用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 傳統學校轉校讀IB或私立 問意見
go

傳統學校轉校讀IB或私立 問意見 [複製鏈接]

大家好!
現時我兩個小朋友都讀傳統小學(津校),經歷咗兩年極之繁忙的小學生涯,發現傳統教學原來同我地既年代一樣,缺乏比小朋友有發揮創意空間。另一方面,去聽咗一些直資IB或私立學校的講座,好認同佢地既方向,如相對給予小朋友閱讀的時間(不過實際讀係點?真係唔知) 。上黎想問下各位意見,特別係由傳統學校轉校去IB或私立的家長, 究竟實際讀會係點? 心儀的學校一間是私立,一間是IB,我的小朋友適合嗎? 希望有過來人分享一下及比意見。

背景:
大仔有ADD(及疑似高功能自閉症), 現小二, 書不離手, 中英文閱讀能力高, 成績級十內。學校無乜friends, 呢兩年的班主任都明白佢情況, 對佢體諒, 但一班太多人始終未必顧到咁多。做野易分心。

細仔現小一, 都鍾意睇書, 但閱讀能力一般, 數感好, 轉數快, 鍾意做手工, 畫畫, 有創意, 但現時學校無乜空間比佢發揮, 學生較多friends, 未考試未知成績, 但暫時讀書都可跟上。自理能力佳, 做功課好有效率。
   6    0    0    0

回覆樓主

IB需要多D social skills,又不是一板一眼有instructions 跟,唔知你大仔會不會喜歡。

kichinto 發表於 17-12-16 08:12
大家好!
現時我兩個小朋友都讀傳統小學(津校),經歷咗兩年極之繁忙的小學生涯,發現傳統教學原來同我地既年 ...

其實小一二唔應該限自己選lB PYP。多數好的lS有校本自己的課程,多數跟英國式課程。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

964000 發表於 17-12-16 10:34
IB需要多D social skills,又不是一板一眼有instructions 跟,唔知你大仔會不會喜歡。
...

多謝回覆! 你講得岩,我大仔係好鍾意follow guideline的人,社交較弱(或者用獨特去形容,佢有自己一套)。兩睇,IB或者可以train up 佢的社交及溝通技巧,但在傳統學校,佢會留在comfort zone, 可能開心啲。

shadeslayer 發表於 17-12-16 10:42
其實小一二唔應該限自己選lB PYP。多數好的lS有校本自己的課程,多數跟英國式課程。
...

多謝回覆! IS或私立我都有諗過,主要係考慮唔知邊種教學課程適合佢地個性,或對佢地benefit最大

回覆樓主:

現時ib pyp 認證了的小學得幾間,即使只是参考ib模式的可能比較多group work, 孩子会容易適應嗎?另英文要求高,見過傳統學校英文高分孩子亦覺難,主要大家學習形式不同

kichinto 發表於 17-12-16 13:03
多謝回覆! IS或私立我都有諗過,主要係考慮唔知邊種教學課程適合佢地個性,或對佢地benefit最大
...

應該用學校課程的類型分,把以英/美/澳/加小學課程為藍本的學校和lB一起考量。除非你現在好清楚孩子大學那裏讀大學。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-12-16 13:19
應該用學校課程的類型分,把以英/美/澳/加小學課程為藍本的學校和lB一起考量。除非你現在好清楚孩子大學那 ...

識多個有親身體驗,孩子讀過不同西方教育模式的小學,都認為大致相似,不需太執著。
到中學才選定一個目標課程也未遲。
其實每個人選擇也有自己的偏好,不需要見到人地選擇和自己不同太大反應。

kichinto 發表於 17-12-16 13:03
...

英美加澳 IB 小學,會有分別,但不需要太執著。
教育方式都能啟發小朋友思考,不會機械式操練。

私校是否指本地課程私校?
本地課程小學,始終將來要函接本地中學,校學方式點 "新" 點 "活動",也難走出傳統填鴨式。

如果你指 VSA 這類 IB PIS 私校,其實模式必須要跟 IB ,框架和 IB IS 如 ESF 不會相差很遠。

nintendo 發表於 17-12-16 13:33
識多個有親身體驗,孩子讀過不同西方教育模式的小學,都認為大致相似,不需太執著。
到中學才選定一個目標 ...

我叫樓主lB,英美澳加一起考慮,完全和「我」自己的選擇冇關係。

nintendo 發表於 17-12-16 13:42
英美加澳 IB 小學,會有分別,但不需要太執著。
教育方式都能啟發小朋友思考,不會機械式操練。

其實都想揀間近屋企,所以暫時只有兩個choices(宏信/激活),宏信PYP仲未正式認証,激活就唔知升中會點。

shadeslayer 發表於 17-12-16 13:19
應該用學校課程的類型分,把以英/美/澳/加小學課程為藍本的學校和lB一起考量。除非你現在好清楚孩子大學那 ...

其實我地無外國護照,都未知會唔會出去讀大學。暫時唔諗到咁長遠,始終佢地仲細,男仔未知第二時潛力,只係覺得現時再讀傳統學校,驚佢地讀到好似自己咁無創意同無晒自信

kichinto 發表於 17-12-16 16:05
其實我地無外國護照,都未知會唔會出去讀大學。暫時唔諗到咁長遠,始終佢地仲細,男仔未知第二時潛力,只 ...

個人意見,ib Pyp, myp, 如不升上ibdp 而是上dse, 暫時效果唔覺好,例如正式ib school 啟思為例子,以往ibdp 成績好似好過dse,這年兩網頁無公開dse成績,宏信是直資始終考ib人數有上限。其實相對活動模式又不是只有ib school,不妨看多幾間

kichinto 發表於 17-12-16 08:12
大家好!
現時我兩個小朋友都讀傳統小學(津校),經歷咗兩年極之繁忙的小學生涯,發現傳統教學原來同我地既年 ...

以你小朋友嘅情況,建議搵啲小班嘅IS或活動教學模式嘅私校,老師會可以spend多啲時間照顧每個小朋友嘅需要。你講嗰兩間我唔熟,有冇人知道師生比例?

ZackMama 發表於 17-12-16 17:33

以你小朋友嘅情況,建議搵啲小班嘅IS或活動教學模式嘅私 ...

非常認同,小班和有愛心的老師對大仔尤其重要!
我大女輕微ADD ,小一至小三 local school (私校,己不是太傳統)功課無趣量又多,轉至小班 IS,讀得很開心。現己升上幾好的大班 IS 中學,很享受學習。
她的 IS 有同學也疑似輕微自閉,升上中學也見他適應到

culver 發表於 17-12-16 20:09
非常認同,小班和有愛心的老師對大仔尤其重要!
我大女輕微ADD ,小一至小三 local school (私校,己不是 ...

補充一下,轉校好講彩數,尢其現在多咗 local school 學生想轉,祝你好運!

poonseelai 發表於 17-12-16 17:25
個人意見,ib Pyp, myp, 如不升上ibdp 而是上dse, 暫時效果唔覺好,例如正式ib school 啟思為例子,以往ib ...

即是讀IB PYP,MYP,如升唔上IBDP,讀番DSE就唔好。如讀傳統小學,到中學升讀IB又會點?

culver 發表於 17-12-16 20:11
補充一下,轉校好講彩數,尢其現在多咗 local school 學生想轉,祝你好運!
...

我都擔心佢地適應問題,請教當日你女兒轉IS,語言有沒有做什麼準備?
細仔應該social skills無問題,但就擔心佢語文,以及普通話教中文,唔知佢適唔適應。

kichinto 發表於 17-12-16 20:20
即是讀IB PYP,MYP,如升唔上IBDP,讀番DSE就唔好。如讀傳統小學,到中學升讀IB又會點?
...

傳統或直資學校選入ib時,校方和學生会經過screening/matching, 語文和能力合適的才会入讀。其實由myp上dp, 亦有gap, 更何況上dse根本是另一制度。如之前講,這是我個人意見,香港亦無乜學校是pyp, myp 加dse,可参考資料唔多

kichinto 發表於 17-12-16 20:20
...

sorry, 看錯你的問題,傳統小學上ib school, 英文水平是一大考慮,如ib school teaches english as a first language, 距離会大,另一方面中文应会優勝D
‹ 上一主題|下一主題