用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區選擇
go

北區選擇

孩子讀粉嶺一線小學,成績1B(4科A),
沒有宗教考慮,自行及抽獎應如何選擇及排次呢?
請高人指點,謝謝🙏

elbar    發表於 17-12-11 20:03

回覆樓主:

其實每個小朋友本質也不同,要選擇合適學校,最好自己親身了解!

北區b1 中學,我覺得較好係田中。

一線小學是是于小、正慧、曾梅?
無論如何,一線小學而又band1,不妨搏鄧顯。

nillnill 發表於 17-12-11 19:01
一線小學是是于小、正慧、曾梅?
無論如何,一線小學而又band1,不妨搏鄧顯。 ...
北區一線小學只有3間?

田中我們也喜歡,但又聽聞功課太多,成績也下跌⋯⋯
有人說是1b,有些說是1c,所以才令我迷糊。

另外也想知道李嘉誠、陳融、馬錦明又如何?
鄧記不敢高攀,班主任說級10之內才應考慮。

史丹福 發表於 17-12-11 20:09
鄧記不敢高攀,班主任說級10之內才應考慮。 ...
Pls check pm

小時了了 發表於 17-12-11 19:34
北區一線小學只有3間?

其實我都想知北區一線小學究竟有幾多間?
于小﹑靳小﹑正慧﹑曾梅﹑惠州﹑上宣﹑………

nillnill 發表於 17-12-11 20:31
其實我都想知北區一線小學究竟有幾多間?
于小﹑靳小﹑正慧﹑曾梅﹑惠州﹑上宣﹑………
兩間榮真、李志達都是吧!反而,上宣我有點疑惑。

如果係B1生,以下北區英中及兩間中中微調有英文班,純個人喜好,心水及朋友間嘅口碑(都有參考2017年DSE33222成績嘅)排位:

Group 1 (2選1)
1)鄧顯  (英中)
2)甲寅年(英中)
Group 2 (3選1)/ (3選2
3)田家炳(英中)
4)李嘉誠(英中)
5)陳融  (英中)

Group 3(2選1)
6)風采  (中中有英文班)
7)馬錦明(中中有英文班)

更多資料
住北區乙一可選大埔嗎?: https://www.edu-kingdom.com/foru ... 708&fromuid=1539350

我舊年幫我女一位好同學(B1C)填大抽獎表格,該同學阿媽咩野都唔理竟然叫嗰個同學自己填,阿女好心及多事,叫我幫佢同學填。我搵返資料,以下係我當日幫佢填嘅次序:

甲部
1) 陳融
2) 風采
3) 無填

乙部
1) 陳融
2) 風采
3) 馬錦明
4) 救恩書院 (大埔)(中中有英文班)

以上係我當日幫佢填嘅排位.

依稀記憶中, 個同學好似唔係幾想去陳融, 佢好似無跟我填陳融係甲一及乙一, 好似直接填風采, 好似係咁, 除非唔係.

最後呢個同學派入風采, 聽阿女講依家個同學讀得好開心

史丹福 發表於 17-12-11 19:58
田中我們也喜歡,但又聽聞功課太多,成績也下跌⋯⋯
有人說是1b,有些說是1c,所以才令我迷糊。 ...

田中呢兩年dse成績都升得好勁,功課量係上年開始有增加感。
功課多少,都係睇學生,你會見到有人做到一點,有人十點巳大覺瞓。
田中點解我講好,係因佢哋關愛包容做得好好,老師係會同家長一齊諗辦法幫小朋友而唔係只花時間去罰!
田中成績巳追緊甲人,係1B中學。

史丹福 發表於 17-12-11 20:09
鄧記不敢高攀,班主任說級10之內才應考慮。 ...

鄧顯自行應該只會收1a學生。除非有個人之處。
李嘉誠1C
陳融我覺得因係英中才可保住b1.
馬明係b1/2

小時了了 發表於 17-12-11 21:41
我舊年幫我女一位好同學(B1C)填大抽獎表格,該同學阿媽咩野都唔理竟然叫嗰個同學自己填,阿女好心及多事 ...
謝分享!

hinhei 發表於 17-12-12 07:58
鄧顯自行應該只會收1a學生。除非有個人之處。
李嘉誠1C
陳融我覺得因係英中才可保住b1.
謝謝分享和分析!