用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
樓主: sweetapplebb
go

考頭3名的人有咩秘訣?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-5-11 15:44
呢方面其實係退步緊

錯,係時代進步,保護兒童意識上升。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

就算有人報警也要视乎孩子實際受傷害程度,有冇证据证明孩子是被疏忽照顧,所以拉左人亦不代表会告或者告得入

對極了,重点不是独留在家,也不是有否因而受傷害。重點係有冇人報警;報咗警都要睇告唔告得入。

jumphigh 發表於 18-5-11 16:20
第212章:侵害人身罪條例

我在#920講左,多講你 quote 條法例,香港真係好多人自以為是。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

judy 發表於 18-5-11 17:38
對極了,重点不是独留在家,也不是有否因而受傷害。重點係有冇人報警;報咗警都要睇告唔告得入。 ...

咁講,我理解法例係「獨留兒童在家而引起兒童受傷害」,就是犯法。

aiya, 死law, 我呢d正為老不尊教壞子孫。有時細路問:可以咁嘅咩?我會答又唔係偷arc 拐騙、殺人放火,冇警察睇到咪得law
當然通常都是限於雙黃停車上落呢d小野。

香港edu system 好多時教出默守成規,我tend to同小朋友傾下法例原意,再討論下處境題,例如如果因為去幫助一個老婆婆而遲到被老師罰,會不會去幫…

王家爸爸    發表於 18-5-11 20:53

回覆樓主:

獨留兒童在家,係唔應該,佢地係無能力保護自己。但15歳!?係法例唔得合理。唔記得邊個講過,when the law is an ass, some one has to kick it,咪咁弱智啦

MrBeast 發表於 18-5-11 18:02
aiya, 死law, 我呢d正為老不尊教壞子孫。有時細路問:可以咁嘅咩?我會答又唔係偷arc 拐騙、殺人放火,冇警 ...

幫婆婆和獨留兒童,不能相題並論。

Jane1983 發表於 18-5-11 18:29
獨留兒童在家,係唔應該,佢地係無能力保護自己。但15歳!?係法例唔得合理。唔記得邊個講過,when the law ...

Not just anyone, it has to be the law makers.  We as voters can influence the law makers.

jumphigh 發表於 18-5-11 16:59
重点不是独留在家,而是有否因而受傷害, 如孩子在街上流連時受傷,照顧者也可能犯法
...

任何刑法入罪,要睇犯意。

即可預知該後果,或故意追求,或疏忽引致。

所以重點係,可唔可以預知(當然係正常智力,睇埋相關情境啦)。

譬如,你叫個細路去七仔買包煙,結果花盆從天而降,理論上無刑責架。反過來叫條靚仔跳落水捉魚,咁就好難講。

Yanamami 發表於 18-5-11 15:31
好細个已教唔好透露个人資料俾其他人啦~佢仲问番我轉头,老師问我禁講唔講呀~我話講个大概就得,唔 ...

我都有教,重要成日提,例如係外國失散點,要用英文國語同警察或公共服務人員講點联絡,大仔升中我見中学有拯溺同急救,我會push佢快D学,教佢地應付緊急事故真得比啥更重要

retriever 發表於 18-5-11 19:59

任何刑法入罪,要睇犯意。

叫個細路去7仔買煙會唔會俾花盤扑中就唔知,不過一定空手而回

shadeslayer 發表於 18-5-11 19:18
Not just anyone, it has to be the law makers.  We as voters can influence the law makers.

根本有唔少弱智和過時的法例,嘈完亦無用,據法律界人士講,要改亦關卡重重。

好似之前有13歲男童在醫院兒童病房內性侵犯5歲女童,法律話14歳男童無性能力,唔capable of强奸wor。根據現行法例所限無法控告14歲以下人士強姦罪,只能輕判入感化院。

ar_mak 發表於 18-5-11 21:28
我諗你真係冇實戰經驗。。。可以係門口叫其他大人幫手入去買。

我本身唔吸煙,當然唔會諗到有呢尐穚。不過而家幫未成年人仕買煙係犯法,除此之外我相信冇乜成年人買會肯幫小朋友買煙,你都唔好試呀!

ar_mak 發表於 18-5-11 21:43
街坊工友服務處去年八月派出六名十八歲以下青少年,分三組到全港十八區共五百二十二間超市、便利店、報攤、 ...

都幾嚴重,應該認真執法!

‹ 上一主題|下一主題