D小朋友真係好醒目的。

回覆 CALVEN 的帖子

請問影印証書可以雙面印嗎?定單面印?

little_yolky 發表於 17-12-20 19:10
你話佢唔係資優啫。我知道係有小朋友學校推薦(應該係成績好), 但過唔到評估。佢D評估唔係考知識果D, 係評估 ...

的確我都識有朋友仔被學校推薦過三次!都係關於數理科學的課程(成績好)!但就係過唔到評估

王家爸爸 發表於 17-12-19 20:43
一張全級考第一既証書應該對升中面試最有幫助。

第二得唔得

bettyay    發表於 17-12-20 20:19
little_yolky    發表於 17-12-20 20:17

sophieL 發表於 17-12-20 19:48
回覆 CALVEN 的帖子

請問影印証書可以雙面印嗎?定單面印?
視乎學校有無特別指明或頁數要求!如果無,我個人覺得單面整齊靚D!但唔環保

王家爸爸 發表於 17-12-19 20:43
一張全級考第一既証書應該對升中面試最有幫助。
五年級上學期有一張,可惜唔計呈分,呈分個兩次三甲不入!

little_yolky    發表於 17-12-21 11:59
王家爸爸    發表於 17-12-21 10:29

patpat234 發表於 17-12-20 20:07
第二得唔得
好多時候差一個名次就差好遠,好多聖公會小學既全級考第一証書可以入SPCC,考第二就要睇邊間啦,唔係間間都得。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 17-12-21 10:26
好多時候差一個名次就差好遠,好多聖公會小學既全級考第一証書可以入SPCC,考第二就要睇邊間啦,唔係間間都 ...
請教如是自行階段,中學收生是以呈一及呈二的總成績來排次第嗎?

bettyay 發表於 17-12-20 20:18
視乎學校有無特別指明或頁數要求!如果無,我個人覺得單面整齊靚D!但唔環保 ...
我就照缩影……除左第-呀冠軍呀先大大張单面过其他-律缩影~甚麼無乜用既服務獎操行獎仲四張縮印埋-張A4添~~

王家爸爸 發表於 17-12-21 10:26
好多時候差一個名次就差好遠,好多聖公會小學既全級考第一証書可以入SPCC,考第二就要睇邊間啦,唔係間間都 ...
我區內沒有band1A中學,老師說小朋友兩次呈分後是B1A,建議自行最少報一間區外B1A,但那次級一又不是呈分,不敢太進取,現在煩惱中...

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 17-12-20 19:10
你話佢唔係資優啫。我知道係有小朋友學校推薦(應該係成績好), 但過唔到評估。佢D評估唔係考知識果D, 係評估 ...
脂憂 (脂肪憂慮症) 佢就有份
佢係過唔到評估, 但年年中大一係 email, 一係寄信黎叫我囡再報讀.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

CALVEN 發表於 17-12-21 10:34
請教如是自行階段,中學收生是以呈一及呈二的總成績來排次第嗎?
自行階段,中學收生睇到既係按照呈一及呈二既成績,同埋小學既師兄師姊HKAT成績計算出來既排名。

CALVEN    發表於 17-12-21 11:13

小黃豆B 發表於 17-12-21 10:49
我區內沒有band1A中學,老師說小朋友兩次呈分後是B1A,建議自行最少報一間區外B1A,但那次級一又不是呈分,不敢 ...
如果老師都話小朋友兩次呈分後係B1A,自行階段當然最少報一間B1A,甚至兩間都報B1A。
‹ 上一主題|下一主題