用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利諾修院學校
樓主: mirandayeung
go

瑪利諾修院學校   [複製鏈接]

回覆 sukitelfold 的帖子

當年席間跟校長淺談,十分敬佩校長的教育熱誠,每朝7點多就開始工作,也有提及喜愛學生英文要良好云云。當然唔係個個都可以做到啦,咪揀D叻既囡囡囉

sandy903 發表於 18-1-2 14:35
回覆 MC1128 的帖子

謝謝回覆。其實係煩緊自行二放MCS定聯繫中學,後者好大機會收,MCS自行擔心25%ECA+ ...

如果看評選準則,面試表現及學業成績最重要。

MCS沒有專收特異功能的名額,不必太介懷ECA。社會服務方面,小學部校長話,幾多小時攞金章、銀章不是最重要,即使學生賣旗一次,同學的感受如何在面試中表達才重要

謝謝各位的意見!

請問MCS如面試撞其他學校是否一定不會改期?同日改時間得唔得?因見到有JM話舊年撞SPCS

sandy903 發表於 18-1-2 14:35
回覆 MC1128 的帖子

謝謝回覆。其實係煩緊自行二放MCS定聯繫中學,後者好大機會收,MCS自行擔心25%ECA+ ...

Why not 自行1 MCS 自行2 聯繫中學?

回覆 siden 的帖子

因自行一揀跨區學校,小學校網屬九龍城

sandy903 發表於 18-1-2 17:08
回覆 siden 的帖子

因自行一揀跨區學校,小學校網屬九龍城

其實唔明白你的考慮因素,顧慮是什麼?

顧慮自行二太進取搏唔到MCS兼失去B1聯繫中學位,因為評分ECA+service佔25%,有活動冇獎唔夠其他叻囡爭

sandy903 發表於 18-1-2 23:57

顧慮自行二太進取搏唔到MCS兼失去B1聯繫中學位,因為評分ECA+service佔25%,有活 ...

反而覺得,自己要評估自己的英文如何及學姐的往績,重要過看活動那25%⋯⋯老實說,如果課外活動得全港獎、又讀得的女仔,好大部份已被那數間直資私有化了,另外話就話有分項吡分,前輩家長也提及過成績➕面試定了絕大勝負。

謝謝你的意見,所以都可能會搏,我覺得自主學習較適合小女

老師曾提醒我地家長小心選擇,話呢間學校提倡自主學習,所以要真係自己自動自覺讀書先好揀,個女想揀但我又驚佢唔得

Junjun7 發表於 18-1-3 08:05
老師曾提醒我地家長小心選擇,話呢間學校提倡自主學習,所以要真係自己自動自覺讀書先好揀,個女想揀但我又 ...
其實好多間1A校都倡自主學習的,十分同意在選舉學校的成績、校風等的同時,要睇埋自己小朋友是否適合該校的學習模式

Self-learning is promoted in education in recent years, whether in or outside Hong Kong. I think most secondary schools you believe to be good all stress the importance of self-learning. Whether your daughter is used to self-learning or not, it is important for her to acquire it sooner or later.

回覆 sandy903 的帖子

唔知我有無理解錯誤, 當日小學校長叫同學們不論大大小小, 只要做過服務都不要吝嗇地填上自行申請表, 給我既感覺係 - 中學校長覺得前師姐們仍可以多做一點服務, 因我見 25% 比重都幾大.  

如果你覺得本身囡囡服務不太多, 會唔會考慮而家去做下義工.

回覆 single_debbie 的帖子

其實照牌面睇ECA同服務是有的,只因嗰25%俾我感覺要有公開或學界賽獎,所以猶豫了一陣子,但家長前輩已告知不用太在意。另外想請教各位前輩,54個位包不包埋十幾個乙部抽獎位?如不包括,是否共有54個自行位+15個乙二抽奬位(九龍城+黃大仙)?數字是我爬文所得,但不太明點分佈。

sandy903 發表於 18-1-3 16:14
回覆 single_debbie 的帖子

其實照牌面睇ECA同服務是有的,只因嗰25%俾我感覺要有公開或學界賽獎,所以猶 ...

你既數字係正確既,54個位係唔包統一抽獎位。但有點要注意既,其實樓上已有網友提咗,MCS好似係有承諾收回12X個原校生,但只有99個直屬位,即係表示MCS會用自行位收原校生~~~

mcl203 發表於 18-1-3 16:51
你既數字係正確既,54個位係唔包統一抽獎位。但有點要注意既,其實樓上已有網友提咗,MCS好似係有承諾收回 ...
今年小六生只有148人

暫時承諾位是106

mcl203 發表於 18-1-3 16:51
你既數字係正確既,54個位係唔包統一抽獎位。但有點要注意既,其實樓上已有網友提咗,MCS好似係有承諾收回 ...
仲有留班位呢!所以應該自行收出面,所以如是瑪小既學生,報唔報自行都冇意思,收續費都可以save

wsl05 發表於 18-1-3 19:04
仲有留班位呢!所以應該自行收出面,所以如是瑪小既學生,報唔報自行都冇意思,收續費都可以save ...

請問閣下是瑪小家長嗎?

MC1128 發表於 18-1-3 21:21
請問閣下是瑪小家長嗎?
係呀!
‹ 上一主題|下一主題