用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 2017-2018 第四屆全港小學數學挑戰賽 初賽結果出左啦 ...
樓主: peggy1
go

2017-2018 第四屆全港小學數學挑戰賽 初賽結果出左啦 [複製鏈接]

米米爸爸 發表於 18-4-15 21:25
我也是覺得奧數不太好, 因為用題型套公式其實不是真正學緊數學。沒有靈活的思維在其中。這反而影響數學的學 ...
講得啱,靠用題型套公式,其實唔係真正學緊數學,所以我一直都唔贊成操奧數,我亦都從來唔叫小朋友記太多公式。可以推既公式,盡量用推既方法,唔好死記。

王家爸爸 發表於 18-4-15 22:01
講得啱,靠用題型套公式,其實唔係真正學緊數學,所以我一直都唔贊成操奧數,我亦都從來唔叫小朋友記太多公 ...
幾個成日叫你上堂嗰啲奥數機構真係好無謂,唔知背啲公式做乜,其實有懷疑哩啲係咪真奥數。

akys 發表於 18-4-16 00:13
幾個成日叫你上堂嗰啲奥數機構真係好無謂,唔知背啲公式做乜,其實有懷疑哩啲係咪真奥數。 ...
如果純粹背公式,其實係無謂。但係如果佢有教你啲公式係點推出來,嗰啲係有用既,因為從中你會對數學了解多、深入啲。
可惜,奥數機構唔係咁教,所以可以話奧數訓練基本上無用,呢個亦都係點解B1中學升中面試唔太睇奧數比賽成績既原因。反而直接問你一、二條數學問題,睇你識唔識,如果唔識,問你你會點approach個問題,更加可能測試到小朋友既真正數學能力。

akys 發表於 18-4-16 00:13
幾個成日叫你上堂嗰啲奥數機構真係好無謂,唔知背啲公式做乜,其實有懷疑哩啲係咪真奥數。 ...
什麼特訓班, 就真係好無謂。

今日剛出了初賽result

http://hkpmc.cswcss.edu.hk/

akys 發表於 18-4-13 16:57
本身數好咪去一兩個免費比賽。好幾間B1中學啲叩門考試有好多條奧數或者思維題,呢個情況下你識就有用。 ...

你好,請問哪幾間學校是這類型的,叩門出奧數或數學問題?thx

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 setom 的帖子

thx!

恐龍家

setom 發表於 18-12-13 13:51
今日剛出了初賽result

http://hkpmc.cswcss.edu.hk/

Thanks!!
請問對升中有幫助嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

baubaulee 發表於 18-12-17 14:57
Thanks!!
請問對升中有幫助嗎?
其實無人答到你有無幫助,因為學校係唔會用一個比賽去決定收一個學生,而係你想點形容呢個學生,佢有咩獎,係其中一個supporting,特別係如果你本身無奧數訓練,但又數學超前,我相信呢個比賽有機會"出位" (我仔就係咁)但如果已有奧數大獎的話,呢個有無,我相信又唔係太重要

恐龍家

回覆樓主

Thanks!
阿囝嘅自我介紹會講自己喜歡挑戰數學和參加數學比賽,呢嗰獎就當喺supporting.
‹ 上一主題|下一主題