用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道小學vs馬頭涌官立小學(紅磡灣)
樓主: jmk2012
go

黃埔宣道小學vs馬頭涌官立小學(紅磡灣)   [複製鏈接]

LeeLee1218 發表於 17-12-17 10:36
黃宣升BAND1中學都係百分三十幾,兩奉好D。

根據hkpapa852整理嘅數字

2013-2014升一線中學比例(包體藝)
奉基 40.83%
千禧 39.67%
黃宣 39.86%
紅馬 42.77%

2014-2015升一線中學比例(包體藝)
奉基 44.86%
千禧 38%
黃宣 40.13%
紅馬 32.35%

2015-2016升B1中學比例(包體藝)
奉基 44.23%
千禧 34%
黃宣 39.31%
紅馬 ???

2016-2017升B1中學比例(包體藝)
奉基 45.71%
千禧 ???
黃宣 37.11%
紅馬 ???

Arabellahk    發表於 17-12-18 17:05

micmic37 發表於 17-12-17 17:04

2013-2014升一線中學比例
红馬同黃宣派位差不多3x . 不是分別太大, 反而感覺黄宣學生質數真係有些嚇人, 成日著住校服在商場奔跑, 上星期見到三個黃宣學生在冒險樂園玩, 説話不雅, 周圍掉垃圾。红馬我覺得品行較好, 不會通街玩。

回覆 josewing 的帖子

Really?

micmic37 發表於 17-12-17 17:04

當日選校我都有考慮升中因素,但我覺得作為媽媽應該要睇學校既品德培育、小朋友多元化發展、是否只著重默書考試、家校合作程度、了解自己小朋友優點缺點等等,選校前應該先聽各校簡介會,多聽有哥哥姐姐的幼稚園同學分享讀該小學的心德,自己觀看放學時學生的表現等等,當日派位不理想,叩門感恩收到這2間小學offer, 豪不猶豫即作出選擇,入讀後亦相信自己冇錯,愉快既校園生活好重要,每日功課量亦少,有導修課都接近全部完成。而學術上我並不擔心,由讀學卷愉快幼稚園開始,家長教導都重要。反而現在更多時間伴讀,去參與公開比賽,培養音樂、運動興趣。
比較冇咩意思,各人喜好,小朋友愉快學習都可以喇~

josewing 發表於 17-12-17 18:54
红馬同黃宣派位差不多3x . 不是分別太大, 反而感覺黄宣學生質數真係有些嚇人, 成日著住校服在商場奔跑, 上 ...
應該是個別學生行為。

其實在名校也可能有操行差的學生

回覆 Arabellahk 的帖子

agree

Monosaru 發表於 17-12-18 12:47
當日選校我都有考慮升中因素,但我覺得作為媽媽應該要睇學校既品德培育、小朋友多元化發展、是否只著重默 ...

贊成

回覆樓主

前幾日先親身體驗名校學生的差品行,某三位喇叭牌小學的學生一落校車就互相用粗口慰問對方,所以無論咩學校都有品行差的學生。

回覆 越男越愛 的帖子

越男越愛 發表於 17-12-20 01:51
前幾日先親身體驗名校學生的差品行,某三位喇叭牌小學的學生一落校車就互相用粗口慰問對方,所以無論咩學校 ...

Exactly!
至於粗言穢語,個人感覺男校會更多

社會、家庭等環境都可能影響學生的言行

到底是什麼原因造成紅馬成績下降?

Arabellahk 發表於 17-12-20 23:13
社會、家庭等環境都可能影響學生的言行

我個人認為,純粹感覺上,因為普教中,變左比較多內地家長喜歡,亦係一間幾愛國既學校,不過我只聽過公開簡介會、小一新生簡介會,知道畢業宿營去鋰魚門渡假村,交流都只係內地學校,樂隊都只係中樂。相對本地家長就比較buy區內其他學校,比較更放眼國際,活動比較多元化,而且區內有4間基督教、1間天主教學校,感覺上以宗教更能培養小朋友良好品格,而比較同區其他學校的英文校本課程,令小朋友水準提升。我個人認為應學習其他學校更活動教學,減少評估默書,以更多校本課程來提高水平。

回覆樓主

黃宣好似都有2班普教中,另外2班粵教中

Monosaru 發表於 17-12-24 00:01
我個人認為,純粹感覺上,因為普教中,變左比較多內地家長喜歡,亦係一間幾愛國既學校,不過我只聽過公開 ...

我仔係紅馬讀小一 係學校學緊單篁管
另外 亦知道今年小六有多位同學考到男拔 協恩 皇仁 伊官等中學

micmic37 發表於 17-12-24 17:44
黃宣好似都有2班普教中,另外2班粵教中

各有各喜好,應該都有好多家長喜歡普教中,而我覺得某幾個單元普教中安排幾好

我個人認為,純粹感覺上,因為普教中,變左比較多內地家長喜歡,亦係一間幾愛國既學校,不過我只聽過公開 ...

Monosaru, 想請問你所講活動教學學校係指邊間?

普教中,好像很多本地家長也喜歡

回覆樓主

‹ 上一主題|下一主題