用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於反了面
樓主: monodad
go

終於反了面   [複製鏈接]

回覆樓主:

點解唔同華小聯合解決問題呢?

叫華小轉埋直資或私立,係教育方向上同線。

又要講成績,又要維持英中地位,部分校友要照顧基層,根本好難有共識。

我認為華中要成績,要英中,轉直資係好方法,如果華中成中中,相信唔吸引力會立即下降。如果要維持照顧基層,係灣仔區,我又唔覺得呢區有幾基層,或者轉去深水涉會合適d.

我認為華中華小轉直資或私立結龍,可更彈性地發揚其學校精神。

mcl203 發表於 17-12-8 16:36
SJPS 本身谷過 華小好多㗎, LS 又唔同,小學都積極吸插班生~~~
今时今日,不谷=hea,  当所有top schools, 连同4大直私都“谷”行冲刺,华仁中学小学却都悠哉游哉,结果是可以想象的。

猴子爸 發表於 17-12-8 16:41
今时今日,不谷=hea,  当所有top schools, 连同4大直私都“谷”行冲刺,华仁中学小学却都悠哉游哉,结果是 ...

傳統學校有本身歴史,辦學理念,要改變宗旨唔係易事,近年,資訊發達,又面對直資挑戰,中學只要有負面評價,流失率更快~~~

聽華小校方咁講,華小應該唔會轉直資囉呵?不過無論華小有冇直屬中學,係咪直資都好,相信仍舊係區內大熱。

回覆 猴子爸 的帖子

以前 (真係仲有得揀的年代), 有些父母就係 buy 華小 hea  d, 唔想去 St Joe 咁谷.

雲牛 發表於 17-12-8 16:47
回覆 猴子爸 的帖子

以前 (真係仲有得揀的年代), 有些父母就係 buy 華小 hea  d, 唔想去 St Joe 咁谷.
華小hea D...... 呢個諗法可能過時了..... 華小已放棄用一般官津小學既英文用書, 改用LS小學既英文書

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

monodad 發表於 17-12-8 16:47
聽華小校方咁講,華小應該唔會轉直資囉呵?不過無論華小有冇直屬中學,係咪直資都好,相信仍舊係區內大熱。 ...

邊個區先? ~~~

雲牛 發表於 17-12-8 16:47
回覆 猴子爸 的帖子

我有朋友係正宗SJ土生仔,早幾年升小,25分自行入左都放棄,寧願入間輕鬆D直資,就係唔想個仔行佢舊路~~~

mcl203 發表於 17-12-8 16:45
傳統學校有本身歴史,辦學理念,要改變宗旨唔係易事,近年,資訊發達,又面對直資挑戰,中學只要有負面評 ...

唔係呀, 港華書院學得好快, 今簡介會都識用"統計偽術"去介紹佢地既DSE成績同畢業生去向

會員提供港華今年簡介會上既資料, 又睇吓大家領悟到幾多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-8 17:16
唔係呀, 港華書院學得好快, 今簡介會都識用"統計偽術"去介紹佢地既DSE成績同畢業生去向
...

都係可能港島區生意難做瓜,搬去南區可能易搵客D,聖類斯,高主教都係咁,南區呂明才都係唔夠B1生~~~

mcl203 發表於 17-12-8 17:05
邊個區先? ~~~

14網囉⋯⋯

mcl203 發表於 17-12-8 17:05
邊個區先? ~~~

如果港華書院唔轉直資搬去HK4, 或者NT9, 應該大把家長夾道歡迎

回覆 hkpapa852 的帖子

考試測驗要求高了, 不過功課量仍然少, 比起不少學校, 算輕鬆.

hkpapa852 發表於 17-12-8 17:22
如果港華書院唔轉直資搬去HK4, 或者NT9, 應該大把家長夾道歡迎

咪係,可能搬屋最實際~~~

hkpapa852 發表於 17-12-8 17:16

會員提供港華今 ...
是不是"UGC-degree offer" 不等于上面的“80% local degree & overseas studies", 但又没有说明”UGC-degree offer" 究竟有多少。

mcl203 發表於 17-12-8 17:27
咪係,可能搬屋最實際~~~

而家市區邊有咁大塊地俾佢搬呀?
大屋搬細屋班靚仔冇得踢波一定唔制
搬去新界又會嫌遠

Charlotte_mom 發表於 17-12-8 15:26
係囉!小學話中學教得唔好,中學鬧小學生質素唔得
而家反轉豬肚。再咁落去真係聖馬可事件重演,雙輸!
...

聖馬可事件 輸既係小學部 到殺校呀
港華 甘多年名校都搞到甘

猴子爸 發表於 17-12-8 17:27
是不是"UGC-degree offer" 不等于上面的“80% local degree & overseas studies", 但又没有说明”UGC-degre ...
對, UGC degree有幾多呢?

另外..... 點解係用"Ovesea studies" 唔係用Oversea Degree呢?

mcl203 發表於 17-12-8 16:36
SJPS 本身谷過 華小好多㗎, LS 又唔同,小學都積極吸插班生~~~

好積極?點積極法?可唔可以話俾我聽LSPS插班生嘅實際比例係多少? 又係聽返嚟或者靠估?

tommyxsarah 發表於 17-12-8 17:37
聖馬可事件 輸既係小學部 到殺校呀
港華 甘多年名校都搞到甘
...
聖馬可小學轉龍就係辦學團体唔想佢殺校吖嘛...唔算輸 ~~~
‹ 上一主題|下一主題