用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 18年以下在澳洲開銀行户口
go

18年以下在澳洲開銀行户口 [複製鏈接]

請問囝囝去澳洲讀中學,未夠18歲亦没有澳洲籍,在當地可以開銀行户口嗎?如不!怎樣有提款咭用錢呢?

謝謝!
   2    0    0    0

kkk3316 發表於 17-12-9 21:17
請問囝囝去澳洲讀中學,未夠18歲亦没有澳洲籍,在當地可以開銀行户口嗎?如不!怎樣有提款咭用錢呢?

謝謝 ...

不足18歲的學生應該要有監護人才可開戶口, 開了之後可申請Debit Card 就可提款。

168148 發表於 17-12-9 22:18
不足18歲的學生應該要有監護人才可開戶口, 開了之後可申請Debit Card 就可提款。
...

請問監護人是否homestay 的人?

kkk3316 發表於 17-12-9 21:17

謝謝 ...
小朋友在那邊自己開個學生戶口就可以了。如果未過去,可以網上開定,過到去核實身份就可以使用。十四歲以下才需要監護人。

結結巴巴 發表於 17-12-10 08:57
小朋友在那邊自己開個學生戶口就可以了。如果未過去,可以網上開定,過到去核實身份就可以使用。十四歲以下 ...

謝謝,他到當地上學已足14歲,即是他自己在當地銀行都可以開學生户口而不需要監戶人?

回覆樓主

我女10月過澳洲剛足15歲,當日我同阿女,homestay3人去開戶,當時我都以為要監護人去,但去到銀行職員只係叫我女要簽證、護照,就讀學校證明,地址就homestay口講就得,提款咭冇得即刻攞會寄去你講嗰個地址,唔使比錢開戶,即係話戶口$0都有銀行卡

kkk3316 發表於 17-12-10 14:11
謝謝,他到當地上學已足14歲,即是他自己在當地銀行都可以開學生户口而不需要監戶人?
...
我應該已經講得足夠清楚了。如果仍有疑問,建議去相關銀行網頁瀏覽一下。如果出發前網上開戶,可以打定錢,到達後就去銀行確認身份,即刻有錢用,無需帶太多現金過去。但要注意,不要太早網上開戶,出發前三幾天開就可以了。

在澳洲哪間銀行開戶,香港轉錢會比較方便及便宜

回覆 mielmiel 的帖子

Commonwealth Bank of Australia, 澳洲4大銀行,其中一間最多分行的一間, 而且好多具規模嘅大學都有分行, 部份branch 有識講廣東話嘅teller, 可能網上都check到。

mielmiel    發表於 18-8-3 15:27
‹ 上一主題|下一主題