用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無晒信心
go

無晒信心   [複製鏈接]

今年阿囝以超大B身份諗住再戰幾間名幼,點知暫時都係全軍覆沒,講真interview面試我覺得不過不失,當然比佢叻既小朋友大有人在,但見到好多有都係果幾間名幼offer既小朋友,就會諗其實名幼揀人係咪已有佢地一套既準則,會唔會係我地地址職業唔夠靚累左小朋友....

諗起考小又要玩多一次呢個遊戲,已經無晒信心
   2    0    0    1

回覆樓主

Same here. 自問個囡表現好好,只係比較怕羞唔會一見到老師大聲打招呼;全部interview做到9成以上....... 暫時未有offer,心儀既都已經rejected & waiting,好驚無學校收。

Same here x 2 ....14 年11月B 再考幾間名幼+龍校全部無行

Bobook 發表於 17-12-12 15:20
Same here. 自問個囡表現好好,只係比較怕羞唔會一見到老師大聲打招呼;全部interview做到9成以上.......  ...

真係會有小朋友一見到唔識既老師都好主動打招呼?我無見過

木同mom 發表於 17-12-12 15:25
真係會有小朋友一見到唔識既老師都好主動打招呼?我無見過

我諗有d比較唔怕陌生既會掛?反正我囡要求既都做到,就係無主動打招呼......

我個仔都係14年11月, 超大B原來真係唔係特別吃香. 我放棄咗呢個遊戲喇, 暑假後升K2, 做超細B. 打算讀2年K3以便考2次小學, 第一年超細考, 考到便讀小一, 一路超細B落去, 考唔到第二年再考, 順便抽埋獎. 我唔想再對個仔無晒信心.

回覆 木同mom 的帖子

6月男仔,從來無主動同老師打招呼
完全唔知學校點揀學生
好多因素影響面試結果
考13間,得2間OFFER,6間未知結果(但呢6間都算出名幼稚園,唔抱希望)

lily1995 發表於 17-12-12 15:32
我個仔都係14年11月, 超大B原來真係唔係特別吃香. 我放棄咗呢個遊戲喇, 暑假後升K2, 做超細B. 打算讀2年K3 ...

我之前都聽人講以為超大b真係會有著數,點知表現算唔差都無offer,就會亂諗下自己唔係名小出身、又唔係住中產屋苑呢d理由

其實考小學係咪都係同一玩法?無奈

hkgra 發表於 17-12-12 15:33

6月男仔,從來無主動同老師打招呼

我諗大家等緊既都係果幾間超級龍校

pizzafat 發表於 17-12-12 15:36
我之前都聽人講以為超大b真係會有著數,點知表現算唔差都無offer,就會亂諗下自己唔係名小出身、又唔係住 ...

我N無,所以想衝龍校費事小一又煩多輪

pizzafat 發表於 17-12-12 15:04
今年阿囝以超大B身份諗住再戰幾間名幼,點知暫時都係全軍覆沒,講真interview面試我覺得不過不失,當然比佢 ...

你報邊幾間?

小兒1月B, 慢熱內向型,上年考PN試過2-3次interview爆喊。
今年臨到11月我地都經常brief佢去不同學校玩,等佢有心理準備。佢都唔主動,但提一提佢都肯做task,同埋佢都幾渴求老師會送禮物比佢。我覺得interview前後要多鼓勵佢,讚佢的長處,就算父母失望、不滿都唔好表露出來。
暫時考到幾個Offer,我地非常感恩滿意。

唔駛無信心,呢排問好多人,有vic有sc最後發現唔知點解入呢啲全部屋企住豪宅或ibanker,問題唔係個小朋友,係間學校,講真我自己都刻意用外國國籍報名(爸爸係外國人),已經4offer1waiting1reject,重有4間等緊,根本唔係考細路係考background

pizzafat 發表於 17-12-12 15:36
我之前都聽人講以為超大b真係會有著數,點知表現算唔差都無offer,就會亂諗下自己唔係名小出身、又唔係住 ...
我個仔今年再考K1, 有offer, 但唔係最心儀果間, 所以我開始諗, 可能個天要我個仔做超細, 如果幸運考到小一, 可以幫我慳一年幼稚園學費! 所以唔好亂諗, 考唔到乜都唔關事, 就乾脆做細! 可能個天要我個仔留個quota考到間心儀小學, 而唔係心儀幼稚園!

islychiang 發表於 17-12-12 15:48
唔駛無信心,呢排問好多人,有vic有sc最後發現唔知點解入呢啲全部屋企住豪宅或ibanker,問題唔係個小朋友, ...

我都聽人講好多私幼會睇地址and家長職業

lily1995 發表於 17-12-12 15:32
我個仔都係14年11月, 超大B原來真係唔係特別吃香. 我放棄咗呢個遊戲喇, 暑假後升K2, 做超細B. 打算讀2年K3 ...

我小朋友都係14年年尾超大b,暫時收到1間reject,其他未派彩

原來k3可以咁玩架,多謝提醒 k3是原校repeat?

我等緊培道,培正,
不過本身目標係全日班
所以阿Q0的諗,唔收就少一個煩惱

hkgra 發表於 17-12-12 16:14

我等緊培道,培正,

我有全日班直升K1,不過有龍校offer可以改半日,所以我只報咗幾間大熱

回覆樓主

名幼唔係in小朋友,係in家長

而且唔一定考到名幼先叫叻,唔需要因爲咁對小朋友冇信心

大局已定,或者你要調節下自己心態,將來考小一條路點行?

回覆樓主

我諗父母職業、就讀小學同住址、同大細b唔係主要因素....因為我2個小朋友都係大b,讀同一PN,大的考K1有5個名幼offer(2年前)...細的暫時 2 rejected 同2 waiting.....
‹ 上一主題|下一主題