用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生am VS KV pm
樓主: PinkyFernando
go

民生am VS KV pm [複製鏈接]

conniew117 發表於 17-12-13 21:19
事實對民生亦有一定情意結,民幼對小朋友黎講係好開心,成日可以大開眼界,入民幼亦唔一定要升民小啊
...
那那那,係你講的 阿: 讀民幼的小朋友很開心!

nhi 發表於 17-12-13 21:54
那那那,係你講的 阿: 讀民幼的小朋友很開心!

我從無講過讀民幼唔開心喎,只係話民小唔係我一家杯茶,所以留個位俾鍾意民小既家長及小朋友

conniew117 發表於 17-12-13 21:08

當時民幼有英普,語境吸引,投考時在表格中完全沒提及 ...

因為佢升中只保証收100人左右,其他........

回覆樓主:

撐KV

kiranapak 發表於 17-12-14 10:59
撐KV

你根本就係逢民生必反

yiyi222 發表於 17-12-14 17:34
你根本就係逢民生必反
Check the date of registration
and the comments from other thread, you should know why!!!!!

73662710 發表於 17-12-14 17:37
Check the date of registration
and the comments from other thread, you should know why!!!!!

既得利益者定係??who knows?
但我覺得比意見嘅時候要中立啲囉,冇一間學校係完美,我係用家,阿仔喺度讀得好開心,我哋班家長都好滿意學校,見到有人不斷咁踩學校,真係忍唔住要出下聲!咁樣講但係好不負責任,好影響真正想搵好學校嘅家長!

yiyi222 發表於 17-12-14 17:40
既得利益者定係??who knows?
但我覺得比意見嘅時候要中立啲囉,冇一間學校係完美,我係用家,阿仔喺度 ...
Da Sou!
A lot at this time every year

73662710 發表於 17-12-14 17:44
Da Sou!
A lot at this time every year

唔怪之得,勁多不負責任嘅言論

73662710 發表於 17-12-14 17:37
I don't understand why some ppl hate ms that much?
其實佢有既問題,好多間學校都有
難直升... 唔通培正唔係? 唔通真光唔係? 咁協恩呢? 聖保祿呢?

我仔讀ing ms k1, 佢除了學術"可能"比其他學校淺少少外, 但德育方面佢教得到我小朋友, 有同學仔病左, 老師教小朋友回家為佢代禱, 在家也主動謝飯祈禱, 我仔有咬字問題, 班主任又會晚上call我同我討論好耐, 我仔有少少寒背, 同老師講, 佢又會幫我在堂上提點阿仔姿勢, 返了3個月學, 真係感受到老師們都好用心!

太concern 升小問題, 其實有點杞人憂天, 入了龍校你又會憂直升唔到, 入了名校你又憂考唔到名小....
何苦呢?

yiyi222 發表於 17-12-14 17:34
你根本就係逢民生必反

司馬昭之心.... 要知網上留言不用負責任,唔排除有人等緊offer 出言擾亂,家長要小心分辯真假意見

maglam0610 發表於 17-12-14 18:02
I don't understand why some ppl hate ms that much?
難直升... 唔通培正 ...

其實我兩個小朋友都係民幼讀得好開心,好多活動玩,好似新年會有中同哥大姐姐整啲年宵攤位俾幼稚園生玩,學關於野餐又會安排同學係操場食下魚蛋、燒賣之類扮野餐,隔月又有不同主題生日會,老師同同學都一齊扮鬼扮馬,學關於動物又有outing 去海洋公園(學校俾錢唔使自己出),老師仲拎埋自己隻狗仔回校俾同學近距離接觸,學貧富時,老師又會用紙皮自製一個簡陋的屋俾小朋友感受貧窮的滋味,k3仲有畢業營,成班小朋友去渡假村過一晚夜,每年又有遊學團,抽中的學生係學校俾埋錢去,只係俾家長果份,去唔去又係自願。
至於學術冇名幼咁深,但我自己覺得唔算太淺,不過上咗小學就真係要適應一下(emoji)。日日又有net做班主任,咁多野玩,學費都只係$3997(emoji)好抵呀!就算升唔到民小,果3年k都過得好開心,如果升到民小,又可以同好多同學繼續讀書做朋友。
印象中校長係話因爲學校有工程呢兩年係少咗一班小一,之後好似都會開番7班,不過唔知會否一班小人啲,定一樣42人一班。

回覆樓主

請問MS係NET班主任,咁上堂係咪用英文?

sn00py 發表於 17-12-14 19:12
請問MS係NET班主任,咁上堂係咪用英文?
Stay 3 hours in classroom, know all the kids well
can name the kids on Sports day, and the kids are keen to play with them.
unlike the NETs  in some other schools who stay 30 min in classroom, give some quick teaching and go away.

In classroom, NET speak English, and Chinese teacher speak Cantonese. PTH are conducted 4 times a week.

吉蒂小豬 發表於 17-12-14 18:46
其實我兩個小朋友都係民幼讀得好開心,好多活動玩,好似新年會有中同哥大姐姐整啲年宵攤位俾幼稚園生玩, ...

我都好想知係咪會收少咗人?

conniew117 發表於 17-12-13 21:08

當時民幼有英普,語境吸引,投考時在表格中完全沒提及 ...

請問那位民小老師仲有冇教?  阿女明年上民小

conniew117 發表於 17-12-13 18:05
我小女今年KV K3, 暫時考到德雅、聖母(最後無留位),仲有3間未出offer. 我大女係民幼畢業上民小,讀左一 ...

Connie 想請教,因我case和你差不多。大女民幼K3,下一年民小已收。細女剛收到KV K1 offer ...

想問你大女現在讀直資私校或津小? 有冇後悔放棄民小

poohdad 發表於 17-12-14 22:34
請問那位民小老師仲有冇教?  阿女明年上民小

仲在校教,但聽聞果位老師收歛左,可能因為生左2個小朋友後,感受到做家長既壓力卦

poohdad 發表於 17-12-14 22:45

Connie 想請教,因我case和你差不多。大女民幼K3,下一年 ...

大女讀緊津小,已小五,佢讀得好開心,佢自己都曾經話唔讀民小開心左,所以我地無後悔離開左民小。而事實我大女在民幼時3年都好開心,有個愉快童年。希望你大女上民小一切順利(emoji)全部都係熟悉既同學仔真係好有歸屬感架

maglam0610 發表於 17-12-14 18:02
難直升... 唔通培正 ...

同我班嘅班主任一樣,非常體會到佢對小朋友嘅用心
‹ 上一主題|下一主題