用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH 維 ...
樓主: Andrewchan918
go

其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH 維記學生請   [複製鏈接]

sunnymama2 發表於 17-12-19 11:44
其實我都好同意幼稚園的重要性。我仔唔係名幼,但我真的好喜歡佢而家間幼稚園,雖然學術淺,但係學習環境 ...

Llc?

babypig2017 發表於 17-12-20 05:52
Llc?

No,係一間好低調,但人人都識的happy school, 我好慶幸k1下學期幫仔仔轉校。雖然佢學術普通,但創意好好,成日自創迷宮,尋寶遊戲,卡牌遊戲係我地玩。佢會解釋遊戲點玩(其實我好多時唔係好明),但我和c6會好配合佢,扮玩得開心 。

我仔好敢發言,好踴躍答問題,我覺得係學校的功勞!

taxibird 發表於 17-12-20 00:03
小一面試,眼見小朋友手上的手冊來來去去都是SC, KV, LH⋯⋯維記係比較少,我估計或者呢個就係無咁標青的 ...

以我所見維記學生比較多考入救恩,St.Stephen,和港同這些學校

mywedding1980 發表於 17-12-19 22:24
我睇過有人放售kv k1 k3既中英數考試卷 就知道不用外補 都已經足以應付升小 可見佢地真係好谷 當然kv谷得 ...
都要睇小朋友受唔受到,唔係一定深就好。自己就較喜愛活動中學習。朋友仔讀呢間,佢媽媽話升小一後食老本都係半年左右...

maggielfc 發表於 17-12-20 08:08
以我所見維記學生比較多考入救恩,St.Stephen,和港同這些學校

維記真係好有方法去train學生思維,我都好鍾意,可惜學費貴,唔係個個有能力負擔

sunnymama2 發表於 17-12-20 08:03
No,係一間好低調,但人人都識的happy school, 我好慶幸k1下學期幫仔仔轉校。雖然佢學術普通,但創意好好, ...

可唔可以PM我邊間呀,謝謝?
我也很想找到一間這樣的幼稚園。

mcl203 發表於 17-12-20 00:35
是否維記生少過九龍考小學? 維記生係港島係頗受小學歡迎~~~

正如我上面提及,維記分校集中在港島區,所以真係少過海考學校,因為同類型既學校港島區都多選擇。加上有VSA小學部,每年又好多去左St. Stephen, other international school , 再去考其他直私既數目相對就少好多。正如聖公會幼稚園,每年都有好多入到港島區名校,但過九龍考學校既都相對少,九龍新界區既家長可能一樣覺得佢冇SC, KV.....咁勁

novelle 發表於 17-12-20 09:14
都要睇小朋友受唔受到,唔係一定深就好。自己就較喜愛活動中學習。朋友仔讀呢間,佢媽媽話升小一後食老本都 ...

同意。 3,4 歲就已經開始狂谷既人生 。入到名校唔適應就真係慘。

mywedding1980 發表於 17-12-19 22:24
我睇過有人放售kv k1 k3既中英數考試卷 就知道不用外補 都已經足以應付升小 可見佢地真係好谷 當然kv谷得 ...
如果目標係傳統名校, KV可以說是小學模式, 有默書/考試/功課, 而且重紀律,上小一係零適應.

其實, 中英數都唔深, 學術金獎都有好多同學仔有, 唔少仲有齊中英數添.

如果, 家長諗住幼稚園係玩既, 呢間就真係唔適合.

我知有補習社專補KV, 真係好誇張!
曾聽過家長講, 返家只會做親子活動, 功課/溫習全部唔理, 所以去呢度補!

我既想法係其實學習就係親子活動的其中一部份, 所以唔會想去補習.

mimi222shi 發表於 17-12-20 09:57
如果目標係傳統名校, KV可以說是小學模式, 有默書/考試/功課, 而且重紀律,上小一係零適應.

其實, 中英數都 ...

幼稚園已經要補習,真係

我當時諗, 如果佢幼稚園已經要去專補某校, 咁佢之後都係不停補補補...

幾時補到上大學??

同我講既係爸爸, 咁Q又去琴行學琴, 可能諗法同我呢啲C9唔同.

其實我都唔知係咪我識的家長怪獸?所有小朋友都有外補,有KV上中文堂,York 上英文課, Vic 和St Cat 的也一樣。 我的仔也有上中文班。

mimi222shi 發表於 17-12-20 10:04
我當時諗, 如果佢幼稚園已經要去專補某校, 咁佢之後都係不停補補補...

幾時補到上大學??

冇錯!呢個係一個好大考慮.所以我幫細囡放棄了女龍校選擇留喺維記都爭扎咗好耐.因為我好唔想小朋友咁細個就要補習.......

補習是個別例子,幼稚園咁淺,根本沒有需要補習!!父母唔理小朋友,名校應該沒可能吧!
留返時間大量閱讀;留錢買圖書,肯定比補習更有效
我小朋友沒補習,中英數金獎

rai_fc 發表於 17-12-20 11:09
其實我都唔知係咪我識的家長怪獸?所有小朋友都有外補,有KV上中文堂,York 上英文課, Vic 和St Cat 的也一 ...

一星期上一堂中、英文班唔算補習,多數係學phonics .⋯我諗日日去學似小學生做功課、温學校課文嗰習先係補習。

Lindytiger 發表於 17-12-20 11:35
一星期上一堂中、英文班唔算補習,多數係學phonics .⋯我諗日日去學似小學生做功課、温學校課文嗰習先係 ...

果D似乎叫功課輔導班~~~

mimi222shi 發表於 17-12-20 11:34
補習是個別例子,幼稚園咁淺,根本沒有需要補習!!父母唔理小朋友,名校應該沒可能吧!
留返時間大量閱讀 ...
kv 的朋友說他們小朋友去專補kv的補習班,聽到都暈

我覺得跟幼稚園野,中五程度也足夠
可能補習社有past paper
我自己覺得真係好誇張,沒有需要,因為就算有學術金獎,考直私都係要睇面試表現。

Lindytiger 發表於 17-12-20 09:43

哈哈, 同感!
今年聽聞聖公會幼稚園有20幾人考入St Paul Co-ed! 除寶山(30幾人)之外應該係最多啦!
佢地好少考九龍區的小學, 亦相對低調。

如果九龍區家長成日只捧KV, SC, 而踩低其他學校, 未免有點井底。

yianleen 發表於 17-12-20 12:57
哈哈, 同感!
今年聽聞聖公會幼稚園有20幾人考入St Paul Co-ed! 除寶山(30幾人)之外應該係最多啦!
佢地好少 ...

仲有, 好多喺港島名幼嘅, K2、K3已入咗國際學校, 如CIS, ISF, ESF, CDNIS, SIS......你問下果D中國人學生以前讀邊間PN 或K1嘅?!
‹ 上一主題|下一主題