用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs KTS
樓主: jinkjink
go

SFA vs KTS   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

1998Ruby1998 發表於 17-12-13 19:59
女去 SFA,搏插班入 St Mary's、女拔、Maryknoll、Marymount。男仔去 KTS,搏插班入 LS、男拔、St Joe。 :w ...
KTS以往入LS 嘅學生極少!so far 我知只有今年一個case咁多,以往係無!DB我唔知,只知有KG同學KTS小三轉DB
St Jo 出哂名鍾意收SFA學生嘅...

恐龍家

mimi222shi 發表於 17-12-22 07:41
SFA從來無強迫過一體一藝, 呢點已明顯睇得出唔係行"特異功能"條路啦!
有好多家長覺得呢項係優點.
SFA從來無強迫過一體一藝

就係呢點,始終真係有部份家長唔鍾意音樂

小曳人 發表於 17-12-22 09:37
KTS以往入LS 嘅學生極少!so far 我知只有今年一個case咁多,以往係無!DB我唔知,只知有KG同學KTS小三轉DB ...

點解好似SFA 學生較APS 同 KTS 多去考插班其他學校?究竟是無歸屬感,還是一開始已視SFA為插班神津的踏腳石?

醒目開學勳章 貢獻勳章

dorothy8 發表於 17-12-21 15:05
請教

SFA 感覺上只著重學術, 關愛資優果班對嗎?

我會咁睇
感覺上,SFA的確較學術,而測考亦較KTS多
聽聞workload計,KTS輕鬆少少

課外活動上,SFA 選擇的確唔多,學校基本上樣樣有,但體藝叻嘅,真係未必會揀佢,因為無乜團體獎攞,但我亦識人體藝成日攞個人獎,讀緊SFA,呢個係時間分配問題,一個人仔嘅時間放多咗响學業上,自然其他學習範疇會弱d

另,SFA係天主教學校,有個好大嘅教堂响旁邊,大時大節會入去做mass

KTS最吸引我嘅,係個校舍,無得輸!

至於係咪關愛資優嗰班,我唔會咁講 (我嘅經驗唔係)
首先,家長好多時誤解咩叫資優,SFA係一間好重視孩子長處嘅學校,學校有約1/3學生入talent pool架! 當中包括不是以智力評估數字分出嚟嘅學生,呢d係活動分配,未去到關愛!但因為當初純以學術能力出offer,裡面有學障嘅機會較少,教育心理學家亦只係3校共用 (留SFA時間較多),所以當有特別需要時所得到嘅支援亦有機會比一般學校多... 亦較易得到適切安排
我知有補底安排,但唔清楚詳細情況

另,校網,同意上面講,有實力自行已經搞掂,唔駛太緊要,另,仲要睇埋自己住個網
至於升中業績,無需要用放大鏡去分析嗰幾個%分別,但建議睇返畢業生取向,或邊間學校較鍾意收呢間小學,選你較心儀組合會比較"實用"

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

creambun 發表於 17-12-22 09:58
點解好似SFA 學生較APS 同 KTS 多去考插班其他學校?究竟是無歸屬感,還是一開始已視SFA為插班神津的踏腳 ...
至於講插班邊間多,以我所知,APS同SFA一樣多 (去DB一定APS多過SFA),係KTS少d ,但到底係能力定係取向,就唔清楚

你可以咁講,但SFA因為收生評核方法跟其他直私大不同 (純學術,客觀) ,所以收咗唔少怪人 (信我,SFA轉走嗰班好多麻煩人,其他面試都衰哂!)唔係佢地無歸屬感,以我仔為例,佢係自願因為要同弟弟一齊返學,所以好鍾意SFA都要走,當然唔係個個case一樣,但呢班人唔係有細跟尾,就係叻得好過份,家長唔甘心

我亦認識有個case,家長同阿女都想轉DG,最後阿女堅持同同學一齊畢業而無去插班,最係中一先去DG讀

其實,一日未返小學,絕大部份家長都未知眼前嗰件去到咩位,但一次考試就見到,當初可能因為無更好選擇而揀SFA,最終見考級頭幾名,試下插班亦無可厚非,但的確有人最終唔轉,而且,嗰班初小就轉嘅,亦唔會有太大歸屬感

另外,如果心儀嘅中學嘅小學收插班,唔係會更加有歸屬感咩?!更重要嘅係,大人細路壓力點都細d

恐龍家

小曳人前輩分析得非常好

小曳人 發表於 17-12-22 10:17
我會咁睇
感覺上,SFA的確較學術,而測考亦較KTS多
聽聞workload計,KTS輕鬆少少
請教, 3校共用 係邊3間?

1998Ruby1998 發表於 17-12-13 19:59
女去 SFA,搏插班入 St Mary's、女拔、Maryknoll、Marymount。男仔去 KTS,搏插班入 LS、男拔、St Joe。 :w ...

想去插St Joe LS DB

就肯定去SFA好過KTS

醒目開學勳章 貢獻勳章

dorothy8 發表於 17-12-22 11:15
請教, 3校共用 係邊3間?
高主教,SFA,St joseph AC
3間私小都係相同辦學團體
恐龍家

小曳人 發表於 17-12-22 11:22
高主教,SFA,St joseph AC
3間私小都係相同辦學團體

SFA學生不單只是為插班而走,有部份係出國讀書而離開的。插班是家長的意思,就算小朋有歸屬感也要離開。

mcl203 發表於 17-12-15 10:26
你呢個睇法,就係我早論同某位年輕既業餘専補名校老師網友既討論點,教深一兩年唔算谷喎~~~
...

教深一兩年唔算谷, 係好谷

kwan_kwan3 發表於 17-12-22 21:56

SFA學生不單只是為插班而走,有部份係出國讀書而離開的 ...

所以走一定要初小就走,再大d,識到有朋友仔就唔會想離開!

yuenkw 發表於 17-12-22 22:07
所以走一定要初小就走,再大d,識到有朋友仔就唔會想離開!

非常認同!

真的每年也有數位同學移民
除左同學,佢唔捨得啲老師。

醒目開學勳章 貢獻勳章

kwan_kwan3 發表於 17-12-22 21:56

SFA學生不單只是為插班而走,有部份係出國讀書而離開的 ...插班是家長的意思,就算小朋有歸屬感也要離開。

我兒係自己要求轉校,原因係佢唔想弟弟要去面試,覺得好辛苦,寧願自己辛苦多少少
阿仔同我兩公婆都覺得唔捨得,特別係EP俾到仔嘅特別照顧,津校得唔到EP support,社工無乜建設性嘅嘢做到 (今年先被例有d特別安排)

所以,唔係一定係家長意思,但我承認我係幫佢達成願望嘅人

恐龍家

小曳人 發表於 17-12-23 07:26
我兒係自己要求轉校,原因係佢唔想弟弟要去面試,覺得好辛苦,寧願自己辛苦多少少
阿仔同我兩公婆都覺得唔 ...

你大仔好懂事,有時真的很難取捨!

jinkjink 發表於 17-12-13 12:39
我小朋友有SFA offer,而下星期有KTS 1st interview,不知道應去不去KTS?

最後, 有冇去見KTS ?

小曳人 發表於 17-12-23 07:26
阿仔同我兩公婆都覺得唔 ...
應好安慰先啱, 仔仔咁識諗

creambun 發表於 17-12-22 09:58
點解好似SFA 學生較APS 同 KTS 多去考插班其他學校?究竟是無歸屬感,還是一開始已視SFA為插班神津的踏腳 ...

我大女嘅情況係,考直私有幾個offer,SFA係我同c6最鍾意嘅,大抽獎冇運行,咪叠埋心水讀囉。始終有個細妹,就平常心咁去插名津囉,喺小三時成功咗,真係安樂哂,帶埋細妹入,又有直屬中學。我哋一家都鍾意SFA㗎,不過現實就係現實。轉校後兩個女都讀得開心,慳咗唔少錢,大女喺中學又見返啲SFA 同學添!

assado 發表於 17-12-23 09:45
最後, 有冇去見KTS ?

最後無去到呀,但多謝各位的意見!
‹ 上一主題|下一主題