用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道小學vs馬頭涌官立小學(紅磡灣)
樓主: jmk2012
go

黃埔宣道小學vs馬頭涌官立小學(紅磡灣)   [複製鏈接]

josewing 發表於 18-1-18 09:55
回覆 yovin 的帖子

紅馬一向在區內都受家長歡迎, 做咩近年來俾打手唱到甘, 我最欣賞佢地羽毛球會, 好多年 ...

每間學校都有優點,最重要適合自己小朋友,其實大家覺得紅馬升中數據不透明,都不算「唱衰」掛,點都好,可以多分享俾大家知紅馬用家的感受,紅馬優點嗎?

hkpapa852 發表於 18-1-18 10:05
好多學校都好有人氣, 好受歡迎, 不過現實既升中派位係點呢?

人氣好不代表升中派位好

謝謝分享,請教除了以上勁校,請問那幾間九龍中學網區的官津小有三成上band 1中學?謝謝你!

josewing 發表於 18-1-18 09:55
回覆 yovin 的帖子

紅馬一向在區內都受家長歡迎, 做咩近年來俾打手唱到甘, 我最欣賞佢地羽毛球會, 好多年 ...
其實大家並無「唱衰」紅馬,只是讓大家了解各學校的現況,便於選校。我想不少家長希望子女將來能升上大學,自然關心升Band1中學的比例,因為正常情況BAND1中學升大學的比例一定高於BAND2。至於運動方面,哪個學校都有可能培養出港隊隊員。如宣道的籃球、足球也不錯,拿到不少冠軍。奉基前幾年的羽毛球雙打雄霸香港,都是港隊成員,並不能說明奉基的羽毛球有多好,只不過招到運動天才。按現在的招生方式,每所小學都有機會招到運動天才,只要運動資質高,在哪所學校都能成功。

回覆 Arabellahk 的帖子

明白了!謝謝, 我心目中體育强的小學是連續幾多年某校隊稱霸, 每年都有學生入港隊, 而不是間吾中一次兩次攞牌。

josewing 發表於 18-1-20 13:20

明白了!謝謝, 我心目中體育强的小學是連續幾多年某校隊稱霸, 每年都有學生入港隊 ...

某項體育強的學校相信紅馬係羽毛球,千禧係籃球,宣道係足球,不過相信某項體育強不是家長選校重要因素啦,我小朋友對以上體育項目都不感興趣。小朋友小一參加運動興趣班,我只係想健康D, 建立興趣,相信好多家長並冇諗過入咩體育強項會入港隊。
期待你分享紅馬更多優點......

josewing 發表於 18-1-20 13:20

明白了!謝謝, 我心目中體育强的小學是連續幾多年某校隊稱霸, 每年都有學生入港隊 ...
但連續幾多年在某項目上稱霸全港的體育强的小學在全港屈指可數,35校區目前好像沒有。

Arabellahk 發表於 18-1-24 14:03
但連續幾多年在某項目上稱霸全港的體育强的小學在全港屈指可數,35校區目前好像沒有。
...

就算體育可以稱霸全港, 可以對升中幫到幾多? 又幫到幾多個?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-24 14:11
就算體育可以稱霸全港, 可以對升中幫到幾多? 又幫到幾多個?

現實就是殘酷,求學還是求分數。
升學爭位,特異功能人士始終只佔極少數(但也不能能太差)

例如奉基千禧女子籃球學界九龍東連續16年冠軍

josewing 發表於 18-1-25 10:12

例如奉基千禧女子籃球學界九龍東連續16年冠軍
咁請問有冇呢16年個D籃球隊隊員入到邊D中學既資料呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-25 10:15
咁請問有冇呢16年個D籃球隊隊員入到邊D中學既資料呢?
16年冇喎!上年球隊入直資的成員有3位, 兩位協恩,一位德望。
‹ 上一主題|下一主題