用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St cat am vs 民生 am
樓主: keikolau
go

St cat am vs 民生 am   [複製鏈接]

回覆 73662710 的帖子

乜仲要分架,唔係七科5**就係狀元 架

dw241404 發表於 17-12-15 10:44
回覆 73662710 的帖子

乜仲要分架,唔係七科5**就係狀元 架
YesThis is the definition adopted by the media
But actually equally good if not better than as 5** in M2 is definitely worth more than 5** in liberal studies.

回覆樓主

M2 5** 勁D啦,好多大學都已經當一科

common_cat 發表於 17-12-14 11:13
最慘係,自出1個狀元後,個人感覺到MS管理層心會越來越雄, 再收少D民幼上民小。 ...

同意,其實間間有名既小學都係不斷會收插班生,有直層聯繫既都prefer 1 st round 收出面勁既

回覆 lotteyi 的帖子

年年都有人講,無保證細佬妹一定入到

cha1125 發表於 17-12-16 10:44
回覆 lotteyi 的帖子

年年都有人講,無保證細佬妹一定入到

所以我咪提樓主細佬妹唔一定收囉囉!我有個細下午報k1,我都知唔係一定收,我都有問定D有細佬妺嘅家長,總之細佬妹嘅要求係高D,比N無高,知道咗我咪同細個溫多D,樓主有2個,唔通提樓主都唔得?

lotteyi 發表於 17-12-16 11:53
所以我咪提樓主細佬妹唔一定收囉囉!我有個細下午報k1,我都知唔係一定收,我都有問定D有細佬妺嘅家長,總 ...

上年我識好多有細佬妹的都係waiting,不過好多6月時call waiting 入番

回覆樓主:

我都知有兄弟姊妹唔一定有優勢,都係睇面試表現,有時又要靠運氣/眼緣。

keikolau 發表於 17-12-16 14:12
我都知有兄弟姊妹唔一定有優勢,都係睇面試表現,有時又要靠運氣/眼緣。
...

用家想分享下感覺:
1. 係EK 大部分對民生書院的感覺都相對負面,所以如閣下選擇 xx vs 民生,通常選另一間。
2. 民生小學今年全部位留給民幼。
3. 民生係基督教但不從屬任何宗派,絕大部分領導層都是愛校校友,包括港島民生。「對照:培正」
4. 幼稚園、小學、中學校長室相連在一起(禮堂底層),從這兩年觀察,她們合作無間!「對照:德望、協恩、將來的香港華仁」
5. 有哥姐在校的,就算面試略差,都聽聞有 waiting。但如閣下想「一定收」,可試別校。
6. 今年 k1 第一次攪介紹會,方向是 15 年教育,個人認為方向正確!
7. 已取消英普班,原因是從問卷調查中,知道不受歡迎,但仍注重普通話教育,課程是參照 GAPSK。

民生的問題是比較傳統,在現今要求活動無壓力教學的世代被比下去,但如果大家比較同類學校,大家基本一樣!建議看一看培正、坑真、德望、協恩、英華、九龍塘宣道等。再者到最後都是面對 DSE,有幾多是「真」活動無壓力,個人認為需要思考!

民生絕不是一間十項全能的學校,但個人認為是一間好學校。

lotteyi 發表於 17-12-14 13:52
有細佬妺跟尾真係諗諗先,聽聞今年只有一兩個細佬妹有offer,其他全部waiting,細B就reject.
...

唔該介紹一間有弟弟妹妹的唔使諗諗,並且一定收!
只有一兩個細佬妹有offer? 點解你可以咁清楚?? 連校長都可能唔知。

民生的做法是睇面試收,細佬妹in 得唔好也有waiting, 而且call waiting, sibling 機會比較大。我樓上那個男仔, K2 時老師話麻麻,小學老師觀課後,老師打電話叫家長兩手準備,父母報了很多學校,點知九月通知可直上小一,爸媽決定唔去second in.
他的弟弟今年也是call waiting 上民幼, 今年k1.

已經仁至義盡。

lskstephen 發表於 17-12-16 18:53

用家想分享下感覺:

十分同意。啲人成日话民生谷,其實有番咁上下嘅學校,邊間唔谷?就算學校唔谷,家長都谷啦,我真係冇見過一間學校,學生成績好好,但唔洗谷。

回覆樓主

民幼啦!讀完三年進可攻退可守
好過選名幼三年後仲要係大海到游,勁辛苦,有少少保障好啲。

lskstephen 發表於 17-12-16 18:53

用家想分享下感覺:

唔好意思,想問下係唔係今年少左一班小學,所以全收民幼生?

seefiona 發表於 17-12-17 22:01
唔好意思,想問下係唔係今年少左一班小學,所以全收民幼生?
往屆K3 每班38人今屆k3 每班33人
每級少了50人
可能因為這樣而收少一班

亦有人說因為重建唔夠課室…………

ivan5034 發表於 17-12-12 23:41
民生升小機會唔大? 家長同小朋友係味好大壓力?
因為每個家長都以為自己果個 "唔係不幸的15%"
自己個小朋友咁叻叻豬, 點會係升唔到果15%呢, 點知結果一出, 呆晒既亦有好多.........
到時已經"回頭已是百年身"了

xhirt 發表於 17-12-18 09:32
因為每個家長都以為自己果個 "唔係不幸的15%"
自己個小朋友咁叻叻豬, 點會係升唔到果15%呢, 點知結果一出, ...

其實都唔可講不幸嘅,白紙黑字寫到明收85%,有D人催眠自己睇唔見。提下你唔再係屋企跟下眼唔係有機會變成嗰15%,又話有壓力,又話冇愛心。
咁擺到明家長教學理念同學校唔同,分手係唯一解決方法。

MegaKnight 發表於 17-12-18 10:01

其實都唔可講不幸嘅,白紙黑字寫到明收85%,有D人催眠 ...

家長肯跟吓,要直升真係唔難。另其實民生也有算幾多人走去更勁的私值和津小。

現在的民幼和以前有學卷時好唔同,以前偏淺,學生多數一條心上民小。
而家課程全面咗,但亦都多咗一班踦牛搵馬的家長。學校也預咗。

人望高處!

請問係收民幼生85%, 定係民小85%位給民幼生?      另個人覺BK甘多MS負面, 是因為管理層不注重是否全體老師(包管理層自己)都跟家長相互尊重。仲使最後有多個狀元, 都只是學術上的名校,不會是受人尊崇的學校

Befong123 發表於 17-12-18 10:40
請問係收民幼生85%, 定係民小85%位給民幼生?      另個人覺BK甘多MS負面, 是因為管理層注重是否全體老師( ...
網上發言不需負責。發言者用心各有不同。
每屆330個家庭,不盡人意或不滿意一定有。

民生管理層沒有問題。
85% 是指小学学位的85%, 不過今屈第一round 已將100%的小學學位比民幼。

73662710 發表於 17-12-18 10:48
網上發言不需負責。發言者用心各有不同。
每屆330個家庭,不盡人意或不滿意一定有。
討論區一定有讚有彈,你話我乜乜乜,我又無乜所謂。但你唔鍾意就話人不需負責,不如唔好用"討論區"。你話我彈佢,我係舊生都係甘講,MS相互尊重仍需努力
‹ 上一主題|下一主題