用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼揀人標準 (純討論)
樓主: pizzafat
go

名幼揀人標準 (純討論)   [複製鏈接]

回覆樓主:

見到有d小朋友著到好隆重,d學生相都影得好好,就即時有比較

純分享:我都係普通家庭丶職業、一般私人屋苑,無熟人、無走後門,都係報咗九龍區大熱的幾間名幼、龍校,so far一半成功有offer,一半失敗(有間甚至1st round都過唔到),以我小朋友單一個體客觀條件一致下分析:

成功的學校,除了答問題時基本答到,仲可以感覺到佢係relaxed,同老師有d似日常對話,答案以外仲吹咗兩吓水,例如老師揸住隻蕉問佢咩嚟,佢答到之外,仲會話自己鍾意食同要搣皮…

失敗的例子,佢都係基本答到老師問題,但都睇得出佢無心機,敷衍答。

就我所見,識答晒問題嘅小朋友真係好多,點樣响答嘅過程中表現自己的性格、特質,老師係會睇到嘅(當然都要小朋友合作,狀態好,同對學校、面試老師啱feel等好多因素結合⋯ 我囝都好睇老師外表,年輕靚的老師,佢真係有心機好多

另外有一間group-in時,我見有d家長為咗爭取表現,除咗提水,仲推個小朋友出去搶答咁,小朋友明顯驚驚地唔情願,佢需然答咗問題,但我諗老師會唔會都睇得出一d家長嘅表現同教育手法呢⋯

del.

js04 發表於 17-12-14 00:33
同意有offer既來來去去都係嗰班人,佢地一定有過人之處,唔好冇offer就怪自己冇「背景」
...

你真坦白

common_cat 發表於 17-12-13 22:55
同意小朋友表現都重要,但可能above average就過關。看看根德張問卷, 寫英文essay甘, 我就明晒 ...

係可以用中文填,我有朋友用中文填收咗am offer,而佢聲稱臨急最尾嗰晚先醒起,hea住亂咁寫啲嘢。

回覆樓主

1. 個人體會小朋友面試表現的重要性應該大於家庭背景,如果很margin就要兩者兼備+運氣
2. 有人際關係的請自動忽略1

我自己case,父母均為高學歷專業人士,家庭固定年收入2-3M,住豪宅,雖比上不足應比下有餘。但小朋友慢熱,唔開尊口,面試5間,至今收穫1accept,2waiting(最出名那兩間),相信明天又會多一個waiting

分享一個case,一個家庭,一子一女,兩個都係超細B,家庭環境無變動過,大仔考九龍城龍幼,分別以超細同超大身份考兩次都reject。細女以超細身份正取考入,一年過後,再以超大身份考3間女龍幼,2間港島1間九龍,全部有正取offer。

Lyemun1e 發表於 17-12-14 09:32
純分享:我都係普通家庭丶職業、一般私人屋苑,無熟人、無走後門,都係報咗九龍區大熱的幾間名幼、龍校,so ...

totally agree.

Dear-Valerie 發表於 17-12-14 09:52
回覆 islychiang 的帖子

我小朋友唔少同學係有名幼offers而選擇int'l schs.大家比較認同int'l schs教學方 ...
我無讀pn,所以今次k1就預咗大包圍保證要有書讀,我其實都集中名幼加一村校,最後反而係一間國際第一輪就收咗(而家連國際都爭餐死),所以諗好耐都係走IS,而雖然名幼但我真心唔覺係睇阿b表現(村校佢見得最好亦收咗),反轉諗,表現麻麻都收咁佢地睇咩? 我係真心想搵既唔commercial既學校,因為咁我寧願放棄名幼,我唔想小朋友咁細就咁功利(真心有朋友讀sc,佢個女3,4歲人仔就白鴿到不得了,我唔想個仔係咁,當然亦有家教因素,但真係咩學校收咩家長同學生架)

MissMissMiss 發表於 17-12-14 01:13
首先我小朋友係大b。另外佢係屬於白白淨乖乖樣,鍾意笑,坐得定嗰類。同埋佢唔慢熱,真係會一入去就主動同 ...

呢樣我覺得係真,白白淨淨鍾意笑又坐得定,就叫合眼緣,就係緣份。

其次,有些學校要求填寫問卷,家長把重點放在那裏,學校就知道家長是怎樣培養孩子及家長對孩子的期望。

住公屋,比起私人屋苑,確實是沒有相對優勢,可以推測到將來考直私的進取心。手執幾個offer 的家長們,可能應該很淸楚。

當然,小朋友有實力,主動有禮反應好是學校最愛啦。

恕我直言,純粹討論。

monodad 發表於 17-12-14 10:39
分享一個case,一個家庭,一子一女,兩個都係超細B,家庭環境無變動過,大仔考九龍城龍幼,分別以超細同超 ...
我個人覺得仔女有分別,仔做超細表現會差過女做超細,當然如果單純男或女校就無分別,否則超細女容易考過超細仔

我覺得小朋友樣、表現、家長背景同大b or 細b都係啲名校收生既考慮因素啦!咁最重要當然係識人好過識字啦
我小朋友(8月尾細b)報7間九龍塘學校,in左6間!2間有offer(有名氣但唔係神校),3間waiting(其中2間係最心儀kv、km)、1間rejected!
其實佢in名幼既表現唔錯答岩哂,冇offer!我真係好灰!我係度諗係咪細b關係,我見名幼好少收8月細b!

結論係:呢個遊戲本來就唔公平!

ylylylyl 發表於 17-12-14 10:43

呢樣我覺得係真,白白淨淨鍾意笑又坐得定,就叫合眼緣, ...
我好同意,呢個問題其實好現實,但人地個盤真係生意黎(睇下vic賣盤就知),咁做無可厚非。而眼緣更加無得講,我見創價,個老師開到口好喜歡我個仔,但我個對呢間老師同學校就好麻麻,非常唔合作,我都唔知佢種意我個仔啲咩,我就幾信緣份

朋友和自己的經驗,感覺更關注小朋友的面試表現。同等情況下,可能比較其他background 因素。我有識家境很普通很普通的小朋友考上SC

回覆 Lyemun1e 的帖子

我認同你,小朋友識答既何其多,
要答到香蕉以外既,鍾要蕉同埋要搣先得
不過,我到依家都唔知學校點揀人,其實小朋友每間面試情況差唔多,但有0的收,有0的唔收,我都唔明,不過都唔想深究,都係講緣份
考九龍禮賢時,我細細聲重覆老師問題,之後阿仔答到,老師可能以為我通水,但我其實無,GROUP IN

Bighamster 發表於 17-12-14 10:25
1. 個人體會小朋友面試表現的重要性應該大於家庭背景,如果很margin就要兩者兼備+運氣
2. 有人際關係的請自 ...

是的,假設小朋友表現相若,住豪宅與住私人屋苑,沒有相對大的優勢。但是,住公屋與住私人屋苑,私人屋苑已經有大優勢了。

我覺得係合眼緣, 小朋友一d自然流露嘅小舉動, 往往會成為成功關鍵, 例如: 在遊戲區玩耍時會遞玩具俾其他怕羞嘅小朋友, 離開遊戲區前會想收拾好玩具先走, 見到圖書會有衝動想即刻打開睇, 同父母之間嘅對話係有禮貌 ... 等等

而真正面試答題部分, 相信老師都見到麻目晒, 答到7成同9成都唔會分別好大

hkgra 發表於 17-12-14 10:52
回覆 Lyemun1e 的帖子

我認同你,小朋友識答既何其多,

重覆問題都係大忌,仲有翻譯都係#mouth:

‹ 上一主題|下一主題