用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
樓主: sweetapplebb
go

考頭3名的人有咩秘訣?   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-5-22 14:51
只有這些回應,是可以理解的。

除了987講要釐清「叻」字嘅意思外。

重要考慮社會嘅環境因素,如下:
香港陪份女性放工後,煮飯、教仔、做家務,有D老公去玩夜返,有D老公就關在房中打機睇Av,可能費事俾(要求高嘅)老婆鬧。

反觀,我末見過,真係未見過,有一個男人放工去煮飯、教仔、再家務,而老婆就交哂比老公,乜都唔做去玩or關門睇韓劇囉!(除非特殊情況,如老婆有大病)

所以「女人吾駛叻」去包攬一切咁辛苦 OR「女人唔好咁蠢」去包攬一切,咪女人同女人講囉。如果香港有「男人」可以咁叻,就可以加埋男人上去嘅。咁都無男人有以上包攬行為情況,為何無啦啦要提醒根本不存在嘅男人呢?

ok?我閉關啦! 祝君好

yovin 發表於 18-5-23 10:09

唔夠位出字補充:其實<大部份末離婚>嘅媽媽,女人病左,嘔住病住都會照幫老公煮飯、教仔、做家務……而不會 翹埋雙手大安旨意。除非無能為力,只要有一絲氣息,都 鞠躬盡瘁 死而後已。

所以咪唱「世上只有媽媽好」囉。
就算係平權分子 ,都唔會去投訴, 以上呢句歌詞 有歧視成分。
當然 你夾硬捉住字面 ,一樣可以投訴 ,唱世上只有媽媽好嘅人, 正在歧視男人!

IloveJJ 發表於 18-5-23 10:13
太淺又唔得喎,變成鬥小心。你哋無課外題,或時事分析題嗎?

舊校長無㗎!有新聞課外題, 但就係引述新聞, 根本好似閱讀理解咁, 在新聞中找找答案,好淺白。

不過, 我觀察頭级3嘅小朋友, 大部分都係自己推自己上, 嗰啲父母唔會逼 ,反而不斷安慰仔女唔好為一分半分, 唔開心。

我好少投訴,只係 攞住其他學校卷 俾意思反映下, 如果想不出好的意見, 我好少出聲。 所以你出發點,真心為學校(對方)好, 以及能提出更佳選擇方案,學校都會有時聽下嘅。

yovin 發表於 18-5-23 01:39
以下講過,翻抄一次。

大仔呈分後派卷回家滙報

你細路已經係中學,對係面對公開試,唔係學校排名。係咪100分有佢都唔緊要了。

yovin 發表於 18-5-23 10:09

你講果D 女士,唔係無。報紙社會版咪有囉。朋友圈都有,最後咪離婚囉。

女性天生母性,一般較關心子女家庭。但都可以大量假手於人既。

yovin 發表於 18-5-23 10:19

唔夠位出字補充:其實女人病左,嘔住病住都會照幫老公煮飯、教 ...

現代社會改變太快,非勞動,較重溝通,最重要係經濟話語權在女性,係不爭事實。

唔信可以睇下各樣消費既廣告,大至買樓,保險,小至買手機,甚至男用洗面乳,廣告內容都係針對女性。

唔覺得歧視男性,只係被忽略姐。

retriever 發表於 18-5-24 07:38
你講果D 女士,唔係無。報紙社會版咪有囉。朋友圈都有,最後咪離婚囉。

女性天生母性,一般較關心子女家 ...

唔制啊, 你測試我定力,引我回覆:

所以第一句咪已寫部份女性,其餘令外嗰部份有D老公(家人)幫、有D用錢幫、有D都會一齊唔理嘅,我無否認。

但<正常>未離婚家庭,包攬一切嘅男人,而老婆可翹埋雙手唔理,飯都唔煮、 家務又唔做、 仔又唔理……就真係無遇過, 學你話齋 <有都離咗婚>。

所以未離婚,男女都返工、而放左工默默忍受去包攬一切嘅女人,真係好偉大,佢哋會女人同女人呻……但女人見到女人咁,咪勸佢唔好咁叻(我認為蠢),要同老公溝通下,叫老公放工幫幫手一起去肩負家庭重任。出意是歧視,而係平權。不過文字上係可以寫靚D,勉去<任何>捉住一句嘅極端者的爭拗。

retriever 發表於 18-5-24 07:45
現代社會改變太快,非勞動,較重溝通,最重要係經濟話語權在女性,係不爭事實。

唔信可以睇下各樣消費既 ...

我個靚仔老公,以前有幫手家務煮飯,但唔幫教仔讀書(我大仔主動捉住父母教佢唔明的地方)。

唔要緊!大家分擔,但成日話我< 仔當女教>、又話我唔識教。好啦,放工後調轉工作崗位,佢教咗兩個仔兩個禮拜,竟然心臟病發, 入院通波仔!

之後俾哂D錢我,叫我請多個大學生女傭,請多D補習,以後唔好預佢教仔讀書,都怪我無用,生唔出 <品學兼優> ,自己推自己上, 自己搞掂自己 嘅仔!

yovin 發表於 18-5-24 08:28

我個靚仔老公,以前有幫手家務煮飯,但唔幫教仔讀書(我大仔主 ...
忍唔住笑咗出嚟, sorry, 希望你老公已經痊癒。

我都試過, 阿細小一時, 我教咗兩個月, 血壓由正常12X暴升上15X, 差D要食藥。後來看開咗, 睇化咗, 就回落返12X了。做人都要睇化D。

little_yolky 發表於 18-5-24 09:19
忍唔住笑咗出嚟, sorry, 希望你老公已經痊癒。

你教2個女都好D(我帶大2個妹),教2個仔好甘!

係啦。女人見到包攬女人咁辛苦,出口相勸,唔通 兜口兜面話佢蠢咩,咪好聽D勸下唔好咁叻囉。但下下講野,都要就住D (歧視、 平等、黃籃……),唉!有時多一句,如少一句。大家互相包容下言者的出發點啦。

見到兩個包攬下屬,三十歲好似五十歲咁,真係心痛㗎!

IloveJJ 發表於 18-5-24 09:41
睇嚟大家都要做下運動。我可能做開運動,所以教咁耐,無血壓高同爆血管  
不過我呢兩日都恐嚇我啲 ...

你呢D對一般高小或以上細路來說,不是恐嚇,是好消息。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-5-24 10:28
你又錯啦!我仔高小,佢叫我唔好,乜你女係咁架?

你有個壞習慣,就係唔睇清楚我寫乜。我無話你個仔,我無講全部高小也是咁。所以你話我錯係錯的。

又或者你仔好乖巧,想呀媽開心,其實佢自己好開心。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-5-24 10:03
你呢D對一般高小或以上細路來說,不是恐嚇,是好消息。
我就嚇阿細, 再唔俾心機讀書, 就同佢轉校轉返屋企樓下, 有三成雙非間學校。佢即刻爆喊。

IloveJJ 發表於 18-5-24 11:15
其實你呢!咁鐘意辯論,其他人叫你拗,你就唔拗(Yovin, licip, ar mak…),你係要搵我拗,我响隔離唔答你 ...

笑死人,你話係就係? 成日差不多先生,睇D唔睇D,你仲好意思話人理解力。

其實有幾位網友講野問題多到數唔哂,我無收錢,無責任回應。而家回應只係隨心。
‹ 上一主題|下一主題