用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH 維 ...
樓主: Andrewchan918
go

其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH 維記學生請   [複製鏈接]

KV

雖然嚴左少少, 但小朋友平時好活潑, 考小一能正經坐定定答問題, KV幫好多(沒有上過面試班)

學校訓練到佢適當時候做適當事, 就算佢係班上唔係太定,連校長/主任都識佢
出到去同其他人比較, 佢已經係好乖同守規矩.

知佢鍾意自由, 如果放佢去活動教學, 只會變本加厲.

我自己覺得幼稚園係最重要, 打好個底(學術/品行), 才能找到理想小學, 絕對不是神化.

babywish    發表於 17-12-19 12:45

brrbaby2007 發表於 17-12-19 10:23
我唔係講學術深淺,而係課程編排及內容係為in小一而設。

學之園除了有啟迪班之外,有邊part課程係為了in小一而設?願聞其詳

mimi222shi 發表於 17-12-19 10:51
KV

雖然嚴左少少, 但小朋友平時好活潑, 考小一能正經坐定定答問題, KV幫好多(沒有上過面試班)

其實我都好同意幼稚園的重要性。我仔唔係名幼,但我真的好喜歡佢而家間幼稚園,雖然學術淺,但係學習環境好好,上堂阿仔好多機會發言,講錯左唔會比人笑,又啟發佢思維,所以面試佢係唔怕醜 敢言。雖然考小學唔叻,但對長遠黎講,對佢學習有好大的幫助。

回覆樓主

我自己就覺得考小主要係睇小朋友本身性格、認知、是否肯聽肯講、有無behave etc. 幼稚園係會幫到小朋友develop呢d attributes,但最終都係睇小朋友本身。
名幼著數嘅地方係,最初pn, k1面試時已可任揀一批大仔大女並有這些attributes嘅人,加上課程及家長配合,令小朋友考小更得心應手。
但非名幼小朋友都唔一定無運行,我仔細仔,非名幼,今年考小都有唔錯成績,佢嘅同學都考到一線校,如DBS, SFA等等,而考到這些一線的同學,的確在校表現好出色、好主動,所以都係睇小朋友本身性格。

回覆樓主

另外,名幼唔會包生仔,始終一間學校有幾百個小朋友,當名小有30個位比某間名幼,都要make sure自己小朋友係果30個先得呀!

就算父母也不能保證付出一定有回報啦,只能盡量搵一所合適的學校
學校同家長配合,對小朋友係最有利的。

Andrewchan918 發表於 17-12-14 23:52
其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH n維記學生請教

我的經驗是如果小朋友不是入到高主教、民生等等有名牌小学、中学back up的幼園,其实小朋友在升小一是沒有什麽特别優勢。小朋友讀SC, LH都要靠自己去考小一的。你所講的名幼是因为大校学生多,才好似好多人入了名牌小学。

maomaofafa 發表於 17-12-19 00:55

Vic的升小成績很透明,用家也讚好不絕,我自己幾鍾意架 ...

我倆小朋友都是讀Vic的,我覺得語境和課程很好.坦白說學校考小一成績不是很'標青",不是很多家長所期望有的.我是理解的.因為考小學不只是幼稚園還有其他很多因素.我認識的維記家長大部份都很用心栽培小朋友但也很著重給他們愉快學習,所以資源許可也會給小朋友升讀國際學校.還有維記文化是很有愛心的(我有時覺得明明有啲小朋友比較曳但如對別人影響不太大的話學校都比較寬容),它們的教學模式也真的比較freestyle,所以一般人會覺得啲小朋友冇乜規矩.但當然都好睇家庭教育...
我大囡係上年兔B,有部份同學直私冇offer要等抽獎,但亦有不少同學考到唔錯的直私,好像我囡咁,雖不是神校,但傳統的/活動教學的學校也有.她冇在外面補過學術,所有都是學校教的.所以我相信維紀嘅課程是足夠應付他們考小一.但要更上一層主要看小明友資質和家長的支援
而我很喜歡維紀的原因是它能教到我小朋友好喜歡學習,懂得關心別人.好似其實佢地K3上學期開始好chur,我囡會話每日佢好忙,好多嘢做但佢好enjoy,好想學多啲新嘢;學校亦常常灌輸他們要多關顧別人,以家庭為重這些德育教育......這些都是比考到好小學更重要的
所謂百貨應百客,沒有絕對好與不好的選擇

nicholasnip 發表於 17-12-19 16:08
我的經驗是如果小朋友不是入到高主教、民生等等有名牌小学、中学back up的幼園,其实小朋友在升小一是沒有 ...

有無參考過聖公會幼稚園,每年都~75%入直私小學,仲未包括有直私offer最終放棄去讀官津既小朋友,認受性高既幼稚園會對升小一會有某程度優勢~~~

mcl203 發表於 17-12-19 17:46
有無參考過聖公會幼稚園,每年都~75%入直私小學,仲未包括有直私offer最終放棄去讀官津既小朋友,認受性 ...

你講的可能是,但我個人觉得名幼的優勢只是因为parent mixture好而已,家長有资源,很理個小朋友,出来的结果就好一点. 當然我不排除有老師對某些幼園学生有喜好,但我沒有証據。

觀点与角度啦。

nicholasnip 發表於 17-12-19 17:57
你講的可能是,但我個人觉得名幼的優勢只是因为parent mixture好而已,家長有资源,很理個小朋友,出来的 ...

高幼,民生完全不考慮家庭背景?~~~

mcl203 發表於 17-12-19 18:01
高幼,民生完全不考慮家庭背景?~~~

不明为何你問这個問题想表示什么。我由此至终只是想表达有小学中学back up的幼稚園在客觀上是见到有些優勢,舉例高主教、民主。

nicholasnip 發表於 17-12-19 18:42
不明为何你問这個問题想表示什么。我由此至终只是想表达有小学中学back up的幼稚園在客觀上是见到有些優勢 ...
我的經驗是如果小朋友不是入到高主教、民生等等有名牌小学、中学back up的幼園,其实小朋友在升小一是沒有什麽特别優勢

但我個人觉得名幼的優勢只是因为parent mixture好而已,家長有资源,很理個小朋友,出来的结果就好一点

Hibou 發表於 17-12-15 13:11
若果兩位小朋友表現差不多,一位是名幼,一位是"大機構如保良局"隱世優質邨校",二選一,大家認為有影響嗎?有没 ...

識人讀地區私幼考入SPCC喎

nicholasnip 發表於 17-12-19 17:57

你講的可能是,但我個人觉得名幼的優勢只是因为parent ...

同意。我都覺得係名幼家長多數鍾意考直資私小,又有哋鍾意外補。呢啲家庭小朋友讀地區私幼可能結果都差唔多,但呢啲猜想都無從證實。

我小朋幾年前考幼稚園時先了解多啲所謂名幼,比如ST Cat報名表上需要填父母畢業中小學,根德園不收細B等,所以考得到呢的幼稚園小朋友升小學情況好啲都好正常

deco99 發表於 17-12-19 21:52
同意。我都覺得係名幼家長多數鍾意考直資私小,又有哋鍾意外補。呢啲家庭小朋友讀地區私幼可能結果都差唔 ...

我睇過有人放售kv k1 k3既中英數考試卷 就知道不用外補 都已經足以應付升小 可見佢地真係好谷 當然kv谷得黎又keep都學生興趣 唔怪得好多人爭住入

maggielfc 發表於 17-12-19 16:15
我倆小朋友都是讀Vic的,我覺得語境和課程很好.坦白說學校考小一成績不是很'標青",不是很多家長所期望有的. ...

小一面試,眼見小朋友手上的手冊來來去去都是SC, KV, LH⋯⋯維記係比較少,我估計或者呢個就係無咁標青的原因?見得最多維記係喺聖士提反

taxibird 發表於 17-12-20 00:03
小一面試,眼見小朋友手上的手冊來來去去都是SC, KV, LH⋯⋯維記係比較少,我估計或者呢個就係無咁標青的 ...

是否維記生少過九龍考小學? 維記生係港島係頗受小學歡迎~~~

mcl203 發表於 17-12-20 00:35
是否維記生少過九龍考小學? 維記生係港島係頗受小學歡迎~~~
我唔係維記用家所以都不是好清楚,留待用家回答吧!
‹ 上一主題|下一主題