用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於反了面
樓主: monodad
go

終於反了面   [複製鏈接]

回覆樓主:

九龍華仁都係差唔多

晞晞爸b 發表於 17-12-8 15:40
其實想問
華小同St Joseph大家都係靠大抽獎收學生(除左叩門及插班生之外)
照理華小面對的問題St Joseph 應 ...

我朋友仔在st joe 讀,佢話如果佢仔维持band 2,好大機會收,呢樣証明St Jo 中學佔整個教育cycle 是較重要,為甚麼St Jo 中學可以將band 2 生變成band1生?

回覆 hkpapa852 的帖子

應該是記者抄錯,或編輯認為咁寫效果更佳。

MMVV 發表於 17-12-8 20:28

我朋友仔在st joe 讀,佢話如果佢仔维持band 2,好大機會收,呢 ...

唔好咁一針見血啦

monodad 發表於 17-12-8 23:57
唔好咁一針見血啦

聖若瑟同喇沙對小學到中學嘅政策都十分一致,身為小學部會跟據中學部嘅要求去調整課程內容去配合,確保中學部會收到一㧗能力喺期望之內嘅學生。就以首屆DSE中文科成績唔達標為例,學校對中文科嘅課程改革係由小一做起,一直到中六,十分貫徹。

近來港華同華小嘅舉動同言論,好似相方從來都冇乜溝通,可以想像佢地之間嘅合作關係緊密極都有限.....睇嚟佢哋雖然同枱食飯,但係各自修行。

Soundervolt 發表於 17-12-9 00:42

聖若瑟同喇沙對小學到中學嘅政策都十分一致,身為小學 ...

Exactly, 所以都唔係好關轉定唔定,係雙方根本就各自為政。

有人提過,籌款就華仁一家,現在又要分家。若果轉直資係可以令結龍更彈性,或教育一致,點解辦學團體唔好好合作呢?

hkpapa852 發表於 17-12-8 18:53
呢篇文章有D用語明顯有問題,有冇人有原文呢?

四份一,同四成一,驚嚇度差好遠

的確係四成一。不過重點係2016年中文達三分係87%,一年後差異太大,所以陳校長係有理據的。再補充,英文只一人不達三分。記者撮文幾有趣!

karen55407 發表於 17-12-9 09:31
的確係四成一。不過重點係2016年中文達三分係87%,一年後差異太大,所以陳校長係有理據的。再補充,英文只 ...

全部當自己係娛記做緊C1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tommyxsarah 發表於 17-12-8 17:37
聖馬可事件 輸既係小學部 到殺校呀
港華 甘多年名校都搞到甘
...

聖馬可唔同喎,聖馬可小學根本係後黎因為想做龍先改名,之前跟本就唔係叫聖馬可小學...以前間野叫聖巴西流,一直都唔係乜野好學校,聖馬可劃清界線無可厚非...

MMVV 發表於 17-12-8 20:28

我朋友仔在st joe 讀,佢話如果佢仔维持band 2,好大機會收,呢 ...
未必一定,我認識的St Jo仔亦有不少band 2仔6年後,成績下跌。

Terencema7 發表於 17-12-9 08:39
Exactly, 所以都唔係好關轉定唔定,係雙方根本就各自為政。

有人提過,籌款就華仁一家,現在又要分家。若 ...

華仁過去由一班耶穌會神父帶領之下有輝煌成績,但多年過去,呢班年過七八十嘅神父依然主宰學校嘅行政決定,唔少政策已經脫哂節,到水浸眼眉,冇時間再等課程改革嘅成效,唯有希望用轉直資去解決到問題。

其實多年前兩間華仁已經察覺問題所在,建議政策改革甚至轉為直資都被耶穌會一一否決(當時耶穌會仲想返大陸籌建大學),今次可以申請轉直資,都要得到神級狄恆神父首肯先至有機會。

P.S.消息來自其中一位華仁一家前幹事。

littlefaith 發表於 17-12-9 10:06
未必一定,我認識的St Jo仔亦有不少band 2仔6年後,成績下跌。

學生成績有冇提升,應該睇整體B1及B2收生比例,而對照畢業時公開試成績做比較。

cpychung 發表於 17-12-9 10:00
聖馬可唔同喎,聖馬可小學根本係後黎因為想做龍先改名,之前跟本就唔係叫聖馬可小學...以前間野叫聖巴西流 ...

聖馬可事件反映咗某辦學團體深謀遠慮,當年以救校為名接手人地小學,最後似乎目標係小學塊地。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 17-12-9 10:26
學生成績有冇提升,應該睇整體B1及B2收生比例,而對照畢業時公開試成績做比較。
...

這是宏觀的比較,即所謂業績。可能自己做呢行,我亦會看重其中未能達標的學生,學校會如何對待。有很多名津中,在對待成績下滑的學生,從來都不是強項。

littlefaith 發表於 17-12-9 11:00
這是宏觀的比較,即所謂業績。可能自己做呢行,我亦會看重其中未能達標的學生,學校會如何對待。有很多名 ...

呢尐係相對嘅,B1學校大部份入得去讀嘅學生都係有能力達標,而B2甚至B3校學基本上都係為咗一半或以上嘅學生做補底工作,或用課程去將就學生,呢個世界唔會有一間學校啱哂所有嘅學生,三個banding嘅學校只係大家功能唔同啫。

hkpapa852 發表於 17-12-8 16:04
個人認為, 問題一直在香港華仁書院

計收取小學部人數比例, SJC, LS, MCS, 聖提女子等都比港華高 (港華之前 ...
2016-2017: 明顯只是band 2 成绩負增值唔知幾多?

雲牛 發表於 17-12-8 18:45
回覆 mcl203 的帖子

是咁的, 應該話係中文 41%在3以下, 咁未至於唔合格, 係無得入大學 ...

“四成一的畢業生在今年文憑試中文科不及格”

DSE 合格係 level 2

回覆 hkpapa852 的帖子

Overseas Studies 包括讀 A Levels 果 d 吖嘛,而 Local Degree 包括自資、Asso 果 d
不過我比較好奇嘅係,只得 75% 學生中文攞 2 或以上 ?幾年前港華仲係出名好成績架 wor...

pekovian 發表於 17-12-9 17:55

“四成一的畢業生在今年文憑試中文科不及格”

原文件只是說41%在3以下。

雲牛 發表於 17-12-9 19:21
原文件只是說41%在3以下。

咁即係jupas offer頂盡都係59%,right?連筲箕灣官立都有68% 33222,難怪華小生唔願意升華中

‹ 上一主題|下一主題