用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於反了面
樓主: monodad
go

終於反了面   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 17-12-8 16:41
今时今日,不谷=hea,  当所有top schools, 连同4大直私都“谷”行冲刺,华仁中学小学却都悠哉游哉,结果是 ...

請問四大直私指哪幾所?

monodad 發表於 17-12-9 22:39

咁即係jupas offer頂盡都係59%,right?連筲箕灣官立都有68% ...

咁嘅成績仲點可以係灣仔做band 1 中學⋯

回覆樓主

如果有四成一中文唔夠分上大學,仲可以叫band 1 嗎?

littlefaith 發表於 17-12-9 11:00
這是宏觀的比較,即所謂業績。可能自己做呢行,我亦會看重其中未能達標的學生,學校會如何對待。有很多名 ...
其實要處理學習差異唔容易,一系要叻嗰班就普通嗰班,一系唔理差嗰班照教,或者分精英班。但精英班今時今日帶出校內嚴重競爭,或標籤效應。早輪有間B1中學兩班人喺secret 開片。學校兩面不是人,只能死馬當活馬醫。資源夠嘅可以拆開哂呢教,但錢從何來?

akys 發表於 17-12-10 00:42
其實要處理學習差異唔容易,一系要叻嗰班就普通嗰班,一系唔理差嗰班照教,或者分精英班。但精英班今時今日 ...

請問係邊間B1中學係名校secret嗰邊開片?

akys 發表於 17-12-10 00:42
其實要處理學習差異唔容易,一系要叻嗰班就普通嗰班,一系唔理差嗰班照教,或者分精英班。但精英班今時今日 ...

有尐B1學校冇分精英及普通班,已經係分set上課去處理學習差異,呢種方法可以靈活運用資源,而且唔會有標籤效應。

回覆樓主

還記得幾年前我朋友堅持比個仔讀港同,都唔肯比佢跟爸爸、爺爺一樣讀華小,老爺當時仲要係坐係個board 到,佢激到老爺扎扎跳。不過新抱仔真係有遠見

回覆樓主

我識三位舊生都沒有選擇華小而去新派直私!

回覆樓主

其實一睇就知問題主要出在中學部教學質素和成效

人地LS/MCS夠收一推band2生,又唔見DSE跌成咁?

搵華小黎開刀基本上治標不治本,同某女名校一樣說不過去。

回覆樓主:

其實有冇華小用家可分享教學或各方面如何?

RunningPig 發表於 17-12-10 13:31
其實有冇華小用家可分享教學或各方面如何?

朋友個仔讀APS,成績中游,插去華小考班前列。但佢有寄信去考LS同SJ,連考插班試機會都無。

從以上例子可以估到華小本身真係收唔到啲叻人

MMVV 發表於 17-12-8 20:28

我朋友仔在st joe 讀,佢話如果佢仔维持band 2,好大機會收,呢 ...

邊個話你聽佢哋會將B2 生 變 B1 生?

回覆樓主

華小最top的不會㨂華中,因華中本身成績問題,其實華小校長正指出了華中的問題,去年華中DSE最勁的的學生入醫科正是華小畢業生上的,華中應想辦理教好學生而不是只收叻的學生,學校成功是教好學生,華小校長公開指已早幾年兩次去信華中就對華小課程表達意見,全得不到華中的回覆,華中暗地嫌華小成績又嫌收band 2學生,講真華中DSE成績差跟本吸引唔到華小top的畢業生報讀,華中真的應先改善自己的教學質素才可避免英中落車危機。

cpychung 發表於 17-12-9 10:00
聖馬可唔同喎,聖馬可小學根本係後黎因為想做龍先改名,之前跟本就唔係叫聖馬可小學...以前間野叫聖巴西流 ...

“成班犀牛” 有名你叫,根本係老東區就知間小學跟聖馬可無咩嘢歷史淵源。

monodad 發表於 17-12-8 15:04
Anyway,好佩服華小方面咁敢言

點解成件我覺得係呀哥轉直,又唔預埋細佬,仲口出惡言,攪到而家透過媒體嘈交?

麥當勞中學 2002 轉直,附屬小學2008搬新校舍於香港仔。諗返轉頭,佢哋幾時計劃搬,為咩2002 中小學一齊轉直龍?

如果小學仲係津貼位於香港仔隧道口,就算校舍幾新幾靚,吸引力又如何?

人哋真係從來都當一家人,共同進退。

反之華小搬東區,整體影響,兩兄弟有無共識?!

一直對兩華很好印象,今次真係傷透粉絲心。

littlefaith 發表於 17-12-8 16:22
華小乃中文小學,老師很有愛心,缺點係冇St Jo咁谷,學生成績當然比下去。
St Jo學生對學校普遍有深厚感情 ...

從來都只係D 仔有歸屬感。

呀媽係跟紅頂白 AND 精益求精。

supermom1 發表於 17-12-10 10:15
我識三位舊生都沒有選擇華小而去新派直私!

25分吾讀/20分收吾返? 有分別喎

Soundervolt 發表於 17-12-10 09:23

有尐B1學校冇分精英及普通班,已經係分set上課去處理 ...
其實一樣有標籤,多或少而已。聽過“你啲分仲低過小班,你死啦!”和“小班最高嗰個先得xx分”之類評語。不過,學習差異最大問题在小學,要專心,不能唔聽書。到中學你教得悶或者慢班叻學生自己做自己事,冇人理。

akys 發表於 17-12-10 20:13
其實一樣有標籤,多或少而已。聽過“你啲分仲低過小班,你死啦!”和“小班最高嗰個先得xx分”之類評語。不 ...

哈哈哈,通常我最聽得多就係「我唔算差㗎,阿邊個邊個讀大班仲低分過我!」和「媽咪,今次讀大班同小班都一齊攬炒呀!」。分set教授只係將某一些科目成績滯後嘅學生集中以小班形式上課,而佢地其他成績達標就上大班嘅堂,唔係一刀切將學生整體成績分等級,已經將標籤效應影響減到最低。尤其男校,學生之間好少比較成績,鬼理你大班小班,撈埋一齊玩到癲,鐘意比較嘅可能會係家長多尐。

siden 發表於 17-12-10 11:52
其實一睇就知問題主要出在中學部教學質素和成效

人地LS/MCS夠收一推band2生,又唔見DSE跌成咁?

ghs
‹ 上一主題|下一主題