用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Clare result
樓主: Wenjo
go

St. Clare result   [複製鏈接]

回覆樓主

已经很久未看K1版,我是K3家长,希望幫到大家,
下午班是返1:15-4:15, 入K1時學校有信寫明收最少50% 幼生上自己小學,去年是第一年不是100%收哂上小學,去年大概70%至80% 上小學,今年情況有變,可能換了校長,小學校長Mrs Hui是舊生,下午班共兩班合計60人只是不收9個,上午班應該也是差不多,所以K3共有120人,初步估計有20人不收,所以都有80%以上收自己學生。
其實想當年,我女都是waiting入K1,寫了三封信比校長,最後都收入,幼稚園和小學校長是分開,幼稚園校長是Mrs Tsang,Mrs Tsang 平時常常講英文,我覺得如果家長英文水平高,寫英文信比校長有著數,希望幫到大家,我女九月升St Clare's 小一。

回覆 怀妈妈新手 的帖子

St Clare K 的課程會否很淺?入不到 St Clare Primary的十多位同學是否有能力考直私?

怀妈妈新手 發表於 18-1-13 01:09
已经很久未看K1版,我是K3家长,希望幫到大家,
下午班是返1:15-4:15, 入K1時學校有信寫明收最少50% 幼生 ...

好多謝你的資訊

回覆樓主

想問st Clare 唔俾大抽獎,可否參加自行分配學位?同埋st Clare primary幾時會俾offer K3小朋友,如果無得參加自行,又喺自行後先俾offer,會否好無保障?

Marie_m 發表於 18-1-15 17:19
想問st Clare 唔俾大抽獎,可否參加自行分配學位?同埋st Clare primary幾時會俾offer K3小朋友,如果無得 ...

自行申請前出 offer 的

My daughter got PM offer, 請問有無whatsapp group?

EggCroco 發表於 18-1-15 16:04

St Clare K 的課程會否很淺?入不到 St Clare Primary的十多位同學是否有能力考直 ...

學卷幼稚園,都不會深的。

靠家長努力,跟小學課程接軌。

請問st.clare小學收咗,有朋友講話要簽承諾書,唔可以大抽獎,是否真實,唔該!

Rachel1818 發表於 18-1-15 19:07

請問st.clare小學收咗,有朋友講話要簽承諾書,唔可以大抽獎,是否真實,唔該! ...

真的。自行 and 抽獎都唔可以

回覆樓主

學校要求不能參加自行和大抽獎,但有同學參加參加自行都可以,去年9月21日已經出offer,所以可以決定是否參加自行,當學校出了offer後,只需要等到11月29日才付一個月學費$3600,所以同學參加自行都可以,等埋自行結果才決定,但自己要承擔風險,學校說明不能參加自行和大抽獎。
不收同學主要自理能力、留心程度不能達到學校要求。
平時我們都會外補英文,K1 & K2課程比較容易,但K3突然變深,K3 开课后中文要寫'警察'生詞(配合書內容),還有兩句作句關於生詞,每週寫周記(一週中文、一週英文),一週兩課英文、一課普通話、一課聖經、一課團書館看書。

怀妈妈新手 發表於 18-1-15 21:24
學校要求不能參加自行和大抽獎,但有同學參加參加自行都可以,去年9月21日已經出offer,所以可以決定是否參 ...

很好的資料
‹ 上一主題|下一主題