用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 TW Joyful VS york? 想知joyful好唔好
go

TW Joyful VS york? 想知joyful好唔好 [複製鏈接]

joyful good?

0    0    0    1

Joyful其實都不錯,英文同普通話程度也ok, 如果以學費同地區考慮,我會覺得joyful抵d...

回覆樓主

如果金錢唔係問題就去york 吧,名氣有價。

Joyful 英普語境好,師生比例佳,性價比高,就係名氣唔夠

回覆樓主:

york

York如果讀雙語班係咪都唔錯?

gillgillmama 發表於 17-12-20 00:59
Joyful其實都不錯,英文同普通話程度也ok, 如果以學費同地區考慮,我會覺得joyful抵d... ...

最近想幫囡囡下學期轉校插班,爬左好多文。York 係歷史耐,升小好,全港都好多人識。Joyful 比較新,但在短短幾年,在荃灣葵青區做出D名氣,口碑越來越好,特別係英普語境同小班教學,而且升小成績不俗,好多JM都話好。

我囡囡現在在荃灣另一家私校讀緊,學費都要4800幾,比Joyful 平少少,但係語境完全唔得!  囡囡英文單字識到D,講就唔得。 聽可以聽到D,但有時會搞錯,問非所答。例如有次有個英國朋友問佢How are you? 佢就用幾隻手指show 比朋友睇幾多歲,佢以為朋友問佢how old are you? 睇來D教學方法都好公式化。普通話就聽同講都完全唔得。

我問囡囡老師好唔好,鐘唔鐘意返學? 佢話唔鐘意,老師成日唔理佢。我唸可能我囡比較內向,而間學校老師少,唔係小班教學,NET又唔係長驻,D老師每日得少少時間在課室,留意唔到我囡囡呢D內向嘅小朋友。

好多文章都話小朋友2至7歲係學語言最好階段,我想囡囡可以學好D英普,將來升小揾學校有幫助。所以我同C6决定儘快下學期幫佢轉校,唔想浪費半年時間。

唔知York 同 Joyful 下學期收唔收插班? 又或者荃灣區仲有邊間會收? 心目中首選荃灣區,因唔想搭太遠車,但係荃灣冇位的話,出九龍都要考慮。

RadarBoy 發表於 17-12-27 14:30
最近想幫囡囡下學期轉校插班,爬左好多文。York 係歷史耐,升小好,全港都好多人識。Joyful 比較新,但在 ...

本身讀邊間?

lanmuimama 發表於 17-12-29 23:08
本身讀邊間?

現在讀緊荃灣思X
‹ 上一主題|下一主題