用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼揀人標準 (純討論)
go

名幼揀人標準 (純討論)   [複製鏈接]

見好多媽媽報喜,有幾間名幼offer 唔知pick 邊間好,當然我只有羨慕份兒。

但見有名幼offer 既通常唔止一間,咁睇落名幼似有一套揀人準則,又或者有offer 既小朋友真係好叻,in咁多間時都有同樣高水準表現

大家覺得呢?

14    0    0    0

回覆樓主

咁要睇好多因素。例如年齡,有無返PN,性格,面試表現等等。

回覆樓主:

都係間間waiting, 有D仲直接reject, 5月B, 面試狀態有好有唔好,但大部分task都做到,我係爸爸,唔知係咪因為我扣分,除左有時重複下問題引小朋友回答(小朋友廣東話唔係全部聽得明,有時要轉英文或普通話),或答啱問題表揚下,我都無點出聲提示小朋友,睇來都係無緣分

我都想知。
最想知自己有乜野不足.....

名幼要出名自然要家長幫手宣傳,律師ibanker階層/行業內講一句,好過bk 打手講一百句。始終是生意 (純討論)

mamami2017    發表於 17-12-14 11:40

回覆樓主:

我覺得最終係睇小朋友表現,我有兩個小朋友(唔同年),大的in名幼冇間收,細的都有幾個offer, 都係同父母同住所,所以我覺得背景唔係主因

mamami2017    發表於 17-12-14 11:40

有同感,好似我里D普羅大眾,想為小朋友爭取一個名幼學位,根本冇可能,又要睇職業、家庭背景.

回覆樓主

家長是否名小畢業,或者兄姐是否名小就讀

同意小朋友表現都重要,但可能above average就過關。看看根德張問卷, 寫英文essay甘, 我就明晒

我覺得一定睇家長背景! 小朋友表現同家庭背景都會睇!

回覆樓主:

老老實實, 我覺得好大部分入到名幼的人都係靠人事關係入 (都要跟程序interview)
我身邊有8成case成功入讀心儀k都係話自己識人入 (並唔係咩父母兄弟姐妹果d關係, 而只係識老師, 校長etc)
好多人表面上係好多offer, 實質有offer可能係佢背後有backup
當年我朋友驚我女無n讀, 都話識人可以幫我入某熱門n
(純討論)

回覆樓主:

我覺得名幼揀人係有一套標準,我見其實好多手執幾個名幼offer嘅都係同一班小朋友,我諗佢地應該唔會係撞彩,咁啱全部都比呢啲名幼揀中掛
利申我小朋友而家有5個九龍塘offer,仲有3間等緊。普通家庭,普通職業,普通地址,所以我覺得應該唔關背景事。(純討論)

MissMissMiss 發表於 17-12-14 00:02
我覺得名幼揀人係有一套標準,我見其實好多手執幾個名幼offer嘅都係同一班小朋友,我諗佢地應該唔會係撞彩 ...

咁我相信都有部分係有實力的小朋友。

好奇問你小朋友係大b? in 得好好? 性格如何? 等大家可以了解下 (無惡意純討論)

睇樣 (純討論)

我係4月b,有幾個名幼offer(唔係神幼),我都覺得一係手執幾個,一係全部reject/waiting,我好覺得名私幼好睇家庭背景(最少我公司啲女人個個都係神幼名幼,我唔信會咁岩),而我自己既朋友一樣都係vic,sc,kv用家,所以啲背景其實好集中,純個人感覺

回覆樓主

同意有offer既來來去去都係嗰班人,佢地一定有過人之處,唔好冇offer就怪自己冇「背景」

monodad 發表於 17-12-14 00:27
睇樣 (純討論)

某程度上同意,要醒目樣

common_cat 發表於 17-12-13 22:39
名幼要出名自然要家長幫手宣傳,律師ibanker階層/行業內講一句,好過bk 打手講一百句。始終是生意 (純討論) ...

同意! 一場生意用來形容十分貼切

js04 發表於 17-12-14 00:35
某程度上同意,要醒目樣

話說有一次,一班朋友帶埋小朋友一齊聚會,某朋友A知道朋友B喺某名幼做老師(兩位唔係好熟),朋友A請教朋友B入名幼心得,朋友B好率直咁同朋友A講:「唔怕得罪講,妳小朋友會有一般幼稚園offer,但唔會有名幼offer,我地做老師嘅會好易揀到。」朋友A聽完當然有小小唔高興,但一年過後,朋友A嘅小朋友果然只有一間村幼offer,其他全reject,朋友B對朋友A嘅背景一無所知,所以我都相信佢地嘅準則包括埋個樣同行為舉止。
‹ 上一主題|下一主題