用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs KTS
go

SFA vs KTS   [複製鏈接]

我小朋友有SFA offer,而下星期有KTS 1st interview,不知道應去不去KTS?

hppa    發表於 17-12-21 17:59
   9    0    0    0

jinkjink 發表於 17-12-13 12:39
我小朋友有SFA offer,而下星期有KTS 1st interview,不知道應去不去KTS?

KTS 好, 當然去啦。

assado 發表於 17-12-13 12:42

為什麼?升中成績同校網好?

assado 發表於 17-12-13 12:42
KTS 係中文小學, 係咪都係靠家長外補?

回覆樓主

成績就係sfa好啲,但KTS勝在校園靚!但唔好以為Kts 會輕鬆啲,冇中學back up既一線私校,一定係谷

hppa    發表於 17-12-21 18:00

SFA 平D, KTS 校園正D。

如為BACKUP 抽獎,可就此收手。

回覆樓主:

SFA - 中學抽獎屬深水埗網
KTS - 中學抽獎屬九龍城網

如In 完KTS有offer, 我會放SFA。

結論: 去in KTS

hppa    發表於 17-12-21 18:00
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

女仔 SFA,男仔 KTS。

男仔SFA...
小二插LS無得輸
存感恩的心

女去 SFA,搏插班入 St Mary's、女拔、Maryknoll、Marymount。男仔去 KTS,搏插班入 LS、男拔、St Joe。

回覆樓主:

我上年有sfa offer都去考KTS

身邊已升中的人都同我講:不論校網點靚, 大抽獎入唔到第一志願,已經好大機會唔知去左邊, 甚至Band 1派去Band 3也有(最近2年)

mimi222shi 發表於 17-12-14 11:07
身邊已升中的人都同我講:不論校網點靚, 大抽獎入唔到第一志願,已經好大機會唔知去左邊, 甚至Band 1派去Band ...

我覺得呢個係佢填得太進取者,或者佢以為自己band1但實情係band2
因為EDB個機制一定係所有band1派曬先到band2揀
無可能band1學生會派到band3學校

starry_night 發表於 17-12-14 11:10
我覺得呢個係佢填得太進取者,或者佢以為自己band1但實情係band2
因為EDB個機制一定係所有band1派曬先到ba ...

Band1位唔夠,但只填Band1學校,其他Band唔填味會囉!

學生肯定BAND 1+靚網, 唔知當事人點進取法

問題係結果唔係BAND 1生在Band 1位充足的校網, 就一定派到Band 1

總之個個已升中的家長都話入唔到第一志願就大劑!

我唔會諗校網靚就Sure win.
要校網靚, 其實搬唔難

身邊已升中的人都同我講:不論校網點靚, 大抽獎入唔到第一志願,已經好大機會唔知去左邊, 甚至Band 1派去Band ...
兩年前三大小學業積都好好,升中應該今年開始會真的feel 到出生率帶來的影響,上年我估唔係太差,會不會你個eg太agreesive 呢?

唔係一定指私小學生, 自小朋友升小後都有周圍問下啲人

只想指出就算Band 1生+靚校網+大抽獎

如果入唔到第一志願, 結果可以係出乎意料之外!

SFA應11月中已經出offer! 但樓主仍然在11月尾有交文件去apply KTS, 那KTS 一定有吸引你的地方,咁就照去interview, 讓自己和小朋友感受下KTS 吧

如肯定自己係band 1生, 填表時又極度進取, 最差最差只會派去band 2.

邊緣人或估錯banding, 即band 2生當band 1生咁填, 咪會派去band 3中學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 49&highlight=SFA%2B

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 38&highlight=SFA%2B

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 32&highlight=SFA%2B
無論係新或旧post, 內容差不多。不同既只係升中人数~
‹ 上一主題|下一主題