用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解咁多女仔都會想揀 女校?
樓主: sexymami
go

點解咁多女仔都會想揀 女校?   [複製鏈接]

的確單一性別學校 DSE 成績都比較好,女仔有 DGJS、St Mary's、MCS、SPCS、MSS、BPS,能夠有同樣好或更好成績嘅男女校,只有 SPCC、鄧顯、伊中、林護。

1. 多是非
2. 分黨分派
3. 明爭暗鬥
4. 言語上bully
5. 愛比較, 比成績, 比身材, 比外貌

全部正確!小學到中學都讀女校,小一開始已經有,就算中學有一半同學係自己學校升上去都係咁。班女仔真係得閒冇野做!十足 d 後宮戲咁,無風也能起浪,小小事就督背脊打小報告。 三人成虎日日有,又話邊個食鼻屎、邊個唔沖涼。為左知道自己係班入面成績如何,會抄人書包睇人地分卷或者強迫人講分數,唔講就冇朋友做。

我幼稚園讀男女校,同男仔玩多過同女仔。

拍拖呢樣野,如果佢係冇興趣/知輕重,讀男女或者女校都唔會拍拖。如果係好恨拍拖,就算擺佢入女校,佢都有渠道去認識男仔,例如網上交友、補習認識、聯校活動、大學 Open Day....

不過讀女校,真係可以訓練到女漢子,搬搬抬抬自己黎,能力絕對不比男仔差,戰鬥能力非常強。麻煩就係有時候粗魯左自己唔覺,有機會發生同性戀,同埋唔多識同男仔溝通,到大學拍拖容易畀人呃,又後者因為「乾旱」太耐,見到男仔就飛過去獻慇勤。

aa06    發表於 17-12-13 12:30
2jkidsfather    發表於 17-12-13 09:30
王家爸爸    發表於 17-12-13 09:02
CheungAA    發表於 17-12-13 07:56

但凡有人既地方就有麻煩事,我女小學讀男女校,以下所有事都發生過:

1. 多是非
2. 分黨分派
3. 明爭暗鬥
4. 言語上bully
5. 愛比較, 比成績, 比身材, 比外貌

中學係女校,反而上左中學,我少左呢d事非聽,我女話都有咁既人,不過佢唔理佢地,佢地有自己圏子,加上呀女有自己班底,都相安無事。

我又唔係好擔心男女溝通問題,我女係校外參加好多活動都同男仔同team,活動完左都見佢地話搞reunion,應該相處冇問題。

baby.hung    發表於 17-12-14 11:57
YDLFATHER    發表於 17-12-13 23:55
王家爸爸    發表於 17-12-13 09:02
Yanamami    發表於 17-12-13 07:14

sexymami 發表於 17-12-12 07:49
想問下各位,點解會想囡囡入女校,而唔揀男女校呢?

我本來一心係想搵男女校的,因為覺得人際關係處理各方 ...

你的標題重點和內容不符呢,標題的意思是女學生選女校,內容卻是父母選女校。

artroboy    發表於 17-12-13 08:17

1998Ruby1998 發表於 17-12-13 04:31
的確單一性別學校 DSE 成績都比較好,女仔有 DGJS、St Mary's、MCS、SPCS、MSS、BPS,能夠有同樣好或更好成 ...
如果有女,我會比佢讀男女校,女仔反叛期既反應比男仔大同絕。係出面識到d心懷不軌既男仔/佬,仲死。拍拖既野取易不取難,反之後學校至少老師們會知。

其實好多女校男老師都好吃香。

其实係咪女/男女校並唔係我揀学校既條件之-。我揀校係睇:(膚淺地)DSE成績、校风、地点、少功課、配合女程度、ECA.之類。而女係睇:校服、校舍、地点、ECA、附近多唔多食肆之類。只係end up果间係女校~

YDLFATHER    發表於 17-12-13 23:56

回覆 artroboy 的帖子

係架,我學校班阿 Sir 都係萬人迷,有幾個係年輕 d 嘅阿 Sir,班女仔會發曬情咁話「好靚仔吖!」名校 Secrets 不時都會見到呢 d 「暗地表白」帖。

2jkidsfather    發表於 17-12-13 09:29

artroboy 發表於 17-12-13 08:22
如果有女,我會比佢讀男女校,女仔反叛期既反應比男仔大同絕。係出面識到d心懷不軌既男仔/佬,仲死。拍拖既 ...
我觉得……(除左有类人細鬼大好恨收兵果d)-般女仔,如果屋关係好,佢有足夠关心同愛,校外有其他課外活动接触到男仔(我女自細游水,班男男女女从小見慣大家著得最少布最多肉,真係唔会尷尬面紅),又唔係+分似蜜蜂見到糖禁~所以我觉得人算不如天算,讀乜类型学校都好,难保證唔拍拖。有足夠关心同良好关係加埋参加有男有女既ECA比較係重点。

CheungAA 發表於 17-12-12 22:58
就係因為而家好多女仔叻過男仔,  形成遲婚, 遲生育, 甚至"不婚", 不" 生育", 人口老化,產生現今不少的社會 ...
其實男仔叻起上嚟真係好叻, 我哋學校前年有個男仔, 除咗中文同聖經, 幾乎全部分科奬俾佢獵晒。但大部份男仔腦入面真係唔知諗乜, 其實要問下阿妹腦入面諗乜都可能有答案, 真係唔可以坐定專心做埋一定要做既嘢先去玩的。唔係做唔到架, 就係唔做囉。

青春期男女互相吸引, 讀男女校一齊讀六年拍拖機會一定高,我同事個仔讀男女校間學校好多人拍拖! 我個女讀左十年女校恨拍拖到死!

s583057a 發表於 17-12-13 10:12
青春期男女互相吸引, 讀男女校一齊讀六年拍拖機會一定高,我同事個仔讀男女校間學校好多人拍拖! 我個女讀左 ..

若讀男女校, 父母開學前一定要做功夫啦, 輔導工作不可少. 吾通坐以待弊咩! 定時定侯要加強要傳遞的訊息, 適時問侯下. 最緊要關係良好, 萬事皆通!

1998Ruby1998 發表於 17-12-13 08:31
回覆 artroboy 的帖子

係架,我學校班阿 Sir 都係萬人迷,有幾個係年輕 d 嘅阿 Sir,班女仔會發曬情咁話「 ...
我就係知,d女仔通常都迷漫畫同偶像,長期落去好易自己幻化咗,見到豬油膏都當上菜。

如果個女有o的姿色, 去男女校或女校都係會多人追無乜分別
1. 去到男女校...好容易就會比o的仔溝左後拍拖
2. 去到女校...好容易就會比o的tomboy溝左後拍拖

Yanamami 發表於 17-12-13 08:27
其实係咪女/男女校並唔係我揀学校既條件之-。我揀校係睇:(膚淺地)DSE成績、校风、地点、少功課、配合女程 ...
仔女自己揀傳統名校(都係齋校喎),覺得涉獵嘅人同事層面會大D,exposure會大D..小學讀男女校,儲落一大班男女同學兼街坊喇,佢地反而對齋校生活有D憧憬,brotherhood呀,sisterhood 呀,又好似係齋校build up 得strong 好多,仲有代表青春嘅聯校ball呢..齋校就係有另一種feel..講到尾,十幾年齋校咁單一就唔多好,人一世物一世,好唔好都要佢自己發掘同感受吓囉。
我揀校仲膚淺過你,就系仔女鍾意..同埋唔使錢..

fionaytwong    發表於 17-12-13 11:25

Yanamami 發表於 17-12-13 08:47
我觉得……(除左有类人細鬼大好恨收兵果d)-般女仔,如果屋关係好,佢有足夠关心同愛,校外有其他課外活动 ...
不論男、女、男女校都好,一去到青春期家庭上面既支援同關心好重要,其實對性好奇係一個好正常既身體機能及反應,大人越避忌越令青少年好奇。我地會同仔傾呢d,亦同佢講有生理反應正常,見到d仔仔收埋鹹書打咩咩,望女仔就諗果味,變咗畏鎖佬核突

豐乳同露 發表於 17-12-13 10:41
如果個女有o的姿色, 去男女校或女校都係會多人追無乜分別
1. 去到男女校...好容易就會比o的仔溝左後拍拖
2. ...
D男校生會去接放學

Yanamami    發表於 17-12-13 10:49

artroboy 發表於 17-12-13 10:47
不論男、女、男女校都好,一去到青春期家庭上面既支援同關心好重要,其實對性好奇係一個好正常既身體機能及 ...
無錯~正常既~生理时鈡到时候—click就响。有人鍾意自己对自己好果种感觉永遠好鬆毛鬆翼~

1998Ruby1998 發表於 17-12-13 04:31
.......班女仔真係得閒冇野做!十足 d 後宮戲咁,無風也能起浪,小小事就督背脊打小報告。 三人成虎日日有,又話邊個食鼻屎、邊個唔沖涼。為左知道自己係班入面成績如何,會抄人書包睇人地分卷或者強迫人講分數,唔講就冇朋友做。
好相似我家公主回家傾訴, 原來真係咁攪笑. 不過, 返學後又繼續嘻嘻哈哈. 全女生係會有D太感性

其實我覺得中學拍拖ok喎(唔好初中啦),不過最好唔好喺學校發生啫。
喺學校咁多個鐘,讀書好活動好,最好專注投入,好好感受。男女校更容易有明戀暗戀,又難免令佢心不在焉而分心於校園生活。
想拍拖佢周圍都會開始到,冇得禁架,只會越禁越反叛
我叫阿女有男朋友記得帶佢翻屋企玩,好過佢左瞞右瞞神神秘秘,又可以輔導下佢點樣各方面平衡。正常嘅男女關係其實可以好正面,唔俾拍拖到時廿幾歲父母又開始擔心亞女做剩女lu..

怕佢專注拍拖 影響成績入不到大學!

s583057a 發表於 17-12-13 12:50
怕佢專注拍拖 影響成績入不到大學!
我見有d兩小無猜一齊係自修室溫習,都幾正面。
‹ 上一主題|下一主題