用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黃大仙區聖母,救恩,保良局金卿,鑽石山靈糧堂,唔知點選擇 ...
go

黃大仙區聖母,救恩,保良局金卿,鑽石山靈糧堂,唔知點選擇好? [複製鏈接]

小女收到以下幾間幼稚園的OFFER,想各位媽媽俾意見。
聖母AM救恩AM
保良局金卿PM(已寫信要求轉AM,不知成唔成功)
鑽石山靈糧堂PM(已寫信要求轉AM,不知成唔成功)

請問有媽媽的子女是讀以上幾間學校嗎?請問學校的教學模式是HAPPY SCHOOL定係好谷?
我希望小女可以讀保良局錦泰小學, 保良局金卿幼稚園係咪真係有優勢?
德望小學都係我既TARGET,我知道好難入,到時都會試下。
   1    0    0    0

回覆樓主:

救恩出offer了嗎?

靈糧應該係最happy 如果入到錦泰會辛苦
聽講金卿會寫封信俾家長 有需要叩錦泰用
因呢兩間我都有in 呢d資料你睇睇好
仲有兩間唔知

kiwi_delicious 發表於 17-12-18 14:23
小女收到以下幾間幼稚園的OFFER,想各位媽媽俾意見。
聖母AM救恩AM
保良局金卿PM(已寫信要求轉AM,不知成唔成 ...

如果想入錦泰一定係選金卿,但你選金卿你就要預左好多功課,同埋老師比較嚴肅,傳統式教學

鑽靈其實都可以抽獎入錦泰,但因為錦泰係一間好谷既小學,你小朋友如果鑽靈轉錦泰可能需要一段時間適應去追進度,錦泰係好多默書同測驗既小學

JlIl 發表於 17-12-18 14:53
靈糧應該係最happy 如果入到錦泰會辛苦
聽講金卿會寫封信俾家長 有需要叩錦泰用
因呢兩間我都有in 呢d資料 ...
你選擇左邊一間呀?

eleven123 發表於 17-12-18 14:42
救恩出offer了嗎?
上個月已經出左

wcm991101 發表於 17-12-18 15:44
如果想入錦泰一定係選金卿,但你選金卿你就要預左好多功課,同埋老師比較嚴肅,傳統式教學

鑽靈其實都可 ...
我覺我金卿資源唔夠,而且好細間,但佢又係最大機會入到錦泰。我應該會選聖母OR靈糧堂, 聖母既好處係AM同唔使坐校車。
靈糧堂要坐校車同PM,不過佢資源充足,小朋友一定讀得開心。

一間pm一間waiting...
寫咗求位信 睇吓有無機會做同學
不過聖母有小學 品德學術應該不會比靈糧差/更好

kiwi_delicious 發表於 17-12-19 10:25
我覺我金卿資源唔夠,而且好細間,但佢又係最大機會入到錦泰。我應該會選聖母OR靈糧堂, 聖母既好處係AM同唔使 ...

靈糧都有人入到錦泰,不過我自己就鐘意嘉諾撤小學(新蒲崗),我都係有靈糧pm,不過已經寫左信要求調am

超級奶爸爸 發表於 17-12-19 10:56
靈糧都有人入到錦泰,不過我自己就鐘意嘉諾撤小學(新蒲崗),我都係有靈糧pm,不過已經寫左信要求調am
...

鑽靈入嘉諾好多,我自己都好喜歡鑽靈

唔知點選擇好, 好煩惱呀!

wcm991101 發表於 17-12-19 12:05
鑽靈入嘉諾好多,我自己都好喜歡鑽靈

以我個女當日表現以為無offer(因為俾旁邊個小朋友搶玩具搞到嬲嬲豬),好彩都有pm offer。我都睇到鑽靈係幾多人入到嘉諾撤(不過應該同幼稚園無乜關係)

超級奶爸爸 發表於 17-12-19 12:21
以我個女當日表現以為無offer(因為俾旁邊個小朋友搶玩具搞到嬲嬲豬),好彩都有pm offer。我都睇到鑽靈係幾 ...

可能入鑽靈有父母係基督徒幫小朋友受洗左有宗教果5分所以易入嘉諾,冇宗教既幼稚園好少抽中哩間,如金卿

wcm991101 發表於 17-12-19 12:31

可能入鑽靈有父母係基督徒幫小朋友受洗左有宗教果5分所 ...

一間天主教,一間基督教,應該唔得啩

超級奶爸爸 發表於 17-12-19 12:36
一間天主教,一間基督教,應該唔得啩

受洗宗教果5分一樣架,升小學除左叩門都係玩計分遊戲haha

wcm991101 發表於 17-12-19 12:41
受洗宗教果5分一樣架,升小學除左叩門都係玩計分遊戲haha

但我睇到宗教分係要求同學校同一個宗教信仰先計喎

超級奶爸爸 發表於 17-12-19 12:53

不論天主教徒還是基督徒都是信耶穌基督的,所以有些基督教學校會計算天主教徒有宗教分。天主教學校相對比較嚴謹,但有些寬鬆一點的學校也計算基督教父母有宗教分。當然越有名的學校就越嚴謹,例如香港嘉諾撒學校就只接受有領洗紙的天主教教友有宗教分;喇沙小學更加訂明學童本身已領洗、有天主教領洗紙才有宗教分,等候或將會領洗者都不能申報宗教分。

其實熟遊戲規則的都知道,今年龍年只是特例令到很多人二十分變得不十拿九穩、十五分更加是感到虛無縹緲(即是我)。如果是其他年份,二十分已是一個感覺安穩的分數。如果子女本身是適齡子女(十分)加上首胎(五分),已有十五分;如何能提高勝算?就靠宗教分了。很多為子女做好生涯規劃的父母,基本上在子女入了PN開始便已籌謀那五分宗教分了。

如果想成為天主教徒的就必須上慕道班,慢者一年、快者幾個月;別忘了要找教父、教母(God Father、God Mother)作引介(也有點像擔保人),符合要求才可領洗。當父母都成為天主教教友了,子女才有資格領洗。

基督教也差不多,上受浸班(受浸班也有參加資格的,例如已穩定上教會半年至一年),決志、查問信德合格才可受洗。基於基督教裡沒有嬰兒洗禮這回事,只有嬰兒奉獻禮,子女不需要領洗紙去證明自己的宗教,有父或母的浸禮證明書已可。

這五分宗教分的確帶了很多父母「信主」,然而始終有小一派位的誘因推動,父母達到目的、一切大局已定之後,便自然把宗教置諸腦後、不再上教會。有這類把宗教「用完即棄」的「信徒」出現後,教會也只好越來越嚴格。有天主教聖堂規定必須有在同一間教堂結婚的人做代父/代母作擔保、慕道者要做義工;也有聖堂查問報名慕道班的家長是否有將會升小一的長子/長女,如有,會「邀請」他們下年子女已升上小一後才來上慕道班。

超級奶爸爸 發表於 17-12-19 12:53

只有天主教既先會有領洗紙,父母要上道班,再幫小朋友受洗,資料來自網頁

我冇計劃咁多,哈哈,開心返學就可以了,唔駛一線小學

wcm991101 發表於 17-12-19 13:07
只有天主教既先會有領洗紙,父母要上道班,再幫小朋友受洗,資料來自網頁

我冇計劃咁多,哈哈,開心返學 ...

我都唔會為左呢五分而信教,等運到(大抽獎),叩下門就算

超級奶爸爸 發表於 17-12-19 13:18
我都唔會為左呢五分而信教,等運到(大抽獎),叩下門就算

有幾個媽媽都咁做,成日聽佢地講,所以都了解到少少,不過基督教天主教都係導人向善,返教會都冇壞,只係為求目的返就。。。

不過教會有牧師都會講,無論咩目的來信主去認識主,都可能係主既指引,致於可否小1前領洗就唔可以保證,哈哈
‹ 上一主題|下一主題