用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學自行選校
go

東區中學自行選校

小兒東區普通小學,呈一呈二成績B1尾B2頭,但老師建議揀中國婦女會中學及民生書院,是否太進取? 本人擔心連面試機會也沒有,浪費今次選校機會。請各位指教如何選擇?感激萬分

elbar    發表於 17-12-18 15:54

回覆樓主:

中婦是B1頭,係好進取。

但自行,老師一般教心仪的填第二,第一個係搏高一线。

你要考慮埋学校有幾谷及学生讀得开心定压力好大。如B1尾学生有幸入了B1頭中学,但次次測考是包尾……咁入左B1頭校,是福定是禍呢?

俾我,自行我會揀兩間B1尾。寧可做小缸的大魚,好過做大缸中最细的魚。

Jasmine-4711 發表於 17-12-16 12:04
中婦是B1頭,係好進取。

但自行,老師一般教心仪的填第二,第一個係搏高一线。

謝謝你的意見,請B1尾有什麼選擇? 筲箕灣官中如何?

bobolam 發表於 17-12-16 10:21
小兒東區普通小學,呈一呈二成績B1尾B2頭,但老師建議揀中國婦女會中學及民生書院,是否太進取? 本人擔心 ...

點普通法?間間都係普通小學。
睇返之前派位,小朋友呢個成績通常係去邊間中學。
我覺得民生算b1 尾,但佢自行會想收好啲嘅學生。

bobolam 發表於 17-12-16 12:36

謝謝你的意見,請B1尾有什麼選擇? 筲箕灣官中如何?
筲箕灣官中应係band 1尾,功課/project很多.

但民生应更谷(:Open Day校長話高中不建議你参加課外活動,專心讀書就得.高中教快一年,中六只係温書.)

千祈唔好手多填多個"東"字,
筲箕灣東官中係Band 3

王家爸爸    發表於 17-12-16 15:45

patpat234 發表於 17-12-16 13:15
點普通法?間間都係普通小學。
睇返之前派位,小朋友呢個成績通常係去邊間中學。
我覺得民生算b1 尾,但佢 ...

睇番之前的派位,以我仔的成績是入唔到中婦及民生的,所以我才對老師的建議存疑,我衹打算衛理及中基(直資),但老師覺得太保守,又説中基校風麻麻,所以才苦惱

bobolam 發表於 17-12-16 14:17

我都覺中基麻麻
反正自行2個位,可以考慮民生 + 衛理

patpat234 發表於 17-12-16 14:23
我都覺中基麻麻

我住小西灣,覺得民生有些遠,搭巴士要提早1時出門,筲官就近小小

bobolam 發表於 17-12-16 14:31
我住小西灣,覺得民生有些遠,搭巴士要提早1時出門,筲官就近小小

我都係住小西灣,大仔讀緊民生
筲官係近啲,但放lunch時好唔方便
呢間我原本都有考慮過,但今年去完簡介會後離開就覺得唔知點好。
好天就唔怕,萬一落雨天,返學放學係條大斜路都幾論盡,所以細女都唔會考慮

patpat234 發表於 17-12-16 14:23
我都覺中基麻麻

衞理B2頭喎~~~

小兒東區普通小學,呈一呈二成績B1尾B2頭,但老師建議揀中國婦女會中學及民生書院,是否太進取? 本人擔心 ...

我個人認為,可以試下聖公會鄧肇堅和筲官,東區小學B1尾B2頭,自行都係保守D~~~

mcl203 發表於 17-12-16 15:33
衞理B2頭喎~~~

有咩問題?
樓主話小朋友b1尾b2頭,咁一間進取一間保守都可行呀!
如果2間都太進取,連面試嘅機會都無,就2個自行位都浪費了。

回覆樓主:

中基都可以一試,始終Banding唔確定,若有中基offer,起碼可以定下學術位置,收左先諗~~~

仲有可以試埋報港同,港同有得面試又收埋,穩陣係B1機會極大,又若港同連面試都無,咁就要穩陣D好~~~

patpat234 發表於 17-12-16 15:39
有咩問題?
如果2間都太進取,連面試嘅機會都無,就 ...

無問題,若樓主傾向保守~~~

東區生都仲算多位,B1尾B2頭我就唔會咁早投降,要保守都留番係統一lu ~~~

如果真係B1尾B2頭,老師既建議好有問題。

bobolam 發表於 17-12-16 14:17

假設老師講BANDING既時候保守咗(從佢既自行建議可能估到),現階段揀衛理及中基又有啲太保守。

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 17-12-16 15:40
中基都可以一試,始終Banding唔確定,若有中基offer,起碼可以定下學術位置,收左先諗~~~

仲有可以試埋 ...

無去今年簡介會,唔知有無改。港同第一輪全見
不過我經常同意,報直資果幾十蚊唔好慳,當mock又好,試水位又好。始終自行望都望有得見啦!可以做兩手準備

醒目開學勳章 王國長老

patpat234 發表於 17-12-16 15:39
有咩問題?
如果2間都太進取,連面試嘅機會都無,就 ...

通常都傾向少少進取。無理由可能b1, 但自己斷自己米路,自行入間b2架嘛

自行通常老師都會叫同學仔博高一線,到大抽獎才用保險策略

mcl203 發表於 17-12-16 15:40

仲有可以試埋 ...
港同係全in