用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 5級琴之後考幾級?
go

5級琴之後考幾級? [複製鏈接]

想請問,通常5級琴考過之後,會直接考8級,還是先6 or 7,再8級?通常5級至8級,要預幾多時間?
因為小朋友高小後要預備呈分試,冇太多時間練琴,希望可以計劃的好啲。
   5    0    0    0

5級以上應該系6級甘一步步來,至少我女的鋼琴老師系甘建議~

0030 發表於 17-12-11 09:47
5級以上應該系6級甘一步步來,至少我女的鋼琴老師系甘建議~
謝謝回覆。

有見過578,或者58。逐級考有逐級考的好處,gap無咁大,睇進度去報,感覺舒服d,少d機會唔合格。

不過如果5678咁考,又唔想拖好多年,好易變成所有時間都係學和練考試歌和相關嘢,會沉悶d,容易呃殺咗個樂趣。

Jane1983 發表於 17-12-11 12:57
有見過578,或者58。逐級考有逐級考的好處,gap無咁大,睇進度去報,感覺舒服d,少d機會唔合格。

不過如果 ...
多謝呀,5,7,8感覺穩陣啲。咁我同老師傾下。

Jane1983    發表於 17-12-11 20:27

點考真係好視乎學生能力,練習時間同非考試曲彈到什麼曲同level.... 因為學生能力得,考完5級琴,之後因為我無另安全時間學樂理,45分鐘內學琴+樂理太約用了1年(因為每年佢都請到12堂假-- 學校考試同去旅行/ 學校field trip等)所以我都要求學完sonatina 再學下其他曲,充實多D,先準備8級,(係,唔想佢不停考,倒不如利用想佢考/ 彈考試曲既時間彈多D其他曲目,對演繹8級曲更有意思)

Gina11 發表於 17-12-12 21:30
點考真係好視乎學生能力,練習時間同非考試曲彈到什麼曲同level.... 因為學生能力得,考完5級琴,之後因為 ...
謝謝解答。請問是5級之後,用了一年時間準備5級樂理同8級琴考試?我小朋友已經考過樂理,咁是否如果可以保持到學琴,練琴時間,都可以直接1年後考8級?我都會俾佢哋學習6,7級曲目同技巧,最後再專練8級曲準備考試。

b3410 發表於 17-12-12 22:08
謝謝解答。請問是5級之後,用了一年時間準備5級樂理同8級琴考試?我小朋友已經考過樂理,咁是否如果可以保 ...
用了一年時間學樂理(因為樂理係佔用了學琴時間,無加時)而因為咁少左學琴時間,所以我要佢追返失去既,所以彈左好多曲。scales  就先學,但曲未開(因為scales  太多,同太特別了,學生一般放太少時間係scales,  所以我先開)剛買了書,至於學幾耐先考,就睇學生自己了。所以點跳,學什麼,學幾耐先考。主要的覺係睇學生,我都同家長講,姐姐可以咁跳,妹妹一家唔得。
樂理咁學,係因為佢得星期日上堂,我也後加不到時間。

Gina11 發表於 17-12-13 07:57
用了一年時間學樂理(因為樂理係佔用了學琴時間,無加時)而因為咁少左學琴時間,所以我要佢追返失去既,所 ...
唔該嗮!45分鐘的確好趕呀!

其實好睇個人對考試的睇法, 我仔學琴一直都無諗考試, 直至覺得有需要或ready先會去考慮, 所以我仔係4級, 8級咁考

想問下,即係一般考完五級只會彈埋sontina就預備考八級歌?如果彈埋其他歌,會彈咩歌?

LeeCC 發表於 17-12-13 12:10
想問下,即係一般考完五級只會彈埋sontina就預備考八級歌?如果彈埋其他歌,會彈咩歌?

...
考試曲當然唔會即時開哂3首,所以咪彈下其他曲。至於邊D,都係因學生能力,專長,所以無一定。如初級書都無話邊本指定用書一樣。

b3410 發表於 17-12-11 08:32
想請問,通常5級琴考過之後,會直接考8級,還是先6 or 7,再8級?通常5級至8級,要預幾多時間?
因為小朋友 ...

我女預備考5级樂理時老師已教彈6级歌仔,打算568考

angiehouse 發表於 17-12-23 20:49
我女預備考5级樂理時老師已教彈6级歌仔,打算568考
同老師傾咗,打算半年一級,年半之後考8級

仔老師話八級無得急,首先考左樂理先,同埋手要夠大彈八度
佢話仔的情況,9歲人但7歲身形,五級後可能要3年,即係約12歲,考八級,到時對手應該夠大

考八級前要彈好多歌打基礎,但仔好多歌的八度都彈唔到

我覺得好睇家長/學生想如何規劃他的道路。
如果好需要Cert考試,可以專心一意直接跳八,不過花在考試的時間較多,會少練習其他的曲目。
如果考Grade 7先再考Grade 8,需時雖然較耐,但是起碼彈多3首不同的樂曲,同埋對培養信心會更好

dmakt 發表於 18-1-5 16:37
我覺得好睇家長/學生想如何規劃他的道路。
如果好需要Cert考試,可以專心一意直接跳八,不過花在考試的時間 ...
謝謝建議,會逐步學上去,之後看進展再調整目標

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題