用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仲未有 offer 要呻下
樓主: chelaulau
go

仲未有 offer 要呻下   [複製鏈接]

11月b,報咗9間,見左7間,2間rejected, 3間waiting, 2間未公佈,仲有一間york未in但都知實會收。但都無用,york太貴唔會讀

manlingling 發表於 17-12-10 15:13
9-12月都叫細,下年可以再黎過

好多心儀的學校都唔收9月大B
好無奈

pokipoki 發表於 17-12-10 15:30
11月b,報咗9間,見左7間,2間rejected, 3間waiting, 2間未公佈,仲有一間york未in但都知實會收。但都無用 ...

11月會唔會考慮下年做超大?

以前成日覺得啲人要計晒日子生大B 好誇張
但原來係個制度迫到啲人咁瘋狂

chelaulau 發表於 17-12-10 15:57

YUP,最近有間龍校(邊間就唔講啦),有D中B,細B做到晒TASK,但不能入。反而聽到幾個都係大B,做不到TASK,但入到。後來有人入龍校GROUP看看,發現裡面收的全部大B,只要大B,就算老遠都比入,即刻明晒。
幸好這間不是好心儀,而亦已經有我心儀的收左小朋友。

回覆樓主

吾可以話未有offer,但係未有心儀的!
舊年n時吾理人,所以沒offer我明,但係今年所有面試,係有問必答,通常都有90%答對,但係仍吾見得,好過舊年幾多,幾收到一間心儀龍reject!
好不服氣!

回覆樓主

我大囡係10月囡,當年先做細B,再repeat K1做超大。其實,細B係認知同對應真係同大B無咩分別,但一去到小肌肉發展、揸筆寫字、默書演說,當大B輕而易舉時,細B真係要好努力先得。所以教得深教得快既幼稚園都想收大B,因為個課程真係唔適合細B。上到小學,小B更見吃力,更甚者失去自信及學習動力。可以的話,做超大,小朋友會讀得開心很多。

yoyoyaobaby 發表於 17-12-9 23:53
但你老公責備你啲咩呢?報得唔夠多?

話我應該一早要train個女學術,但同面試內容。
個女去到面試時係有時做到有時做唔到,我承認無教過佢任何學術既野,我見其他小朋友識曬A-z 1-10 應該係咁衰左

chelaulau 發表於 17-12-10 15:55
好多心儀的學校都唔收9月大B
好無奈

因為9月又真係大得濟,我明,我仔都係9月尾。

我都無返N,無教學術,佢連顏色都未認到

babypig2017 發表於 17-12-10 16:08
YUP,最近有間龍校(邊間就唔講啦),有D中B,細B做到晒TASK,但不能入。反而聽到幾個都係大B,做不到TASK, ...

我諗如果我小朋友都係十一 十二月我都會比佢做超大

joyce209ka 發表於 17-12-9 23:08
我頭先先鬧佢馬後炮,報之前又話佢自己唔識唔會理,交曬比我決定。
好啦,家陣個女考唔到又瀨我,其實個女 ...
14間....

joyce209ka 發表於 17-12-9 23:27
考左14間,因為我地n無人士,加上又唔係首名。
個遊戲玩到好累

用心機時間帶小朋友考十四間都好花精神啦講真.. 不付出仲要埋怨

回覆樓主

考幼稚園這個遊戲令人十分氣餒,成日收reject , waiting,自問不是in 得差,最多係唔突出,原本滿心期待,點知換來失望

Marie_m 發表於 17-12-10 18:47
考幼稚園這個遊戲令人十分氣餒,成日收reject , waiting,自問不是in 得差,最多係唔突出,原本滿心期待,點 ...

我個小朋友呢兩星期至開始講多左說話,但已經過曬面試,好無奈但亦覺得係整定

chelaulau 發表於 17-12-10 15:57

我預左會做超大b,但剛剛收到電話有得插班N班,打算可以的話再睇睇可唔可以再報多次K插班

chelaulau 發表於 17-12-10 10:05
仲有幾多間未出結果?

當我得知最心儀嗰間直頭 failed

仲有3-4間未知賽果,其中2間小朋友不在狀態…都打定輸數喇

joyce209ka 發表於 17-12-10 17:51
話我應該一早要train個女學術,但同面試內容。
個女去到面試時係有時做到有時做唔到,我承認無教過佢任何 ...

我個小朋友12月超大B,識曬顏色,英文,數字,有叫午安,bye bye,多謝,泊椅,執玩具,問咩即刻答,問書圖畫識答之外仲用句子講埋自己經歷,小組坐定有答問題,居然係waiting都冇!

Jennybearbear 發表於 17-12-11 00:16
我個小朋友12月超大B,識曬顏色,英文,數字,有叫午安,bye bye,多謝,泊椅,執玩具,問咩即刻答,問書 ...

表現好好喎!冇waiting,即係rejected?

回覆樓主

我女11月超大b, in 9間,有2間waiting, 另一間名幼冇2nd in(即係衰左),另外7間未公佈消息,擔心中

宇晴 發表於 17-12-11 07:51
表現好好喎!冇waiting,即係rejected?

係呀,rejected!我覺得呢間in得最好,而家打沉曬,仲有兩間,都唔敢抱希望

宇晴 發表於 17-12-11 07:52
我女11月超大b, in 9間,有2間waiting, 另一間名幼冇2nd in(即係衰左),另外7間未公佈消息,擔心中
...

我報五間,撞時間只in 4 間,一間冇2nd in,in得最好嗰間rejected,灰爆
‹ 上一主題|下一主題