用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 傳統學校轉校讀IB或私立 問意見
樓主: kichinto
go

傳統學校轉校讀IB或私立 問意見 [複製鏈接]

kichinto 發表於 17-12-16 20:35
我都擔心佢地適應問題,請教當日你女兒轉IS,語言有沒有做什麼準備?
細仔應該social skills無問題,但就擔 ...

當年她先參加了該 IS 暑假撹的兩星期 summer day camp,熟習了老師和知道自己的英文去到邊,之後開學插班。但她比其他人有優勢,因弟弟己在該校就讀

culver 發表於 17-12-16 22:58
當年她先參加了該 IS 暑假撹的兩星期 summer day camp,熟習了老師和知道自己的英文去到邊,之後開學插班 ...

但我相信小朋友的適應力佷強,她在原校所有科目(包括英文)都只是中規中矩,到 IS 後很快適應全英環境,雖然第一年英國文較其他同學差一點,第二年己追返上去了

本人覺得你讀咩學際都無關係,原因係似乎你兩位兒子學術上都無乜問題,十名內都應該唔差下。而你最擔心的係社交同創意。

基本上大部分國際學校都會滿足到你呢兩點。

kichinto 發表於 17-12-16 08:12
大家好!
現時我兩個小朋友都讀傳統小學(津校),經歷咗兩年極之繁忙的小學生涯,發現傳統教學原來同我地既年 ...

如果大仔有ASD,  同ADD. 轉國際初段父母可能比較多擔憂。因為教學模式多discussion, 社交較多,傳統學校坐定定就OK, 但國際係要同身邊人交流,社交能力差,交流越多,發生衝突機會越多。
但另一方面睇,社交技巧係終身有用,有機會啄磨係好事。

Monstereasy 發表於 17-12-17 01:08
如果大仔有ASD,  同ADD. 轉國際初段父母可能比較多擔憂。因為教學模式多discussion, 社交較多,傳統學校坐 ...

是的 , 其實我最擔心係轉校對大仔的影響。ASD同ADD,在活動教學環境下,我唔知會唔會令佢惡化(如上堂發夢,講錯野同人衝突,等等)。另一方面,如果唔比佢試練,減少同人接觸,對佢又未必係好事。

EconFather 發表於 17-12-16 23:59
本人覺得你讀咩學際都無關係,原因係似乎你兩位兒子學術上都無乜問題,十名內都應該唔差下。而你最擔心的係 ...

謝謝意見! 但我大仔ADD,我老公怕佢在活動教學環境更難控制自己

kichinto 發表於 17-12-17 10:09
是的 , 其實我最擔心係轉校對大仔的影響。ASD同ADD,在活動教學環境下,我唔知會唔會令佢惡化(如上堂發夢 ...

凡事有兩面在乎你點睇,孩子總有一天要同人交流合作,錯過訓練機會,越大越難訓練,特別係到青春期。同時亦要睇下學校對SEN支援同接受情度。
我既經驗係以往係Local無同同學有衝突,學校無投訴,最多話佢發下夢。但轉去IS後,交流多左衝突多左,多到個個星期收email or 電話。
初期好懷疑自己決定有無轉錯,好在學校態度正面,亦有提供支援。經過兩年訓練,社交上進步好大,有好多朋友,同學間相處即使有衝突亦學會處理。

大家好!
現時我兩個小朋友都讀傳統小學(津校),經歷咗兩年極之繁忙的小學生涯,發現傳統教學原來同我地既年 ...

大仔讀得好好地,最好唔好轉。IB 唔識合社交差、溝通能力弱。學習冇課本跟,日日分組做Project, A仔同父母都會好辛苦。要轉就細仔轉先。國際學校group interview見到社交差的都未必會收。

kichinto 發表於 17-12-17 10:10
謝謝意見! 但我大仔ADD,我老公怕佢在活動教學環境更難控制自己

我囡的經驗:會發夢是因為課堂沒趣或內容重覆,而活動教學則相反,所以囡學得投入,升上 IS 高班時,有一告訴班主任她有 ADD , 班主任的反應是 r u kidding me?

但她沒有 ASD, 社交 ok, 這方面答不上

culver 發表於 17-12-17 10:43
我囡的經驗:會發夢是因為課堂沒趣或內容重覆,而活動教學則相反,所以囡學得投入,升上 IS 高班時,有一 ...

而弟弟在學校有個朋友仔是有 ASD 的 ,自小在該校就讀,現己高小,行為正常細路一個,在學校亦有朋友,只不過有時堅持己見- 但不要忘記,外國人很多都是這個習慣,所以又係家長唔講我根本不知道

kichinto 發表於 17-12-16 16:00
其實都想揀間近屋企,所以暫時只有兩個choices(宏信/激活),宏信PYP仲未正式認証,激活就唔知升中會點。
...

兩間都冇乜聽過,比唔到意見。
我只可以話,IBO 執得幾嚴,試過有香港 IB school 自把自為,IBO 即刻出招。
所以 99% IB school 都會跟到 IB 指引,淨低 1% 玩嘢,不出一年比 IBO 搞返掂。
但如果未認証,又另一回事。
香港試過有學校用 IB 招徠,但結果冇搞認証,之後改口話係 "IB style" 之類。
利申:EK 好多人仔女不是在 IB school ,所以 anti-IB ,又玻璃心,所以先聲明,我唔係話 IB 好,家長自己多了解學制先選擇。

kichinto 發表於 17-12-16 20:20
即是讀IB PYP,MYP,如升唔上IBDP,讀番DSE就唔好。如讀傳統小學,到中學升讀IB又會點?
...

現在主要是 DBS SPCC 是傳統上 IB (IBDP ,即高中),兩間本身是名校,入 IB steam 只是一部份,要篩選。
其實香港 IB 國際學校都是 English as first language ,其他同學浸在 "全英語" 多年,本地傳統學校,即使 DBS DGS SPCC ,英文課程也是 English as second language。在本地學校英文成績好,去到 IB school 可能只是 "一般"。

大仔有ADD(及疑似高功能自閉症), 現小二, 書不離手, 中英文閱讀能力高, 成績級十內。學校無乜friends, 呢兩年的班主任都明白佢情況, 對佢體諒, 但一班太多人始終未必顧到咁多。做野易分心。

寫作能力如何?表達能力如何?
我識兩個 ADD ,都是愛閲讀,但表達和寫作差,冇乜朋友。
其實 IS 也未必適應。
長遠,我建議去美國制中學,可以不用考公開試,以校內成績入大學。

kichinto 發表於 17-12-16 20:20
即是讀IB PYP,MYP,如升唔上IBDP,讀番DSE就唔好。如讀傳統小學,到中學升讀IB又會點?
...

IBDP 兩年,NSS 3年,點通呢?

全港極多數學校只有一個課程,offer competing curriculum 只有數間直資。

勸你先不要理小一小二lB唔lB,由所有非 DSE 校中,用其他凖則選校。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

大家好!

補充:我知不少人兩個小朋友不同學校,其實有時要分開都是為小朋友好,畢竟每個人性格能力不同。

回覆樓主:

如選非dse課程,最好有兩手準備,即使只提供ib學校,由gcse/myp上ibdp亦有要求,唔乎合可能要讀ib certificate/ib career program/btec, 看學校有什麼offer, 如不是家長/學生所要,可能要出國。如學校提供dse,最後兩年dse/ibdp, 唔入ib可继續dse。但pyp+myp+dse, 個人有疑問。當然樓主孩子仲細,到時情況得個估字。

poonseelai 發表於 17-12-17 12:35
如選非dse課程,最好有兩手準備,即使只提供ib學校,由gcse/myp上ibdp亦有要求,唔乎合可能要讀ib certific ...

NSS, the curriculum that leads to DSE, is 3 years and IBDP is two years.  How can students follow MYP/GCSE to IBDP or DSE?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

poonseelai 發表於 17-12-17 12:35
如選非dse課程,最好有兩手準備,即使只提供ib學校,由gcse/myp上ibdp亦有要求,唔乎合可能要讀ib certific ...

myp + dse ?
你唔講我都唔知有學校會有這個組合。
為乜呢?為函接 JUPAS ?

shadeslayer 發表於 17-12-17 12:48
NSS, the curriculum that leads to DSE, is 3 years and IBDP is two years.  How can students follow M

唔難,myp/gcse 課程最後一年滲一些 NSS form 4 內容囉,
香港 d 學校,乜都可能,
有本地名校美其名 pre-ib ,其實比其他人早年讀 ibdp 的部分內容,
成績唔好先奇。

shadeslayer 發表於 17-12-17 12:48
NSS, the curriculum that leads to DSE, is 3 years and IBDP is two years.  How can students follow M ...

Students will be splitted into rhe 2 streams from year 10
‹ 上一主題|下一主題