用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女校巡禮
樓主: os_ecu
go

女校巡禮   [複製鏈接]

Bluegene 發表於 17-12-11 21:57
校長唔知記唔記得提HY係聖公會學校,好多人唔知。
呢個記得第一位副校有提, 不過大家對此好似無乜反應. (可能 take for granted, 邊個 sponsoring body 都唔緊要了, 只要個校名無變就得.)  

MSS 記得有提過轉過 sponsoring body, CLC, 大家又係無反應. , 點解我會記得, 因為佢有張紙仔去攞禮物, 有一題要填呢項  

睇咁多場簡介會, 最 eye-catching 既部份必定係 show 入U率, 成績嗰一兩張 slide.
, 其他時間好多人玩手機, 瞓教..... 邊樣先係大家關心既項目, 顯而易見.

os_ecu 發表於 17-12-11 21:03
多謝你,最怕到時係忙於口叩門叩到阿媽都唔認得。
令千金係人中之鳳加上你呢個”升呢專家“考入十大女校冇難度,使鬼叩咩!要叩都吾會叩十大以外啦!記得大鑼大鼓等祝賀呀!

Eat_Sleep_Play    發表於 17-12-12 11:25

王家爸爸 發表於 17-12-11 22:42
11個同16/17個,其實增加咗50%,心理上既影響好大。
我諗無人咁得閒比較之前有幾多粒位, 大家既 focus 都係同一時間邊間學校有幾多個自行位.

相對其他有 4x個 自行位既選擇, [心理上]好多人都會對選佢有啲保留, 競爭大好多.

SingMom 發表於 17-12-12 00:10
咪 MCS 攞 !!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-12-12 00:11
唔洗打木人巷打餐懵先入到,interview得一次...無2nd in,入到就入到,入唔到就入唔到 ...
十幾粒位相對其他學校4x/5x粒位 [e.g. MCS], 要打低既對手[木人]多好多喎, 師亨.

kkhon 發表於 17-12-12 09:02
令千金係人中之鳳加上你呢個”升呢專家“考入十大女校冇難度,使鬼叩咩!要叩都吾會叩十大以外啦!記得大鑼 ...
過獎, 最後係點樣無人會知, 我只不過嚮度同大家吹下水, 分享下啲過程.

專家留返俾其他版友去扮啦.

記住,  網上既嘢唔係返工, 過眼雲煙, 真係不用太過認真.

os_ecu 發表於 17-12-12 09:05
十幾粒位相對其他學校4x/5x粒位 [e.g. MCS], 要打低既對手[木人]多好多喎, 師亨.
...
我諗佢意思係固有條件(成績、排名、獎項……)已係哂度,無乜可加多減少,就係等皇上翻牌吧~
禁位多d机会率大d係真既~

Yanamami 發表於 17-12-12 09:29
我諗佢意思係固有條件(成績、排名、獎項……)已係哂度,無乜可加多減少,就係等皇上翻牌吧~
禁位多d机会率 ...
除非手上有皇牌, 唔係都唔會立亂咁同人硬碰硬.

但我有皇牌又會睇高一線, 所以....押唔押注嚮瑪麗, 真係兩難.

os_ecu 發表於 17-12-12 10:12

但我有皇牌又會睇高一線, 所以....押唔押注嚮瑪麗, 真係兩 ...

識幾個朋友,心儀St. Mary 同MCS,但一早有HY 和SPC offer,雖然明知有超過70%機會,還是放棄,一鳥在手,睡得安寧。但她們一些成績差些,三間女直資沒收,可以因為in 得好 或有些成績好的一早給直資收了大半, 最后有offer,所以看您夠不夠膽去搏。這也是越來越多學校想轉直資,可以早些收一些精英或共同理念的學生.

os_ecu 發表於 17-12-12 10:12

但我有皇牌又會睇高一線, 所以....押唔押注嚮瑪麗, 真係兩 ...
Deleted

Eat_Sleep_Play 發表於 17-12-12 11:34
..
.
.

4條大Dee,定4支大煙先,遊戲唔同有機會誤判~~~

Eat_Sleep_Play    發表於 17-12-12 11:41

Eat_Sleep_Play 發表於 17-12-12 11:34
我無皇牌都入到囉,你有皇牌...入硬啦,先恭喜你

你謙唧, 普通料在你 在我嚟睇可能已經係"皇牌"了.

打藍呔係幾有型既, 返學又近.

回覆樓主:

今日去埋 YWGS, 感覺佢好有 potential.  
排位有少少變了

可惜 MCS 同 st Mary 都只可遠觀,唔係就可以有更多資料比較。

Sophie0804 發表於 17-12-12 11:08

識幾個朋友,心儀St. Mary 同MCS,但一早有HY 和SPC off ...

MCS, YWGS 轉直資就好了,學校同大家都有更多好選擇。
好過俾個派位 system 折磨。

今日YWG簡介會關校有講,之前佢哋 R 撥款,長毛講到明你哋唔轉直資就幫你哋簽 petition. 可見轉直資係會有好多阻滯的。

回覆樓主:

我反而係因為英華講咗唔轉直資更加鍾意佢,就係堅守佢地既core value, 幫助弱勢社群,瑪利曼都講明唔轉直資,就係唔想有人會因為無錢而唔敢考,呢啲真係好學校。

happiemm 發表於 17-12-16 21:22
我反而係因為英華講咗唔轉直資更加鍾意佢,就係堅守佢地既core value, 幫助弱勢社群,瑪利曼都講明唔轉直資 ...

講到尾,肯幫助弱勢社群呢點會唔會係啲一般家長嘅選校條件呢,真係天曉得。

回覆樓主:

我唔知人地,我係囉

happiemm 發表於 17-12-16 22:07
我唔知人地,我係囉

觀乎今日簡介會啲反應,YWGS 係唔係幫助弱勢社群,我諗報佢嘅人數都唔會改變。

大家對佢都好有愛。

P.S. 簡介會係有得 walk in 的, even 之前官網話所有 session 爆晒.

本人年紀大,識人亦多。有故事分享,有朋友美貌智慧並重,一生自信爆棚,囡囡叻叻,當年入到神級女校,錦上添花,怎料翌年發現乳癌。又一朋友同事大公司中層,又係自信爆棚,囝囝入中區貴族男校,翌日囝囝被貨車撞死(二千年初新聞有報導)
看到呢D不幸事,令我每日懷著慊卑嘅心感恩自己嘅擁有,因為萬能嘅不是你,而是在三呎之上看著我們嘅那個~
當你呢刻似乎事事順境,亦應懷著慊卑嘅心,開心時不要令自己飄上天,跌倒時亦不要令自己跌落谷底,因為長路漫漫~

flyda    發表於 17-12-19 17:44
chunyatmama    發表於 17-12-18 12:02
junejunewong    發表於 17-12-17 22:37

回覆 jigsaw 的帖子

好分享..

太刻意營造,或會忽略其他嘢,或會做成一d傷害...

做人要謙卑,多反思。

‹ 上一主題|下一主題