用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH 維 ...
樓主: Andrewchan918
go

其實直私係咪真係傳聞咁大多比offer KV, ST Cat, LH 維記學生請   [複製鏈接]

devotedpapa 發表於 17-12-17 05:52
無可否認,York是集團式和生意觀念重的,但並不代表他們的教學方法唔好。校長很清楚學生考到好學校是她們 ...

有講法係YORK 教好多,係SC 係讓讓細路真係識。

RunningPig 發表於 17-12-16 14:36
我嗰個冇讀呢幾間,現讀名直私。其實最重要的係中英文,有禮貌,專注力。好多父母都知,但持之以恆的不多 ...

對對。千萬不要俾細路玩手機。

無論有多正當理由。。。

yianleen 發表於 17-12-16 23:03
點解要扣走官津數字?官校、津校都可以係扣門扣返黎,主要靠自己portfolio, 面試同學術實力。
點解名官津唔 ...

官津只有好少數扣門位,有些甚至冇。如果你知道某人係扣入去,咁咪加番條數。但是冇理由一開始時,你已經將官津位加埋入去囉……

pizzafat 發表於 17-12-15 21:54
係呀,但你都知啦,York 好似係人都收咁,算係無選擇之中既選擇

只係而家想專心檢討一下自己教育方向有咩 ...

小女是York 畢業,上年有5 offers, 現在讀陳守仁小一,york 英文教得非常好,小女英語發音及拼音全是靠幼稚園教,沒有外補,發音非常準,英文已識past tense,現在小學應付自如。中文亦已識哂基本字詞,上小學冇問題。當然,佢地不是太多時間放presentation, 所以小女就外補presentation skills, 互補不足。讀york既都知道佢地習慣有考試範圍、做考試卷、寫字,考學術型學校是應付到的。
小女是細女,當日考不入st cat, 讀了york, 畢業後依然多謝york當日不是揀最好的學生,而是大細b照收,在媽媽的角度,就是一個機會。
家長是否喜歡這樣學術型的訓練,家長當然有權選擇呀,家長亦不妨思考你想小朋友在幼稚園得著甚麼才去選校吧,不要人云亦云,始終你最了解小朋友呀。
都係個句,學校不是萬能,無論名幼,私幼定普通幼,家長的陪伴成長才是最重要,加油。

回覆樓主:

小小意見
我認為,考小—要其實要求小朋友有A,B,C,D,E....,當中包括學術,禮儀,解難等,我相信冇1間學校能在每天3小時,比倒A-E所有野。所以,我揀幼稚園,是考慮:我打算願意自己付出的是哪parts,再揀學校能給哪parts,最後集齊-套去考小-

回覆樓主:

sc教得很好,小朋友自信開朗主動,會探索解難,語境好,每天開心返學,不是用填鴨方法教,但每間學校都-定有不足之處,家長明白,亦會自己搞掂。
識幾個sc入拔萃,其他tsl, yw,cky,spb..etc 也很多,相信學校教得好之餘,家長也有付出。其實讀哪間幼稚園,要考小—考得好,相信家長背後都有付出。

tychow 發表於 17-12-17 10:45
sc教得很好,小朋友自信開朗主動,會探索解難,語境好,每天開心返學,不是用填鴨方法教,但每間學校都-定 ...

請問sc在自律方面如何?不足之處是否學術不夠深?是否一定要外補?thanks

yianleen 發表於 17-12-16 23:03
點解要扣走官津數字?官校、津校都可以係扣門扣返黎,主要靠自己portfolio, 面試同學術實力。
點解名官津唔 ...
我女考直私有唔錯offer,但係比我抽到Marymount,我一定lur飯應!

yianleen 發表於 17-12-16 00:38
其實維記同其他名幼有少少分別,佢地本身有間IB成績幾好嘅VSA維小,成績仲好過CKY,所以大家都爭崩頭。另外 ...

維小大部分學校集中係港島區,所以考直私就如你所講集中係港島。九龍區少見就唔出奇。

donnix 發表於 17-12-17 01:01
我希望妳不好貶低York.我女女是10月細B,都是York的,現在以有兩Offer..她同班同學有60%以有offer.
York. 只 ...

對唔住,我既說話可能令讀york既家長唔舒服,真係唔好意思!

當然我都覺得York 係可以接受既選擇先會去報,因聽用家講學術好小朋友又返得開心,留位費亦已交左,講真如call waiting 等唔到其他名幼,我都會去York 呀

再聽到你既分享,更覺得York 唔錯,只係見太多負評,未讀之前真係無咩信心

pizzafat 發表於 17-12-17 15:08
對唔住,我既說話可能令讀york既家長唔舒服,真係唔好意思!

當然我都覺得York 係可以接受既選擇先會去報 ...

我是用家,york學術是好,小朋友又真的開心,這樣已經很足夠,考小一係天時地利人和,仲有靠關係,所以根本好難控制,只可以話考小一家長必須要付出,只靠學校,讀邊間都死。

retriever 發表於 17-12-17 08:33
對對。千萬不要俾細路玩手機。

無論有多正當理由。。。

我小朋友睇youtube同ipad學到好多嘢,我唔認為在現今世代完全不讓孩子使用電子產品是好事,一但到佢長大,一定有機會接觸,而且可能會不能自拔,所以現時佢用電子產品我一定要佢有紀律,要收放自如。

利申:小朋友去年考到10個以上直私offer

meloC    發表於 17-12-19 13:51
GeorgePig    發表於 17-12-18 03:32

simoncwl 發表於 17-12-17 22:46
我小朋友睇youtube同ipad學到好多嘢,我唔認為在現今世代完全不讓孩子使用電子產品是好事,一但到佢長大, ...

睇手機上網YOUTUBE,當然學到線多野。不過兩害取其輕。

所謂上網不能避免,最緊要自律之說,亦係時有所聞。不過老實講句,認識既朋友當年講呢D,而家都相當後悔!

你細路考小攞10個OFFER當然恭喜,但年紀還小,副作用仍未現,父母亦仍有權威。

我諗法係在細路有正當消遣習慣前,避免接觸電子產品。呢樣亦係我哋果代既經歷。喜歡上戶外踢波,就算打機都唔會太迷。

retriever 發表於 17-12-18 07:17
睇手機上網YOUTUBE,當然學到線多野。不過兩害取其輕。

所謂上網不能避免,最緊要自律之說,亦係時有所聞 ...

看個人能力,我小時候和我表哥都有接觸電子產品,但我們無論在中小學都是名列前茅,也沒有只顧玩樂,不玩其他正常活動,我本人中學是籃球校隊主力,樂團第一小提琴,高級合唱團,校內哥唱比賽亞軍,如果連小小電子產品引誘也頂不住,到高中考公開試時怎會有足夠專注力讀書?唔打機走去拍拖唔讀書,你都吹佢唔脹。

simoncwl 發表於 17-12-17 22:46
我小朋友睇youtube同ipad學到好多嘢,我唔認為在現今世代完全不讓孩子使用電子產品是好事,一但到佢長大, ...

有d 學校面試都要用平板電腦,呢樣係冇得避免

simoncwl 發表於 17-12-18 08:54
看個人能力,我小時候和我表哥都有接觸電子產品,但我們無論在中小學都是名列前茅,也沒有只顧玩樂,不玩 ...

咁你明顯有喜歡上 “正當消遣”

實在當年都有電玩,點解無而家影響咁大?!特別係果D仔?

當年,紅白機,PS ,SATURN, 唔算好貴,但不是家家都有咁普遍。而家最慘係電玩手機化,太方便。

開弓沒有回頭箭。

有無必要為電子產品現在既好處,而冒犯佢將來嘅唔好處姐。

Terencema7 發表於 17-12-18 08:59
有d 學校面試都要用平板電腦,呢樣係冇得避免

對呀,所以我說與其不讓小孩接觸,倒不如教他們養成良好習慣,做完應該要做的事情例如做完功課溫完書才讓他看ipad或看電視,也要教識他什麼事情是重要,對他自己好,總不成你在港鐵看到人玩手機就帶孩子避開吧,能避得開全世界嗎?

retriever 發表於 17-12-18 09:11
咁你明顯有喜歡上 “正當消遣”

實在當年都有電玩,點解無而家影響咁大?!特別係果D仔?

我正是當年紅白機,超任,gameboy, gamegear, PS, PSP乜都有玩,要睇屋企點教,我小時溫書時是開著電視來溫的,專心到連電視都影響唔到我,搭地鐵,巴士返學溫書係家常便飯,坐喺街場跟隊我都可以溫到書。

simoncwl 發表於 17-12-18 09:21
我正是當年紅白機,超任,gameboy, gamegear, PS, PSP乜都有玩,要睇屋企點教,我小時溫書時是開著電視來 ...

我都係睇電視溫書。

不過當年無手機呀。

retriever 發表於 17-12-18 09:27
我都係睇電視溫書。

不過當年無手機呀。

無手機都有電腦,電視,手提遊戲機,我的第一部手提遊戲機Gameboy係自己儲錢買的,分別係我識得在適當時候就唔玩,到考試前我就唔會拎出來。
‹ 上一主題|下一主題