用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今天出席了一個講座, 感到很憤怒
go

[讀障] 今天出席了一個講座, 感到很憤怒 [複製鏈接]

讀寫 x 礙與專注 x  失調之間的關係 講座       x 田教 x 中心舉辦

我今天剛出席了上述活動, 強烈感到被騙了, 白白浪費了我週六下午的黃金溫5小時(加上坐車來回2小時). 原因如下:

1. 該名講者一開始已表明唔識讀寫障礙, 家長會仲熟過佢. (果然屬, 在網上資料還可較詳盡)

2  該名講者亦表示為了這次講座, 是在網上等地方找資料......即表示她並非這方面專家.

3. 而該名講者用了大部份時間 * 去解釋何為專注力失調, 讀寫障礙的問題, 而只用了極少的時間(約十分鐘)去講解兩者相同和不同之處.......換句話說, 浪費了五小時 去 換 10分鐘, 而且資料亦沒有甚麼特別.

* 大約為2:30pm - 3:30pm

4. 講座下半部份(3:40pm開始)是由該教育中心的一位職員去講解, 如何用中文拆字方式去幫助讀寫困難......(這其實在網上也可找到資料, 亦非該講座的講題)

其實我是很有誠意出席該講座的, 原因是小兒有讀寫障礙和懷疑有專注力失調, 所以不惜拋低小朋友的溫習時間去出席, 怎知換來的是教我們如何去"拆字 "......這實非我想見到的. 令我非常非常失望. 我以後也不會出席該機構所舉辦的任何講座了.

0    0    0    0

LHLMother 發表於 17-12-9 18:54
讀寫 x 礙與專注 x  失調之間的關係 講座       x 田教 x 中心舉辦

我今天剛出席了上述活動, 強烈感到被騙 ...

我今天出席另一个很有用

你就好啦!我就山長水遠去到炮台山,浪費了整個下午!😞

回覆樓主:

crazy.
佢唔識都可以做講者?(emoji)

回覆 crystal媽咪 的帖子

咪就係囉.......

我之所以願意在黃金的週六, 抽時間去聽, 全因為信任呢個機構, 點知原來係sell佢地嗰套拆字教中文法......憤怒了!!

個講者(醫生)一開始便講 佢係唔識讀寫障礙的, 以為佢開玩笑, 點知應該係堅!!!!!!   又話係個機構負責人識佢, 搵佢黎講呢個講座喎, 又話佢響網上搵左好多資料喎......上網搵, 我都識啦, 駛勞煩佢......

我覺得佢地可能犯左 "商品說明條例"添呀!

好谷氣!

LHLMother 發表於 17-12-12 15:12

咪就係囉.......

其實早幾年,我都有一個感覺,就係以前的講座,真係一啲講者嘅分享。
你聽講座就可以優惠價去買一套書又或者係教材套,如果唔聽講座呢就唔可以。 變相只係為咗賣嘢而舉辦講座, 我有時為得到嗰一個教材套,都無奈地選擇要去參加講座

總之令我對這機構徹底失望!!!

回覆樓主:

我仔老師介紹我去這講座,覺得非常好,值得推介!

回覆 Pakpak_mama 的帖子

Thanks!  可惜已錯過左!
‹ 上一主題|下一主題