用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道小學vs馬頭涌官立小學(紅磡灣)
樓主: jmk2012
go

黃埔宣道小學vs馬頭涌官立小學(紅磡灣)   [複製鏈接]

MacMacMa 發表於 17-12-28 11:26
一定係紅馬。

因為其升band 1英中比例在黃埔校網內 最高 ,絕對真實。沒有公開實際數字,只係唔想比較。
早兩年連校長都承認畢業生既Pre-S1成績差咗...... 仲唔接受現實?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MacMacMa 發表於 17-12-28 11:35
雖然冇聽過呢Pre-S 成績....
但紅馬升英中比例,的而且確係區內小學最高。
...
升英中比例  
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MacMacMa 發表於 17-12-28 12:25

5X或以後既, 又有幾多人入到B1中學呢?

回覆樓主

又好老實,紅馬的升中慨況透明度頗低...

回覆 Felix223 的帖子

Why?

jmk2012 發表於 17-12-28 23:18
回覆 Felix223 的帖子

Why?

呢兩年校內都冇公佈實際升中人數,只列出升中學校名。
前幾年校內是有公佈實際人數,計到大約幾多band 1。
你估下點解呢兩年唔公開?有人估成績差左唔公開?有人話轉了校長作風不同。。。

Felix223    發表於 17-12-29 12:20

MacMacMa 發表於 17-12-28 11:26
一定係紅馬。

因為其升band 1英中比例在黃埔校網內 最高 ,絕對真實。沒有公開實際數字,只係唔想比較。

35區校網,若不計天神,這幾年聖公會奉基小學一直排第一,成績比較穩定,按照數據王hkpapa852的最新2018band1中學名單,奉基上年入band1中學比例約48%,這成績即使在全港,估計也可排進50名內,如果算升英中比例應接近60%。而黃宣、千禧升英中比例也遠遠高於33%,不知樓主上的什麼網看到的黃埔區升英中除紅馬外只有33%的資料?能否提供詳細資料?

MacMacMa 發表於 17-12-29 17:20
奉基上年入band1中學比例約48% ?

請問樓主以上數據何來?記得兩奉、黃宣均有張貼升中派位結果在校門...., ...

奉基: (#287,統計在#289)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3493940&pid=45093029&fromuid=1389083

奉基千禧: (#299, 統計在#300)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3493940&pid=45124723&fromuid=1389083

黃宣: (#80, 統計在#164)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3493940&pid=44866439&fromuid=1389083

MacMacMa 發表於 17-12-29 17:20
奉基上年入band1中學比例約48% ?

請問樓主以上數據何來?記得兩奉、黃宣均有張貼升中派位結果在校門...., ...
你之前唔係好肯定話上人地校網計過咩?

hkpapa852 發表於 17-12-29 17:27
奉基: (#287,統計在#289)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=34939 ...

好清楚,起碼呢幾間學校公開派位結果,我都知道有好多學生再叩門成功,不過都知大約數據,每間學校各有fans, 但我仍然認為升幾多band 1不是選校重點,能培養小朋友品德及學習態度最重要。
我都相信如果家長只睇派band 1%, 一定好多人揀奉基啦,但事實上年大抽獎有人第2都入奉基,放第1全部收晒。而同區叩門戰況,黃宣、紅馬係最多人申請,好多人111都唔入,各有捧場啦。

題外話,入過紅馬家長group, 感覺家長們都係紅馬die hard fans, 絕對覺得係同區no 1嫁,可能都係好事來既,我突然攞番註冊證去黃宣註冊退group,都有家長覺得我好on居嫁(emoji)但而家見到小朋友既進步,enjoy學校午飯後興趣班,能參與公開比賽,每日導修課接近完成功課,每日有更多時間閱讀,去公園玩,咁enjoy小學生活,已經證明我冇揀錯。

大抽獎派位後去過葛量洪註冊講座,家長們都問大家叩門叩邊間,感覺好不一樣,但呢間學校感覺好好,校長好有heart去關愛每一位學生。

回覆 Monosaru 的帖子

Arabellahk 發表於 17-12-29 14:01
35區校網,若不計天神,這幾年聖公會奉基小學一直排第一,成績比較穩定,按照數據王hkpapa852的最新2018ba ...

奉基2016-17年度入band1中學比例約45.71%。
根據學校提供數據,升英中比例係58.1%。

反而千奉唔知係咪差咗(同紅馬一樣?),唔想直接同友校晌純學術上比較,無詳細數字提供。

回覆樓主

一定要2揀1, 就黃宣

回覆 siden 的帖子

Arabellahk 發表於 17-12-29 14:01
35區校網,若不計天神,這幾年聖公會奉基小學一直排第一,成績比較穩定,按照數據王hkpapa852的最新2018ba ...

有聽聞過奉X排第二也入到。
相信家長選擇學校時,不是只計派英中比例吧。
透明度最緊要,大大方方,咪自己計下囉!
只列校名不列人數,大家心知肚明,有時候唔洗人畫公仔畫出腸架。

我覺得天神之外,幾間也各有優劣,各有fans, 分別不會太大。反而睇下自己要乜先?
升中成績?校風?德育?關愛氣氛定名氣先?

PPyeung 發表於 17-12-31 00:10
有聽聞過奉X排第二也入到。
相信家長選擇學校時,不是只計派英中比例吧。
透明度最緊要,大大方方,咪自己 ...

好同意,希望今年35網小朋友選擇一間適合自己小朋友的學校,家長都能參與各校小一簡介會,多了解每間學校的特色,每位小朋友都各有長處,多了解自己小朋友的優點缺點,相信每間學校的老師都會用心去教小朋友。

Monosaru 發表於 17-12-30 01:02
好清楚,起碼呢幾間學校公開派位結果,我都知道有好多學生再叩門成功,不過都知大約數據,每間學校各有fan ...
好像升band 1多的小學都重視培養小朋友品德及學習態度.
‹ 上一主題|下一主題