用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行二 選擇: 華仁/迦密/華英/QE
go

自行二 選擇: 華仁/迦密/華英/QE [複製鏈接]

阿仔係九龍城區諗緊自行以下中學:
自行一 博QC **問咗班主任話兩次呈分都考得幾好(全A包括操行)
自行二 華仁/迦密/華英/QE

自行一已知機會渺茫有面試機會已好開心,請問自行二邊間好D? 取錄機會大D? 有冇其他學校可以考慮?

0    0    0    0

yee8001 發表於 17-12-19 13:07
自行一 博QC **問咗班主任話兩次呈分都考但幾好(全A包括操行)
自行二  ...
同你仔CASE好似, 不過在灣仔區, 自一, 一半人建議QC, 一半人建議LS, 自二, 未定.....
老師建議自一QC, 自二LS/JSC......... 太博啦, 好煩惱....

自行一 博QC **問咗班主任話兩次呈分都考但幾好(全A包括操行)
自行二  ...
QES...... 如果唔係聯繫官小學生, 自行會拉見既機會不高...... 唔知新校長有冇改變呢個安排
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

自行二  ...
自一: LS
自二: 荃官/保一/華英/迦密/林護/沙崇 (如果唔嫌遠)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

自行一 博QC **問咗班主任話兩次呈分都考得幾好(全A包括操行)
自行二  ...
呈分考得幾好,到底在何範圍?小學是否一線?一般外區非聯繫校報QC,QE最少要級三內,本區華英估計要級十內,迦密估計級20內,外區華仁在學術上雖不如上述學校,但硬件較好,一般男仔會優先考慮。

hkpapa852 發表於 17-12-19 13:21

謝謝意見等我研究吓保一先,因為之前冇留意呢間,
自一如果選LS機會可能少D, 因為有位男同學學校排名高過阿仔,雖然平均分只差零點幾,除咗體育佢同學仔多D外,大家獎項差唔多。有家長話最好唔好選同一間。

elbar    發表於 17-12-19 20:41

Arabellahk 發表於 17-12-19 14:10
呈分考得幾好,到底在何範圍?小學是否一線?一般外區非聯繫校報QC,QE最少要級三內,本區華英估計要級十內 ...
今年暑假無國界義工時阿仔遇到兩年前自行入QE嘅師姐,師姐話話佢係級八可能師姐有其他獎項先入到QE.

yee8001 發表於 17-12-19 14:47
謝謝意見等我研究吓保一先,因為之前冇留意呢間,
自一如果選LS機會可能少D, 因為有位男同學學校 ...
LS全In, 面試或者可以幫你攞高D分.

QC每年只揀200人In, 有冇機會In 都係一個問題

迦密舊年係全in的

hkpapa852 發表於 17-12-19 15:30
LS全In, 面試或者可以幫你攞高D分.

QC每年只揀200人In, 有冇機會In 都係一個問題
咁又係,要再諗諗>.<

hkpapa852 發表於 17-12-19 13:21
自二係地區名校大包圍
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題