用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 在香港讀完MYP才去英國讀Alevel,報讀英國大學如醫科可 ...
go

在香港讀完MYP才去英國讀Alevel,報讀英國大學如醫科可行嗎 [複製鏈接]

我嗰仔現在在香港國際學校讀緊MYP的grade 8, 因為不想太早去英國,想在香港讀完MYP, 然後去英國讀Grade12, 13;想請教報英國啲大學如醫科可行嗎?他冇Igcse,只有MYP,會影響入大學機會嗎?
   0    0    0    0

........

我的意思是
香港讀MYP→英國讀A level→英國考入大學讀醫,這方法可行嗎?没有GCSE/IGCSE報英國大學讀醫可行嗎?

........

醒目開學勳章

成績唔好先會大鑊,唔好姓頼。

MYP + DP
MYP + AL
IGCSE + DP
IGCSE + AL

全部可行,我見唔少上大學,包括醫。
MYP 香港好多間行緊,入醫科亦唔少人。

醒目開學勳章

liyinfai 發表於 17-12-13 10:18
我的意思是
香港讀MYP→英國讀A level→英國考入大學讀醫,這方法可行嗎?没有GCSE/IGCSE報英國大學讀醫可 ...

冇 IGCSE 可以,最重要是看 AL 或 IBDP。

Darth 發表於 17-12-13 11:09

MYP + DP

對自del.....

回覆樓主:

好似要3個A*起,最好有英籍+3百萬,(朋友孩子有英及賣咗樓供孩子6年學费+宿费)本地醫科offers3A*,42000—年

Darth 發表於 17-12-13 11:09

MYP + DP
即是話在香港讀完MYP後去英國讀A level, 然後用A level報大學. 但大學在考慮時會否侧重Igcse results,對我没有考igcse而有myp results的不着數?

liyinfai 發表於 17-12-13 10:07
我嗰仔現在在香港國際學校讀緊MYP的grade 8, 因為不想太早去英國,想在香港讀完MYP, 然後去英國讀Grade12, ...

[size=1.25em]想請教報英國啲大學如醫科可行嗎?   Yes, very possible. Many successful cases.

[size=1.25em]他冇Igcse,只有MYP,會影響入大學機會嗎?  Yes, of course there is 'some' negative[size=1.25em] effect to your son application, in comparison with others with very good igcse result.

冇 GCSE 都唔緊要,係攞 offer 果陣,別人會優勝少少但係影響唔大。

有英籍就好早 d 去,早 d 去,大學申請 local fee 機率會高 d,international fee 醫科好喇脷。同埋如果冇英籍,好難留低做 intern,要返香港考試,個試唔係咁多人 pass 到,聽聞非常困難。

Thanks
咁我叫個仔自修埋Igcse, 因為我覺得myp和igcse所學的都是差不多。
我諗他會考Igcse的1)中文first language,English second language,maths physic , chemistry, biology, ... 一其實香港學生會考那些科目?和通常總共那幾多科?

liyinfai 發表於 17-12-13 18:33
Thanks
咁我叫個仔自修埋Igcse, 因為我覺得myp和igcse所學的都是差不多。
我諗他會考Igcse的1)中文first la ...

如目標是英國大學,英文first language是否較合適?

poonseelai 發表於 17-12-13 19:29
如目標是英國大學,英文first language是否較合適?
其實我們未諗自修那幾科Igcse科目,聽講話大約九科

poonseelai 發表於 17-12-13 19:29
.......
‹ 上一主題|下一主題