用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實阿仔應該讀邊類學校
樓主: 月餅仔媽咪
go

其實阿仔應該讀邊類學校 [複製鏈接]

cmchang0927 發表於 18-3-15 23:59
我識有小朋友發展遲緩:8歲入小ㄧ時還不太懂説話,評估是要入特殊。最後去了關愛型小學。之後家長和老師溝通 ...

咁其實個小朋友在主流小學都唔會學到什麼,有什麼具體的調適,等小朋友可以至少學一點。

long107 發表於 18-3-16 12:05
咁其實個小朋友在主流小學都唔會學到什麼,有什麼具體的調適,等小朋友可以至少學一點。
...

係! 所以我只係覆樓主在我朋友的case讀主流是可行,但如果是我,我不會這樣選。。。在我朋友的point,她並不覺得學術、人際等重要。。總之小朋友沒有受傷=沒有欺凌(因為小朋友也不懂覆述學校情況);老師不趕走就算了。。每人的價值觀不同。。如果父母很介意不入主流,旁人也不太好意思比意見

haihaimom 發表於 18-3-16 09:14
回覆 月餅仔媽咪 的帖子

唔係話職業治療師唔專業,不如聽埋教育心理學家嘅意見,佢哋會喺心智及學習能力上 ...

其實評估中心評估個位咪係心理學家囉!

回覆樓主:

我女好似您仔咁,我女係身體有事導致發展遲緩,沒有行為問題,好乖好聽話,評估中心評左佢係輕度弱能,心理醫生話佢有兩部分言語個部分ok冇問題仲話佢幾好,好多野問,而學術個部分話佢拉底了很多分數,心理醫生話可能因為中心冇教,所以佢唔識做到考拉底左分,咁我話咁我去重讀再評可以嗎,佢冇出聲冇應我,之後我唔簽同意讀特殊要求再評,佢話唔可以,佢話你要讀主流既到時比份報告教育局會比學校會有支援咁,我同佢黎緊重讀K3然後再上小一,但會沒有適年齡分,因為佢而家剛6歲3個月,我唔係搵熱門既學校我覺得分數唔係重要,亦搵了幼稚園收左,有兩間下午班和一間全日班收左,我女有K2既程度未去到K3學校幼稚園評估中心話,我想同佢打好基礎再上,然後再搵3線既學校,如果要搵既就搵有支援Sen學生既學校,通常學校會包容有愛心但唔代表冇功課,要周圍問網上睇,我癲到會pm心儀學校既家長直接問,大家都好好好有心,同埋要睇學校報告,直接打去學校問,特殊唔係唔好係比我有一種温空罩罩住咁,評估中心醫生話叫我讀住特殊先,話我女入特殊會係叻個班個d黎,話因為我女身體有事容易照顧佢,但佢其實同正常人冇分別,唔講唔知佢身體入面有事又唔會影響人,佢仲話如果讀得好轉番出主流,我冇出聲,邊有人讀特殊轉主流聽都未聽過,我問一個教中學既老師佢話十年都未見過叫我唔好信,而且如果你想佢讀主流都可以,但就要有心理準備好吃力,大家加油啦,你有咩問題可pm我

回覆樓主:

當日評估我由9點見左我先然後心理醫生評我女,評到中段出番黎,話我女要休息下話佢話唔專心搵媽咪冇安全感叫佢飲水食下幾一陣再評,我女同我講媽咪您一陣可唔可以陪我呀,我話要問姐姐睇下得唔得,我女話咁一定唔得啦,之後評到12點38分出黎,我女同我講話媽咪好深好難,琪琪唔識做唔好意思呀,我個下攬住個女講唔緊要啦,姐姐同您玩陣ma唔緊要架,你已經好叻女,跟住我話帶埋佢入去聽,心理醫生話唔可以佢聽得明咁

回覆樓主:

玩左佢成朝,邊間評估中心我唔方便講,但佢比左份野我叫我比中心填,話佢今日表現,唔係咁好,想睇佢平時時情況,份野好大份,項項都評分既,佢叫我攞番中心,話如果中心覺得冒犯佢地既就當冇收過,佢話佢唔會計分既,之後問番中心佢話之前未收過評估中心比既呢份野,所以之前我先會要求重評,唔簽同意轉特殊咁,但得出黎結果係話已評唔可以,但我覺得我知我女既不足,而睇緊黎緊既點幫佢

回覆樓主:

點解我會重讀係因為佢未讀過主流幼稚園,我想佢重讀主流然後再汁汁佢之後再上,而去面試幼稚園都係問下問題,傾計,默書,中英文,寫自己名,之類咁,其實真係要睇小朋友能力先上主流,我係問過中心同埋周圍人我先會同女咁試,因為我女未去到好差又未係好好咁先煩

回覆樓主:

我識我屋苑有個媽咪佢仔評了嚴重遲緩,佢照比佢仔去讀主流,佢言語唔得行為唔得,A仔黎既,最後佢讀唔掂因為上活動除褲痾尿,跑來跑去,聽講今個月轉番去讀特殊咁

waiwai2468 發表於 18-3-17 09:31
我識我屋苑有個媽咪佢仔評了嚴重遲緩,佢照比佢仔去讀主流,佢言語唔得行為唔得,A仔黎既,最後佢讀唔掂因 ...

見到你都好俾心機照顧個女,媽媽都要加油(emoji)(emoji)

pekovian 發表於 18-3-17 09:46
見到你都好俾心機照顧個女,媽媽都要加油(emoji)(emoji)

謝謝呀,點都好都係想搵合適既幫助小朋友

回覆 waiwai2468 的帖子

其實阿仔K1都係讀主流幼稚園, 但佢D老師就成日同我講阿仔唔OK, 最好同佢退學,點知阿仔又未可以排S位, 最終佢在主流重讀K1, 再讀在半年K2, 先去S位幼稚園讀, 但係就係在S位好叻, 所以我先想佢入讀主流小學, 其實我都聽好多人講, 入讀特殊後, 好難出番去主流, 一來未必有主流會收, 二來佢地小朋友, 由特殊轉返主流仲唔識應。因此, 我先想去上小學時,在一開始就讀主流.

月餅仔媽咪 發表於 18-3-17 12:37

其實阿仔K1都係讀主流幼稚園, 但佢D老師就成日同我講阿仔唔OK, 最好同佢退學,點知 ...

唔緊要呀,試左先唔得既再轉番去特殊,係怕吃力搞到情緒問題啫,心理醫生同我講,但我覺得如太差我會試特殊,但又唔係情況太錯點解唔試主流先啫

waiwai2468 發表於 18-3-17 12:39

唔緊要呀,試左先唔得既再轉番去特殊,係怕吃力搞到情緒 ...

我其實都怕佢會有情緒問題。不過都想試下先
我見到你都好有心機教個女,大家一齊努力。

月餅仔媽咪 發表於 18-3-17 12:54
我其實都怕佢會有情緒問題。不過都想試下先
我見到你都好有心機教個女,大家一齊努力。
...

大家加油呀

回覆樓主:

其實我都係朋友睇到您個post 傳左條link我,我先會係到留言比您

waiwai2468 發表於 18-3-17 13:02
其實我都係朋友睇到您個post 傳左條link我,我先會係到留言比您

其實我出呢個post,係想d同路人比d意見,因為我真係唔知點,學校老師同其他同學家長都話阿仔一定要去特殊,就算唔講,都會whatsapp好多a仔去主流小學讀的唔好的資料比我睇

月餅仔媽咪 發表於 18-3-17 13:46
其實我出呢個post,係想d同路人比d意見,因為我真係唔知點,學校老師同其他同學家長都話阿仔一定要去特殊, ...

其實都好多一面倒,正如我女應該要上小一,我地都比佢重讀一樣咁,冇人知對與錯,但我地做父母既都係想搵岩既比自己既小朋友,冇人知結果會點,可能讀特殊有特殊既好,讀主流既有主流好,冇人知因為讀個0個係自己個仔自己個女,最緊要唔好格硬黎,係舊年我女返醫院覆診,有兩個後生醫生黎同我女打氣,靚女醫生細個係發展遲緩的,佢話我知冇人知道第時會點,但唔行出第一步就咩都做唔到,試左先啦,唔得既再轉吧

月餅仔媽咪 發表於 18-3-17 13:46
其實我出呢個post,係想d同路人比d意見,因為我真係唔知點,學校老師同其他同學家長都話阿仔一定要去特殊, ...

您應該係特殊板到出,個邊多d人睇

樓主,

做得評估的心理教育學家,首先要基本心理學三年,再讀兩年碩士,另仲要再修讀方面專科先可以去做;另外一面,係一個讀職業治療,對教育的認識有多少,評估一個小朋友可以有多全面呢?

請慎重考慮。

我去醫院覆診時, 醫生同樣都有同我小朋友打氣, 佢話其實都有好多傑出的人物, 細個的時候都有自閉証, 但大個的時候都好出色, 叫我唔好灰心。其實我聰到醫生禁講, 我就更想阿仔讀主流, 真係第時的事冇人會知, 但如果唔比阿仔試, 有可能害佢一生.
‹ 上一主題|下一主題