用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局成績排名次第(ranking order)
go

教育局成績排名次第(ranking order) [複製鏈接]

據資料,這個排名次第是因應各學校的水平而調整的。 學校水平最高的小學大家認為有哪幾間呢?
   2    0    0    0

In alpha order, Aps kts sfa?

b3410    發表於 17-12-15 11:29

How about HY,  MCS, 聖心,GH, LS, 油天,TSL ?

handh 發表於 17-12-15 10:24
How about HY,  MCS, 聖心,GH, LS, 油天,TSL ?
都算勁,不過唔係最勁。

王家爸爸 發表於 17-12-15 11:10
都算勁,不過唔係最勁。
如果睇過中學Pre-S1既Percentile, 我相信MCS係好勁...... SPCS都係 (不過小學部無呈分), St Mary都好得人驚

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-15 11:14
如果睇過中學Pre-S1既Percentile, 我相信MCS係好勁...... SPCS都係 (不過小學部無呈分), St Mary都好得人驚 ...
呢幾間都勁,不過我估同SPCCPS、DGJS,甚至SFA、APS、KTS都仲有啲距離。

如果睇過中學Pre-S1既Percentile, 我相信MCS係好勁...... SPCS都係 (不過小學部無呈分), St Mary都好得人驚 ...
另外,天神村小學係唔係勁過St Mary自己既小學?

請問中學Pre-S1 percentile 是否列出所有小學的表現? 在哪裡可以看到?

handh 發表於 17-12-14 23:54
據資料,這個排名次第是因應各學校的水平而調整的。 學校水平最高的小學大家認為有哪幾間呢? ...
個人認為私小必定在前列,收左錢又肯做野

津小就5可以亂估,實況是若果你有孩子在那些1線津小讀真係嚇親你,

讀得好果批,學校就話佢地功不可沒;

讀得5好果批,學校就話5關佢地事,好似醫生最common果句:盡晒人事

little_yolky    發表於 17-12-15 11:55
kkhon    發表於 17-12-15 11:33

王家爸爸 發表於 17-12-15 11:21
另外,天神村小學係唔係勁過St Mary自己既小學?
問下St Mary書院家長先知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

好想哭 發表於 17-12-15 11:28

津小就5可以亂估,實況是若果你有孩子在那些1線津小讀真係嚇親你 ...
醫生可以話盡晒人事,學校唔得咁講,因為學生既成績反映咗係B1比例嗰度,會影響下一年收生。成績好既會有良性循環,成績壞既會有噩性循環。

王家爸爸 發表於 17-12-15 11:34
醫生可以話盡晒人事,學校唔得咁講,因為學生既成績反映咗係B1比例嗰度,會影響下一年收生。成績好既會有良 ...
有直屬/結龍中學既小學, 仲會影響中學部會否由英中變中中..........

所以唔係間間都可以話"盡晒人事"啦!

王家爸爸    發表於 17-12-15 11:43

津小就5可以亂估,實況是若果你有孩子在那些1線津小讀真係嚇親你 ...
其實津小校長都無講錯既, 我哋直資/私小家長都好用力既。

好想哭    發表於 17-12-15 15:00

直私起碼有得揀過晒先收學生, 官津小始終靠抽獎入, 只靠叩門時嗰十個八個位先可以叫做有得揀, 學生及家長質素就完全不在控制以內, 所以地區一線小學要keep住派位成績, 家長出一分力之餘, 學校都有相應配套嘅, 唔可以講一句盡人事, 都要睇業績㗎。

hkpapa852 發表於 17-12-15 11:38
有直屬/結龍中學既小學, 仲會影響中學部會否由英中變中中..........

所以唔係間間都可以話"盡晒人事"啦!
早d講話冇得e自然另請高明

其實成績次弟是否根據實際分數經調整後排出來呢?  那麼如果學校份卷出得深,人人都低分,豈不是很蝕底?
‹ 上一主題|下一主題