用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH 維 ...
樓主: Andrewchan918
go

其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH 維記學生請   [複製鏈接]

回覆 MrBeast 的帖子

幼稚園搞成咁!不過又有家長buy...

maggielfc 發表於 17-12-19 16:15
我倆小朋友都是讀Vic的,我覺得語境和課程很好.坦白說學校考小一成績不是很'標青",不是很多家長所期望有的. ...

多謝分享。其實很難把維多利亞和其他名幼比較,因為他們也有不小學生是target國際學校。我自己不是target國際學校所以不會首選。但看了很多用家的分享也覺得是好學校。反而其他名幼很少人分享。而且身邊有幾位朋友讀某間名幼有很多負面評價。所以我只相信用家的分享,不會以名氣選擇學校。vic用家在EK的分享也很正面,相信是一間好學校。

yianleen 發表於 17-12-20 12:57
哈哈, 同感!
今年聽聞聖公會幼稚園有20幾人考入St Paul Co-ed! 除寶山(30幾人)之外應該係最多啦!
佢地好少 ...

不會吧,我見呢個post個個讚vic
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我會揀啲重視小朋友能力的學校,多過重視家底的學校。

有啲學校睇重家庭背景,唔係唔識,太高攀就無謂了。

回覆 pizzafat 的帖子

依我愚见,考唔到名幼唔代表什麼,考幼稚園都沒有什麼準則, 它只是一個眼緣遊戲.  到考小學才見真章. So don't worry Mummy, you are already doing very well.  Developing your kid's interest in reading books and teaching them to be polite are on the right track.

無論讀邊間學校,家庭教育都非常重要!
伴讀和品德教育更要從小開始,終生受用。

記得在幼兒時期大量伴讀,曾被家人和朋友取笑...
幸好堅持和不求回報,小朋友的確對字非常敏感。

mimi222shi 發表於 17-12-22 11:08
無論讀邊間學校,家庭教育都非常重要!
伴讀和品德教育更要從小開始,終生受用。

那麼值得被取笑就係當時取笑您的人,培養小朋友閲讀興趣同習慣,對往後多方面學習嘅重要基礎,除咗對文字之外,對專注力、創作力等都十分有好處。

我做野但求盡力,信自己的理念,其實不用他人認同(除老公外)

以前,雙方屋企無理我地都大學畢業,老人家覺得啲後生太緊張。

99諗住幼稚園求其讀,反對坐校車讀名幼,呢點真係
好彩,從來唔使靠佢湊

其實直私收好多學卷(名)幼稚園, 通常這些學生家長都會出外自己谷, 唔會學術比所謂讀幾千元學費的名幼差. 其實德育亦好重要, 神校和名津通常喜歡定, mature, 不單學術好的學生, 而且係要有禮貌, presentable的學生.  

大量閱讀唔係谷,出面狂補習先叫谷。

學費當然也要睇邊間,有好多學店,唔係私幼=好學校

德育/禮貌係基本野,家教好重要。

pizzafat 發表於 17-12-15 21:54
係呀,但你都知啦,York 好似係人都收咁,算係無選擇之中既選擇

只係而家想專心檢討一下自己教育方向有咩 ...

唔好咁睇少york, 親身了解,同一班既同學仔,考到yw, 港同,sfa, 禮賢,gh,聖母大有人在. 不過我知有個別班真係考得麻麻,所以家長努力不可少

mimi222shi 發表於 17-12-20 16:44
我會揀啲重視小朋友能力的學校,多過重視家底的學校。

有啲學校睇重家庭背景,唔係唔識,太高攀就無謂了。 ...

同意,有d幼稚園報名表要詳細到寫埋父母邊間中小學畢業,工作要填埋職級,小朋友有無兄姊讀其他學校......... 面試前已經計埋「家底」分,所以K3大部份入名校根本唔意外呀!

pekovian 發表於 17-12-23 10:16
同意,有d幼稚園報名表要詳細到寫埋父母邊間中小學畢業,工作要填埋職級,小朋友有無兄姊讀其他學校...... ...

CCKG exactly 係咁,仲要淨收K2等學校更加可以睇清楚邊個小朋友大機會入到D 記,但家長咪又將佢捧到上神枱。

Lindytiger 發表於 17-12-23 10:28
CCKG exactly 係咁,仲要淨收K2等學校更加可以睇清楚邊個小朋友大機會入到D 記,但家長咪又將佢捧到上神枱 ...
識揀同唔識揀的分別
我年代校長見哂所有applicants.

Andrewchan918 發表於 17-12-14 23:52
其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH n維記學生請教

其他學校唔知,但 LH 將歷年升小資料放係網上,相當透明。樓主可自行判斷!

yianleen 發表於 17-12-20 12:57
哈哈, 同感!
今年聽聞聖公會幼稚園有20幾人考入St Paul Co-ed! 除寶山(30幾人)之外應該係最多啦!
佢地好少 ...

仲有其他九龍塘非學卷K或名幼

PPyeung 發表於 18-1-1 21:11
仲有其他九龍塘非學卷K或名幼

身為用家,我覺得非學卷或名幼考直私及叩門係有著數,一般來說。

如果你比較屋邨幼稚園最叻那個和名幼最差那個學生,咁就可能另一回事了。

Lindytiger 發表於 17-12-20 10:00
幼稚園已經要補習,真係

係呀好普遍。身心發展放喺好後嘅 priority

sangria 發表於 18-1-1 21:38

好多也有補,尤其語文,例如phonics and PTH

sangria 發表於 18-1-1 21:38

‹ 上一主題|下一主題