用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs KTS
樓主: jinkjink
go

SFA vs KTS   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 17-12-24 18:37
personally,除非小朋友抗拒,我覺得煮到泥就食

講真,家有經濟壓力又有細跟尾,除非個小朋友本身有情緖社交問題需要父母special consideration,否則佢抗唔抗佢唔係我考慮因素。

唔係我冇心肝,其本上朋友間我算係出名有本心兼念舊情嘅人。但係什麼歸屬感呢啲虛幻嘅野根本只是一片浮雲。

窮中產養兩件,在荷包和歸屬感之中,其實不難做取捨。

就算只生一個,或錢不是問題,睇長遠少少,睇下小朋友升中壓力、升中前景,基本上考到LS/MCS插班而又因為什麼怕適應或什麼歸屬感唔插走嘅,萬中無一吧。

忍耐半年適應期,換來的是減省高小果3年嘅擔驚受怕,我覺得簡直賺凸了。

升中呢個遊戲有幾難玩,讀初小嘅小朋友未必有深刻感受。家長有責任向他們陳述利弊。

assado 發表於 17-12-24 10:05
KTS 在17年, 入LS, DB, DGS 近20位, 甘都吾係少呀!
呢个講升中人数啫……人地講初小插班~

Yanamami 發表於 17-12-25 11:51
呢个講升中人数啫……人地講初小插班~

我已經在之前下文更正番啦!

siden 發表於 17-12-25 11:47
講真,家有經濟壓力又有細跟尾,除非個小朋友本身有情緖社交問題需要父母special consideration,否則佢抗 ...

kg 上小學咪仲大改變,有時覺得係家長過份憂慮,和唔識得正面溝通,其實只要旦誠地解釋原因,put a positive spin,預早準備小朋友要面對的轉變,不會太大問題,除非小朋友是特別敏感

assado 發表於 17-12-24 18:00
中途插班, 家長有冇考慮小朋友去到另一間校的適應問題。
OK既~我女之玩N班都轉过两次,去完Victoria又去YMCA, 再去HKPS.原先去HKPS報N班,点知話佢太成熟,俾佢去K1(佢肯收我又無所謂)~讀完-年又轉去SC(HKPS得下午班, SC有上午英普班)……人仔细細轉左好多间,佢仲以為升班就会轉学校添~~不过以上只係机緣巧合,我唔係專登想轉,我其实好懶,所以入左KTS就讀到畢業。

Yanamami 發表於 17-12-25 12:42
OK既~我女之玩N班都轉过两次,去完Victoria又去YMCA, 再去HKPS.原先去HKPS報N班,点知話佢太成熟,俾佢去K1 ...

me, too!
我都係懶得轉校的人,兩個仔都係kts讀到畢業,升中呈分試係有壓力,無就呃人!不過,最後大仔成功升上band 1 中學,所以細仔都唔考慮轉校,最後兩個有幸讀到心目中的band 1 中學。

chun媽 發表於 17-12-25 13:23
me, too!
我都係懶得轉校的人,兩個仔都係kts讀到畢業,升中呈分試係有壓力,無就呃人!不過,最後大仔成功 ...
物以类聚……KTS多我地呢类家長

assado 發表於 17-12-24 18:00
中途插班, 家長有冇考慮小朋友去到另一間校的適應問題。

我喺考插班前幾日先同大女講,佢話:吓,媽咪你唔鍾意SFA呀?我輕描淡寫咁話:唔係唔鍾意,不過呢間都係好學校,又有中學,試吓都好!

佢一去到見到間學校就鍾意,跟住就係自己嘅本能反應,去考試就希望成功而回。當然,入咗新學校,父母要留意吓適應嘅情況。

Yanamami 發表於 17-12-25 15:23
物以类聚……KTS多我地呢类家長

yes

回覆 josephbaba 的帖子

KTS 用家, 自問小朋友唔覺因為教深一兩年,
而特別辛苦,
其實都要睇返小朋友讀邊類幼稚園,

同樣小一, 一樣有小朋友已經識自己睇一般level 2-3 既英文故事書,
亦有小一小朋友 A-Z , one to ten 都未識,
所以唔話間學校好, 就一定o岩 自己小朋友。

回覆樓主

請問SFA用家,中國語文是以普通話或廣東話教授的呢?而其他科目包括數學也是以英文為教學語言嗎?

jinkjink 發表於 18-1-11 19:32
請問SFA用家,中國語文是以普通話或廣東話教授的呢?而其他科目包括數學也是以英文為教學語言嗎?
...

我都想請教。謝謝^_^

jinkjink 發表於 18-1-11 19:32
...
SFA 中文是國語教,但教師是廣東話人。
我囝仔都是由 SFA 轉走。但是主要是因為小三開始強制用 iPad 而囝仔不太自律結果近視了。但是新舊學校他都很鐘意周不時都話想番 SFA 探老師同學。

SFA 其他科目都係英文教,包括科學,GS 及數學。數學考試有中文及英文卷,中文卷係主要。科學及 GS 考試全英文卷。

SFA 真的每年都有學生轉走或插入,轉走是為了不同原因。有的覺得太谷因三測三考受不了,有的入有直屬津校,有的插入直資一條龍,有的好似我一樣。所以到小六時每班可能只有略多於卅人。(小一時收生係一班四十人)

今年SFA小二, 一班大約34人
小一升小二, 走既人最多

flyda 發表於 18-1-12 09:18
SFA 其他科目都係英文教,包括科學,GS 及數學。數學考試有中文及英文卷,中文卷係主要。科學及 GS 考試全 ...

數學用英文教,但考卷有中文 及 英文? ~~~

jinkjink 發表於 17-12-13 12:39
我小朋友有SFA offer,而下星期有KTS 1st interview,不知道應去不去KTS?

其實這二間好易選擇。。。

以合適方向考慮便是是。。。

數用中文易出刁鑽題,考測計分,SFA出名數深
英數測不計分

flyda 發表於 18-1-12 09:15
SFA 中文是國語教,但教師是廣東話人。
我囝仔都是由 SFA 轉走。但是主要是因為小三開始強制用 iPad 而囝仔 ...

原來是這樣,多謝你的資訊
‹ 上一主題|下一主題