用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
樓主: sweetapplebb
go

考頭3名的人有咩秘訣?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 17-12-14 08:23
有fd 自少就brain wash 佢小朋友要做一,雖然資質好,但又未到資優,上次見到佢小朋友d相,有少少鬼'梯'頭 ...
就算係資優都天外有天。

Yanamami 發表於 17-12-14 09:02
禁大上落!所以話唔係人人有料做头三~小学野有幾难?係比人穩定比人平均(唔会一科特好-科奇差)就已 ...
咪係囉, 我成日話第一既無論份卷點深都係9X分。猶幸全級大跌, 有個同學仔好可憐, 得58。阿女由上次班1變咗班2。佢本來都無嘢, 因為老師同佢哋講份卷係深咗, 點知經我解釋完, 原來份卷都唔深, 佢都應該識既, 可以有97分, 就變得唔開心了。

little_yolky 發表於 17-12-14 09:06
咪係囉, 我成日話第一既無論份卷點深都係9X分。猶幸全級大跌, 有個同學仔好可憐, 得58。阿女由上次班1變咗 ...
真係要揼心口兼插大脾了

little_yolky 發表於 17-12-14 08:55
咁.........你呢D拔尖既就緊係唔駛谷啦......................好似我哋D唔穩定既............ ...

拔尖都只是一科,不要無限放大!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

aa06 發表於 17-12-14 08:27
回覆 brother4 的帖子

點解愁, 是否讀不上?

冇詳細問估難,—般6年中只可留班一年!

想贏但唔怕輸,呢個我成日同亞女講。運動的訓練在砥礪意志係幾好。

識個男仔,小一小二都係級一,但到小三,公佈的級10%都無佢份。唔知原因,但如果佢能夠bounce back,對佢係好的經歷。

Yanamami 發表於 17-12-14 09:02
禁大上落!所以話唔係人人有料做头三~小学野有幾难?係比人穩定比人平均(唔会一科特好-科奇差)就已 ...

平均及穩定才是名列前矛的皇道!

阿仔當年贏呈分試排名在視藝,音樂等閒科進帳不少,當時好多人太集中主科。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-12-14 09:14
拔尖都只是一科,不要無限放大!
但你話佢主科一直都係9X, 仲一直都係級2到尾........仲唔係拔尖生。

MrBeast 發表於 17-12-14 08:16
好耐之前看過文章話要小朋友學識輸

我同意,我讓佢出去比賽,有蠃有輸,是想他不要做山大王,明白天外有天,見到其他叻人,就會知道見賢思齊,找尋自己真正的強項。

little_yolky 發表於 17-12-14 09:00
咁又真係架, 我記得小學一直考得好好, 但有一年顧住談情說愛, 一下跌落級6, 真係好大打擊架。不過我只係痛 ...

朋友孩子中學是雙修的〈一起努力),最後大學畢業後結

little_yolky 發表於 17-12-14 09:19
但你話佢主科一直都係9X, 仲一直都係級2到尾........仲唔係拔尖生。

小四之前不是的,小四開始提醒他一分都不能少,他是小心了,維持在90,但學校一直冇排名,根本不知道排第幾,他不會理會同學幾多分,當時他是自己同自己鬥,正如你所講,減少失誤是關鍵!

他的特質是冇興趣的就不理,所以閒科變成十分關鍵,幸好他數口精,解釋一次,計一次,就知道點玩這個遊戲。冇興趣都會盡力排在前面,中上就好,不要被過份拖累。

最後知排名,是因為小六申請 SPCC 時要校長推薦信,校長只寫頭三特別推薦信,才知道級二,當時申請其他學校是不問學校排名。

ANChan59 發表於 17-12-14 09:36
小四之前不是的,小四開始提醒他一分都不能少,他是小心了,維持在90,但學校一直冇排名,根本不知道排第 ...
我都有樣阿囡講,已經小四,真係一分都不能少,你唔發力,人地就發力,阿囡讀女校,叻人何其多,剛剛既數學測驗,同學可以攞100分,其他科都係90幾。之前我好擔心佢唔會唔開心,因為分數真係愈來愈冇以前咁好,所以會成日好言安慰,盡左力就可以,但。。。而家既佢係成日覺得自己一定冇人咁叻,完全唔似小二時既唔輸得心態。佢既分數同9字永遠爭2分4分,唉!其實我應該由佢定再鼓勵佢再爭取返好些成績呢?

Jade_BBB 發表於 17-12-14 10:21
我都有樣阿囡講,已經小四,真係一分都不能少,你唔發力,人地就發力,阿囡讀女校,叻人何其多,剛剛既數學 ...
可以鼓勵,但不好太pushy,要明白那24分的分別有時就是一度分水嶺,不是話越過就越過的。孩子個個不一樣,心理質素強能力強的可以鞭策吓,較弱的要睇住來調較。

HK-MAN    發表於 17-12-14 11:59

Jade_BBB 發表於 17-12-12 11:51
認同呀,所以轉左校反而係好事,我地兩母女冇咁大壓力tim,當你考前列時,全級既人都會當你係假想敵,包括自 ...

但通常學校係咪只對家長說自己小朋友的級排名?通常唔比小朋友知,免競爭,是嗎?

YanKanMom 發表於 17-12-14 10:33
可以鼓勵,但不好太pushy,要明白那2至4分的分別有時就是一度分水嶺,不是話越過就越過的。孩子個個不一樣 ...
多謝你既鼓勵,我仍然摸索中點樣先可以做好啲,一方面唔想小朋友有讀書壓力(而家佢真係冇,hea 讀中)另一方面見到啲數字停滯不前,又好心急,但大前提我唔想因爲成績而影響母女間既感情,非常唔值得

kwokbobo 發表於 17-12-14 11:42
但通常學校係咪只對家長說自己小朋友的級排名?通常唔比小朋友知,免競爭,是嗎?
...
其實係個別學校做法,大多數有直中既小學都唔會有名次,擔心好成績既學生會離開直屬中學而跳去更好,影響直中既成績,但囡舊校有列明排名起成績表

IloveJJ 發表於 17-12-14 11:23
估唔到你大女都會咁唔小心,會唔會係太緊張呢?我覺得我大仔上次數學錯嗰啲都似係太緊張。
...
老師話今次份卷深, 雖然我唔覺得深.......................

IloveJJ 發表於 17-12-14 11:23
估唔到你大女都會咁唔小心,會唔會係太緊張呢?我覺得我大仔上次數學錯嗰啲都似係太緊張。
...
我囝雖然閒懶,常掛在口邊說唔駛用腦是行「節能」mode,有利他身心。不過到測考時,他也想做得好的,加上他不是心理質素強的人,一遇見諗唔到的題目會騰雞的。因此,我都只提他小心便算,出來的成績唔理想也不說太多,免得他太緊張。

little_yolky 發表於 17-12-14 08:55
咁.........你呢D拔尖既就緊係唔駛谷啦......................好似我哋D唔穩定既............ ...
我女尋日份英文卷跌咗13分添都係叫佢下次小心啲便算...
‹ 上一主題|下一主題