用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
樓主: sweetapplebb
go

考頭3名的人有咩秘訣?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-5-24 11:19
字數限制,續:
我份人好大量,雖然你咁對我,但我仍然可以俾一個提議你。你如果咁喜歡辯論,咁你去讀返個 ...

呢D唔係辯論,只係皮毛邏輯與思考。例如你以為舉自己個仔為例子,高小仍喜歡媽媽在家,可以証明我說的話錯,是邏輯謬誤。

乜你的定義咁怪,吹水,指出問題就係蝦人?

yovin 發表於 18-5-24 08:28

我個靚仔老公,以前有幫手家務煮飯,但唔幫教仔讀書(我大仔主 ...

通過波仔就真係要小心健康,特別飲食方面。但係原因應該跟教仔兩星期無關既。

如果你老公話你“仔當女教” ,咁你真係要留意下啦,因呢度無人比佢清楚你哋母子間既互動。其實男性間既相處,好在乎互信,無論係傳統既“盡在不言中”既爸爸,或者我曾引文曾主席念父親都係呢類。反而女性間好在乎培養親密感,譬如你講既所謂PILLOW TALK。

呢D 野無可能係有如COOKBOOK 既RECIPE,不過你可以留意下多強調你對仔既信任,佢一定會在往後不定時給你驚喜。

IloveJJ 發表於 18-5-24 11:33
補多句,唔「編輯」啦!費時惹人聯想。
你唔駛對我咁有心,我最憎同我拗既男人架!而且,你既然覺得我睇啲 ...

呀MAK 係高人。佢既嘻笑怒罵,其實點出左好多野,你可以回看一下。

yovin 發表於 18-5-24 08:09

唔制啊, 你測試我定力,引我回覆:

忍唔住多口插句咀。

你講果D 含辛如苦果D 女同志,或者EK 上既成日呻既媽媽們,講句老實話,唔係D 爸爸唔願幫,係直頭唔明點解要做D 咁煩既野。

譬如有女士好有要求,日日洗床單拖地既,佢老公唔會明白拖完又拖既道理,咪無主動幫手囉。女士見日日都係佢做,咪火都泥。其實男士都有間中幫手,但要佢認同日日拖地既合理性,男士又講唔出。。。

簡言之,男人覺得有好多無謂野,唔知點解要攪到件事咁複雜。

little_yolky 發表於 18-5-24 10:56
我就嚇阿細, 再唔俾心機讀書, 就同佢轉校轉返屋企樓下, 有三成雙非間學校。佢即刻爆喊。 ...

使得喎。

我曾恐嚇阿女,你唔讀好書就無私校讀,升中升樓下的津校。佢好似無理我。

我又曾恐嚇阿女,你入唔到外國好的大學,就求其香港讀個 distant learning degree,學門手藝算,唔好浪費金錢 。佢唔知有無上心。

yovin 發表於 18-5-24 08:28

我個靚仔老公,以前有幫手家務煮飯,但唔幫教仔讀書(我大仔主 ...
教仔可以成為part of 體檢

yovin    發表於 18-5-24 23:34

shadeslayer 發表於 18-5-24 12:47

使得喎。

我個好上心, 我見佢枱頭靜雞雞用紙整咗隻合十手掌, 裡面寫:求天父保佑我努力讀書, 取得好成績。

咁上心都係頭一次見, 雙非既力量真係巨大, 凡人沒法擋。

BTW, 你可能當年係嚇你阿女升中, 太遙遠, 佢睬你都儍。我係嚇阿細暑假後即轉, 仲即刻打電話問樓下間學校幾時考插班試。

retriever 發表於 18-5-24 12:26

通過波仔就真係要小心健康,特別飲食方面。但係原因應該 ...
有關係既, 冠心病條血管已經窄咗, 教兩個化骨龍搞到血壓颷升, 增加血管壓力, 所以引發心臟病發。

little_yolky 發表於 18-5-24 13:02
有關係既, 冠心病條血管已經窄咗, 教兩個化骨龍搞到血壓颷升, 增加血管壓力, 所以引發心臟病發。 ...

血管變窄, 係長期既事, 可以飲食, 亦因天生, 所以而家醫生好早叫人食膽固醇藥

血壓增加, 可以係運動, 可以行到一身汗去沖涼, 甚至可以係一早扎起身果下...

如果照心臟CT, 發覺血管窄到咁上下, 醫生會只你去做通波仔...

當然好人好姐, 唔會無啦啦去照CT.

所以, 如果真係呀仔激到先發現, 咁不幸中之大幸, 係多謝呀仔!

IloveJJ 發表於 18-5-24 13:05
你過去BK睇下,你會睇到,唔係講呢啲。有好多男人,返屋企剩係打機,唔沖涼、唔湊細路、唔理屋企。唔係你 ...

掛著打機果D 係新一代, 跟我係兩個宇宙既距離!

retriever 發表於 18-5-24 13:53
血管變窄, 係長期既事, 可以飲食, 亦因天生, 所以而家醫生好早叫人食膽固醇藥

血壓增加, 可以係運動, 可 ...
仲要多謝佢。

retriever 發表於 18-5-24 13:53

血壓增加, 可以係運動, 可 ...
大部分都是同現今生活和飲食習慣有關,高血壓第一様要cut 是salt,中國人認為有益的湯其實好多salt。上年定前年有個年青人遊船河落水就浸死左,我覺得夏天沖下凍水涼鍛練下反而可以避免這些問題

retriever 發表於 18-5-24 13:55
掛著打機果D 係新一代, 跟我係兩個宇宙既距離!

打機係新一代;

舊一代嘅係放工吃飯後睇<日劇>, 大覺瞓!
咪以為老婆唔知啦。 兩公婆隻眼開隻眼閉,又一世。

一笑

p.s.聽yolky話,我寫靚D先。

retriever 發表於 18-5-24 12:26

通過波仔就真係要小心健康,特別飲食方面。但係原因應該 ...

有心啦!
各位都有心。

我虾子餅(husband)超健康,中學時排球隊隊長學界冠軍,唔酒唔蒲,跑步太極,少吃多餐,蔬果人……應該先天,因老爺同一兄一姐都有,所以已經特別小心。

我極不健康,少睡食烟唔運動,吃糖汽水,加整齊清潔狅,工作狅……仲健康過虾子餅。不過我個人人化D,包容性大D; 佢就乜都睇唔過眼。

所以咪上EK,問下各位怎樣教「仔」羅,有D領悟嘅……都哆謝!

我今日返公司數女下屬,其中2個完全包攬型,真係very good!抄菜都記掛公司,做事好有責任,好细心。如果聘請佢時,講明包容佢有小朋友,到佢地小朋友大左,成個人都放哂落公司。

讀書叻,不如娶得好、嫁得好

IloveJJ 發表於 18-5-24 11:33
補多句,唔「編輯」啦!費時惹人聯想。
你唔駛對我咁有心,我最憎同我拗既男人架!而且,你既然覺得我睇啲 ...

佢特別鐘意同你「吹水」,點出你的問題。5OO年回眸一笑,修左好多年啦。

真係羨慕你
‹ 上一主題|下一主題