用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金VS港島民生
go

中華基金VS港島民生 [複製鏈接]

女兒性格比較好動, 在將軍澳區讀小學, 屬於Band 1中至下, 請問邊間會較合適?

elbar    發表於 17-12-14 16:51
   2    0    0    0

一定要二選一的話,中華基金相對多好多活動,港島民生就好多功課好谷成績但近年dse的確大有進步。

多口問句,家住將軍澳,點解唔選將軍澳區直資?

回覆 Rabbitfoot1 的帖子

謝謝你的意見呀! 因為亞女睇了中華基金, 覺得呢間幾好, 資源又好, 環境又OK, 雖然遠D, 但亞女話佢可以handle到, 佢又睇了羅氏基金, daddy 同亞女都唔係太like...不過都有報了播道..

CelinaF 發表於 17-12-15 09:31

謝謝你的意見呀! 因為亞女睇了中華基金, 覺得呢間幾好, 資源又好, 環境又OK, 雖 ...
B1學生, 無需要報播道吧!

TKO去中基, 又似乎太遠了...... 比較合適, 應該係GT, 匯基東九, 其次係福建和羅氏
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CelinaF 發表於 17-12-15 09:31

謝謝你的意見呀! 因為亞女睇了中華基金, 覺得呢間幾好, 資源又好, 環境又OK, 雖 ...

播道好似b2,點解你唔報優才?

CelinaF 發表於 17-12-14 16:34
女兒性格比較好動, 在將軍澳區讀小學, 屬於Band 1中至下, 請問邊間會較合適?
Band 1中無需要報中華基金;Band 1下,港島民生應該無機會。點解唔試下嘉諾撒書院?

回覆樓主:

有朋友子女入左中基,只是band 2中成績都入得。聽講大部份band 1生不選它,因大把免費band 1,DSE叻过它。所以只有少量band 1生,大部份band 2生。

冇open day校長講得咁好,谷得好緊要,以求有好的DSE成績,否則將來更少band 1生報。

Jasmine-4711 發表於 17-12-16 13:42
有朋友子女入左中基,只是band 2中成績都入得。聽講大部份band 1生不選它,因大把免費band 1,DSE叻过它。所 ...
請問怎樣"谷得好緊要"? 謝謝

crazyhippo 發表於 17-12-16 14:03
請問怎樣"谷得好緊要"? 謝謝

我冇打算報,大腦RAM有限,已delete左detail.好似开学第三星期每周有測,有默加project要交之類,我唔係好記得,只記得該家長話選錯校,"校長open day不是咁講的,好似玩變面咁"。

請問Band 2B-C 有無機會入中基, 有游水獎項

Jasmine-4711 發表於 17-12-16 13:42
有朋友子女入左中基,只是band 2中成績都入得。聽講大部份band 1生不選它,因大把免費band 1,DSE叻过它。所 ...
聽過中基三次入學講座,我同意你講既「無校長講得咁好」,比校長講既谷好多,其實聽完講座之後行下學校,同啲學生傾下,已經知道。

王家爸爸 發表於 17-12-18 12:09
聽過中基三次入學講座,我同意你講既「無校長講得咁好」,比校長講既谷好多,其實聽完講座之後行下學校,同 ...
中基成績好唔好, 其實睇吓佢校務報告都知

王家爸爸    發表於 17-12-18 18:35
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 17-12-18 12:09
聽過中基三次入學講座,我同意你講既「無校長講得咁好」,比校長講既谷好多,其實聽完講座之後行下學校,同 ...

同一間學校的open day你去左3次……

莫非你有三位子女?或你係老師/校長去聽下競爭對手的資料?

Jasmine-4711 發表於 17-12-19 13:00
同一間學校的open day你去左3次……

莫非你有三位子女?或你係老師/校長去聽下競爭對手的資料?
揀學校唔可以懶既,好多學校我都去過兩、三次。小三既時候開始去聽,第一次聽咗之後好鍾意,第二年另有感受。

Arabellahk    發表於 17-12-20 23:18

王家爸爸 發表於 17-12-19 14:01
揀學校唔可以懶既,好多學校我都去過兩、三次。小三既時候開始去聽,第一次聽咗之後好鍾意,第二年 ...

另有什麼感受,可以分享嗎?

bobolam 發表於 17-12-20 22:13
另有什麼感受,可以分享嗎?
吹得太大,似翻版雷軍,但係無雷軍既才能同領導能力。

想請問下中基是否全IN ?

EMMA88 發表於 17-12-23 11:11
想請問下中基是否全IN ?
應該係,未見過無得面試既申請。

不是全in, 問學校最清楚. 校務處會答.

B2B-C 有無機會?
‹ 上一主題|下一主題