用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
樓主: sweetapplebb
go

考頭3名的人有咩秘訣?   [複製鏈接]

YanKanMom 發表於 17-12-14 12:04
我囝雖然閒懶,常掛在口邊說唔駛用腦是行「節能」mode,有利他身心。不過到測考時,他也想做得好的,加上他 ...
我細女都係咁, 仲要衰到一緊張, 連識果D都唔識。不過心理輔輔導完, 今年好好多喇, 唔會咁緊張喇。

IloveJJ 發表於 17-12-14 12:17
你哋有一條龍中學,其實無乜所謂啦!佢現在中學仲會緊張嗎?我以為日子耐了會好點添!
...
都會咖,因為想閒懶是一件事,他暫時都仲想自己識及考得好的。幸好他還有這點心願,否則更難叫他溫習。

HK-MAN 發表於 17-12-14 12:06
我女尋日份英文卷跌咗13分添都係叫佢下次小心啲便算...
咁係咪都係大家一齊跌呀? 係就無咁大鑊既。

little_yolky 發表於 17-12-14 12:23
咁係咪都係大家一齊跌呀? 係就無咁大鑊既。

剛上小一,上上落落都預咗...唔知係咪大家一齊跌喎,...只知有部份係自己好唔小心..跌咗還有8字頭...算是達標啦.下次再努力.....

HK-MAN 發表於 17-12-14 12:39
剛上小一,上上落萿都預咗...唔知係咪大家一齊跌喎,...只知有部份係自己好唔小心..跌咗還有8字頭...算是達標 ...
要睇份卷比對上一次係咪深左如果明顯深左跌好正常

apple~y 發表於 17-12-14 13:37
要睇份卷比對上一次係咪深左如果明顯深左跌好正常
正常一定係比上次深架啦點會越來越淺....希望下次唔好再錯相同地方便好了..

回覆樓主:

自由講塲頂版的鱼油丸好似話有助專注力,成績,學習力等等,但自己冇買果隻另其它平D大粒小朋友不喜食,小粒又太贵。。魚油有重金屬要小心D最好中學生才食:橙味一試冇妨

brother4 發表於 17-12-14 14:03
自由講塲頂版的鱼油丸好似話有助專注力,成績,學習力等等,但自己冇買果隻另其它平D大粒小朋友不喜食,小 ...
同醫生講話小朋友有ADHD病,叫佢開蘗咪仲好....

HK-MAN 發表於 17-12-14 14:12
同醫生講話小朋友有ADHD病,叫佢開蘗咪仲好....

不贊成食精神科的薬因副作用太大,讀書人生一小部分,就好似自己25年青春讀16年的書,一定説不食藥因同事大部份來自      全港十大排最前的中學,個個成績叻排全级頭,所以工作同成績關係不大,另自己亞大發展遲缓,專注力不足加活躍等也説不,好彩也入大學,自己亞细小學成绩極差也考尾尾,佢有讀寫困難及專注力不足,中學轉環境去英國估活動教學適合佢,勤力咗現學生會會長,鱼油丸食完佢話要買俾佢

whitepurin 發表於 17-12-14 07:44
如你女自發的,當然可以順她意,肯自己向上爬仲好啦,父母唔使出手。只是要注意壓力和性格,壓力可以是自 ...

我現在思考的是這麼年輕就要求她中庸,會否太傻了,畢竟奮鬥是趁年輕無家累的時候。

MrBeast 發表於 17-12-14 08:11
High will high skill 可以比多d 空間佢,轉而多些關心,煮d好野食,offer 下advice 如何work smarter ...

我最近能做的也只是買好吃的煮好吃的,其他她甚麼都不需要,已經進入一個忘我境界。

retriever 發表於 17-12-14 08:40
那你覺得是哪個幼稚?

我還沒有深思這個問題,問過別的家長都說我幼稚不認清楚現實。

brother4 發表於 17-12-14 14:03
自由講塲頂版的鱼油丸好似話有助專注力,成績,學習力等等,但自己冇買果隻另其它平D大粒小朋友不喜食,小 ...

我咨詢過營養師,直接吃魚效果更好。除非不喜歡吃魚/錢的問題,才考慮魚油吧!

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-12-13 17:05
見係你喳!研究完,記得話我知個影響呀!計算方法好複雜
我仔巳考完呈二,但因考試前病左,成績大跌,但因呈一考得好,總成績仍是級一
好多野人算不如天算,盡了力就好。

HK-MAN 發表於 17-12-12 11:04
若頭3與考10...平均分相差0.5.既話,咁還要迫嗎???

我問過小女兒,她說分別不是頭三和其他人相差多少分,爭的是名次不是分數。就像奧運會,冠亞季才能上台接受頒獎,才能升起自己國家的國旗,唯奏的只能是冠軍的國家的國歌,這是一級級的榮譽。她現在稱呈三是榮譽之戰,她要爭第一。

回覆 brother4 的帖子

魚油丸冇咩幫助,膠囊、橙味等都小學食過,一樣係畀人話唔專心

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-12-14 19:47
咁就好啦!不過你目標只係KC,就算級二都穩入啦!定過枱油!
之前我擔心佢會是級二十後,因跌很多,所以計算方法是很複雜。

回覆 asweetmom 的帖子

有争雄的心,要傲視同群做number one,小朋友有咁既氣概,我覺得幾值得欣賞。
最緊要係睇住佢心理反應,得咗會點,做唔到又咩反應。始終佢地不過係十零歳人,前路漫漫。
‹ 上一主題|下一主題