用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018年入學林大輝中學揮手區
樓主: boboamy
go

2018年入學林大輝中學揮手區   [複製鏈接]

彭書瑩 發表於 18-5-12 13:10
培正中學校長今年會轉做林大輝校長,我諗學校都想做好佢

驚會谷,會唔會將培正d學術氣氛帶過來?

回覆樓主

年年開新Acc 黎唱衰呢間學校

一時話係舊生,一時話係補習既學生讀呢間

真係辛苦哂!年年咁有心提醒搵學校既家長!

feipo 發表於 19-1-3 11:47
驚會谷,會唔會將培正d學術氣氛帶過來?

中一開學咗呢幾個月暫時唔覺得谷,但其他from就唔知了

想問問大家如果成功入讀林大輝後,除左學費外,每月還要交多少雜費及額外費用呢?

回覆 kitkit2204 的帖子

林大輝係一間好有心嘅學校,我仔係一條龍band 1學校由幼稚園讀到中三要留班,第二年中三再升唔到被勸退學,當時差不多9月開學,間間學校知佢係留班表都攞唔到一張,冇得選擇下唯有到林大輝扣門(當時同所有人一樣咁諗,冇學校收都唔想讀林大輝)學校叫仔去面試,由他的選修科老師接見,過幾日就收到消息取錄,呢三年他改變了許多,見他從現笑容,也感覺都學校好有心為學生好,好有heart,三年過去了,今天仔行畢業禮,感觸良多,林大輝同我們家長逐一握手和傾談,學校免費提供了畢業袍和帽給每位畢業的學生,逐一上台由林大輝頒發畢業證書,最後還來了一個拋帽儀式,好認真為學生和家長留下美好的回憶。

我小朋友諗住今年去interview,各位媽咪如何準備如何interview ?

lammi818 發表於 19-9-14 18:02
我小朋友諗住今年去interview,各位媽咪如何準備如何interview ?

請問今年幾時報名?

回覆 天天好心情 的帖子

今年係11月17号open day, 11月19号接受申請

醒目開學勳章

https://www.ltfc.edu.hk/Website/ ... 021/1920OpenDay.jpg

Information Day - 14/12/ 2019

回覆 kaayee 的帖子

多謝你嘅回覆!thx

好想問吓各位,如我小朋友中文8O幾,英文6O幾,數學5O幾,常識7O幾,林大輝會唔會呢類成績,我仔有學障的,但他真係好想入讀,唔知面試會問D乜呢?好想做好D準備,各位可否教導我一下!感激各位

JANETTEERIC 發表於 18-1-10 19:44
第二部分用英文問小朋友, 中文問家長。
有咩強,弱項, 介紹自己鐘意睇既一本書, 點樣分配時間。 講下最 ...

請問第二部分係咪所有人都有得in?定係in完第一部分再揀人in第二部分?係咪父母一齊去會加分?爸爸當日可能去唔到

天天好心情 發表於 19-12-4 15:36
請問第二部分係咪所有人都有得in?定係in完第一部分再揀人in第二部分?係咪父母一齊去會加分?爸爸當日可 ...
你IN咗未呀?
‹ 上一主題|下一主題