用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解咁多女仔都會想揀 女校?
樓主: sexymami
go

點解咁多女仔都會想揀 女校?   [複製鏈接]

cktc1996 發表於 17-12-13 12:40
其實我覺得中學拍拖ok喎(唔好初中啦),不過最好唔好喺學校發生啫。
喺學校咁多個鐘,讀書好活動好,最好專 ...
我調轉,希望初中頭兩、三年傻下傻下學人追下女仔,玩下暗戀,到大d就變得定性,可以專心讀書。

s583057a 發表於 17-12-13 12:50
怕佢專注拍拖 影響成績入不到大學!
'怕',但不能'控制'..唯有順其自然,如發生到就正面啲面對囉..
其實我覺得中學讀齌校發生嘅機會已經少好多,講真學校生活咁鬼忙,邊有時間玩拍拖。

我為免拍拖影響成績, 所以選擇女校減低機會,到大學先呢拍拖都唔遲!
好過讀唔成書要花錢去外國讀。

YDLFATHER    發表於 17-12-13 23:47
2jkidsfather    發表於 17-12-13 13:45

要成績行先,拍拖越遲越好,事實可以出現好似十優狀元港姐咁既例子。但現實又好多家長級人仕又嫌佢喎,加上連林作呢d款都可以左右佢,。又係唔係好呢?

我覺得所有野都可以物極必反,點去處理,支援比一言堂有益得多。

個別例子不代表多數人, 何況仲係十優狀元港姐!

artroboy 發表於 17-12-13 13:40
要成績行先,拍拖越遲越好,事實可以出現好似十優狀元港姐咁既例子。但現實又好多家長級人仕又嫌佢喎,加上 ...
唔好話我歧視,如果林作做女婿,我情願唔要...牛津都係咁話

Hoba15    發表於 17-12-13 23:14
b3410    發表於 17-12-13 17:10
CheungAA    發表於 17-12-13 16:18
little_yolky    發表於 17-12-13 16:14
artroboy    發表於 17-12-13 16:14

所以咪要過下目囉...
幾叻嘅叻女到嗰時都可能會迷迷懵懵,咁等佢中毒未深時,我都可以有機會落吓解藥啩..
解唔解到就睇佢造化啦..

我比較實際, 無樓, 吾好唸!

littlecar 發表於 17-12-12 09:37
我都想個仔入男校,發展可以多元化D,如果人生只係讀書好似無咩色彩,中學應該要有讀書以外既校園回憶。   ...
其實,視乎孩子的性格。

同埋,一般純男純女校,D 學生都乖D。。同埋 一般 都係 band 1 or band 2 頭

YDLFATHER    發表於 17-12-13 23:48

sexymami 發表於 17-12-12 07:49
想問下各位,點解會想囡囡入女校,而唔揀男女校呢?

我本來一心係想搵男女校的,因為覺得人際關係處理各方 ...
一般 純男/純女 校, banding 都 top D..

蛋皇哥0127 發表於 17-12-13 16:26
其實,視乎孩子的性格。

同埋,一般純男純女校,D 學生都乖D。。同埋 一般 都係 band 1 or band 2 頭:waha ...

我個仔係無特異既普通BAND 1,唔知有無運入到心儀男校

littlecar 發表於 17-12-13 16:36
我個仔係無特異既普通BAND 1,唔知有無運入到心儀男校
禁一定有 band 1  男校 收 讀書生架

特異功能只係2nd priority.. 當然,有就最好。

But ~ 讀書吾叻但有特異,band 1校收左, 個學生都 讀吾到。

因此,真正讀到書才最重要

蛋皇哥0127 發表於 17-12-13 16:40
禁一定有 band 1  男校 收 讀書生架

特異功能只係2nd priority.. 當然,有就最好。

競爭好大,係EK越睇越無信心,所以自行會一間跨區男校,再一間沙田BAND 1男女校

littlecar 發表於 17-12-13 16:43
競爭好大,係EK越睇越無信心,所以自行會一間跨區男校,再一間沙田BAND 1男女校

...
吾好跟車太貼

自然心態~

阿仔係叻一定會收,不過也要視乎有關學校 投考的考生。

妳填完表那? 我都未見到表格

蛋皇哥0127 發表於 17-12-13 16:46
吾好跟車太貼

自然心態~

有表係手喇,不過未填,個仔未諗定,反正仲有時間可以俾佢再諗下

你個仔係邊區???

littlecar 發表於 17-12-13 16:49
有表係手喇,不過未填,個仔未諗定,反正仲有時間可以俾佢再諗下

你個仔係邊區???
我個細女。。

這星5才 去聽學校講座炸,我叫大女同老公去聽。 剛好公司 annual dinner   

觀塘區

asweetmom 發表於 17-12-13 07:16
你的標題重點和內容不符呢,標題的意思是女學生選女校,內容卻是父母選女校。
...

當然係囡揀學校,最終都係佢讀,所以都係佢自己喜歡的。
但選校過程漫漫長路,我作為家長都會參與俾意見,亦會陪佢一同參觀學校開放日之類嘛

所以我想問下各位家長,係咩原因令你/你囡囡想選擇女校啫

又或者以前讀女校的畢業生,俾你再選擇的話,你又會唔會讀女校,或俾小朋友讀女校?

蛋皇哥0127 發表於 17-12-13 16:54
我個細女。。

這星5才 去聽學校講座炸,我叫大女同老公去聽。 剛好公司 annual dinner   

觀塘有3間BAND 1 女校

littlecar 發表於 17-12-13 17:10
觀塘有3間BAND 1 女校

無佢份

1998Ruby1998 發表於 17-12-13 04:31
的確單一性別學校 DSE 成績都比較好,女仔有 DGJS、St Mary's、MCS、SPCS、MSS、BPS,能夠有同樣好或更好成 ...

Ruby 咁我想問下你意見,如果俾你再揀,你會想讀男女定女校?

如果我囡係比較男仔頭,大頭蝦,上堂又會發下夢嗰隻,另外比較活潑,唔鐘意成日坐定定,佢冇乜機心,啲同學講咩都信十足,又唔識玩手段,傻下傻下咁

都應該男女校會適合啲,是嗎?

我好希望搵一間開心學校,玩得的,唔好讀死書,但當然都希望成績好啦!好似都唔容易搵...

‹ 上一主題|下一主題