用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs KTS
樓主: jinkjink
go

SFA vs KTS   [複製鏈接]

momama 發表於 17-12-23 10:00

我大女嘅情況係,考直私有幾個offer,SFA係我同c6最鍾意嘅 ...

無錯,有細佬,細妺就多好多嘢要考慮。

小曳人 發表於 17-12-22 09:37
KTS以往入LS 嘅學生極少!so far 我知只有今年一個case咁多,以往係無!DB我唔知,只知有KG同學KTS小三轉DB ...

點解你咁肯定以往無kts學生轉入喇小?難道你是kts家長?
照我所知,年年都有kts學生轉去喇小

chun媽 發表於 17-12-24 09:34
...

KTS 在17年, 入LS 都有 7位, 都吾少。

醒目開學勳章 貢獻勳章

chun媽 發表於 17-12-24 09:34
...
我知嘅有限,但呢幾年同我仔同級入LS 嘅係零 (我仔插班嗰年全校10個插班生,APS起碼x3,SFA起x2),小二都只係今年有一個,前輩家長都分享過,KTS真係好少,可能全部KTS家長同插班生都係唔張揚APS/SFA嗰d較張揚掛
我同數學叻嗰班較熟,唔同年級都有,大家都知邊個係插班,邊個係叩門,但當中亦無KTS,again,我識唔駛

我每年答唔少人插班問題,成功嘅,都無KTS

雖然我識唔駛,但幾乎每年每級都有SFA/APS,KTS真係見識過一人
有KTS家長話佢地有歸屬感,大部份人唔會諗轉校,所以數字一定少
恐龍家

小曳人 發表於 17-12-22 09:37
KTS以往入LS 嘅學生極少!so far 我知只有今年一個case咁多,以往係無!DB我唔知,只知有KG同學KTS小三轉DB ...

KTS 在17年, 入LS, DB, DGS 近20位, 甘都吾係少呀!

小曳人 發表於 17-12-24 09:57
我知嘅有限,但呢幾年同我仔同級入LS 嘅係零 (我仔插班嗰年全校10個插班生,APS起碼x3,SFA起x2),小二都只 ...

我同你收嘅風相同。

插入MCS/SMCC/HACS嘅,常客依次序係GH>SFA>APS。KTS我未聽過,相信唔係冇,不過少之又少。

小曳人 發表於 17-12-24 09:57
我知嘅有限,但呢幾年同我仔同級入LS 嘅係零 (我仔插班嗰年全校10個插班生,APS起碼x3,SFA起x2),小二都只 ...

以我大仔當年,至少有兩個,我細仔果年亦有同學轉入喇小,他們全部已升喇中

chun媽 發表於 17-12-24 10:09
以我大仔當年,至少有兩個,我細仔果年亦有同學轉入喇小,他們全部已升喇中
...

我估楼上收的料是近呢幾年,比較update的料

assado 發表於 17-12-24 10:05
KTS 在17年, 入LS, DB, DGS 近20位, 甘都吾係少呀!

可能誤解, 我是指P6 升中人數。

siden 發表於 17-12-24 10:05
我同你收嘅風相同。

插入MCS/SMCC/HACS嘅,常客依次序係GH>SFA>APS。KTS我未聽過,相信唔係冇,不過少之 ...

想插去其它名校,可能GH同YW先系首選。

siden    發表於 17-12-24 11:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siden 發表於 17-12-24 10:14
我估楼上收的料是近呢幾年,比較update的料

唔係呀!讀緊kts小五家長亦有提及有同學仔過左去喇小

hkpapa852 發表於 17-12-24 10:26

有機會,好學校何其多!

回覆樓主

咁講la。

入得去讀,心態一定係預咗要讀6年。

要成功跳去名津,要的不只是努力,仲要有資質同運氣,先可以插針咁插得入果幾間名津果幾個位。

通常p2收最多,p3或以上每級都唔會收得多過5個。

整件事根本唔係紙上談兵咁容易。

SFA跳船能力肯定比KTS優勝一截,呢兩年,我眼見男女名津年年regularly吸走SFA學生。

不過,如果正路去向前看一讀6年,KTS校網,校園同課程一流。如果唔係我有宗教考慮,俾我揀,我都想揀KTS。

小曳人    發表於 17-12-24 12:04

呢兩年都有人從GH插入CWB SPCS。
不過唔知SPCS收插班收邊間多,呢様收唔到風。你係港島人,有冇聽聞?

醒目開學勳章 貢獻勳章

chun媽 發表於 17-12-24 10:29
唔係呀!讀緊kts小五家長亦有提及有同學仔過左去喇小

我仔咪小五囉
年年都有家長8邊班有插班生來自咩學校
恐龍家

身邊有個唔太熟,yw -> ls

我覺得插班能力小朋友資質和父母support 比學校更關鍵,中遊的學生來說,升中數據較有參考價值,第二就壓力程度

MrBeast 發表於 17-12-24 13:37
我覺得插班能力小朋友資質和父母support 比學校更關鍵,中遊的學生來說,升中數據較有參考價值,第二就壓力 ...

中途插班, 家長有冇考慮小朋友去到另一間校的適應問題。

assado 發表於 17-12-24 18:00
中途插班, 家長有冇考慮小朋友去到另一間校的適應問題。
personally,除非小朋友抗拒,我覺得煮到泥就食

siden 發表於 17-12-24 11:07
咁講la。

入得去讀,心態一定係預咗要讀6年。

KTS確實較少人中途轉走插其他學校……
眼見在KTS讀書的學生,好喜歡學校,歸屬感好強……
‹ 上一主題|下一主題