用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於反了面
樓主: monodad
go

終於反了面   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 17-12-13 11:47
根据你的看法,我觉得对港华还是有益无害,假设band1学生都是以你列出的学校为优先,但直资来讲要竞争的学 ...

但其實最壞情況之下,華小最多只有79個B2生升上華中,佔整體學生唔夠一半,假如華中係有吸引B1生嘅能力,咁喺自行同統一階段一樣可以盡收B1生,冰封三尺非一日之寒,家長嘅眼光係好雪亮嘅,如今所產生出嚟嘅成績主要問題並非華小生嘅質素(千其唔好話一間中學用6年時間都唔可以令到學生成績達標係因為學生嘅質素問題),而係家長擔心子女本身有質素但入咗華中會負增值。

jaycee_mami 發表於 17-12-13 11:53
港華3322最多只有59%這數字, 請問可以從哪裡得知?  any source?

因為華中有41%DSE學生中文唔達3級,(小學校長公開信講咗)所以33222 最多只有59%

monodad 發表於 17-12-13 11:58
因為華中有41%DSE學生中文唔達3級,(小學校長公開信講咗)所以33222 最多只有59%
...
thx for your information

...
Very sad.

...
33222 如只有59%, 真係BAND 1 大災難 ..... 咁請問保得住 BAND 1B 級別嗎 ??

IYY 發表於 17-12-14 11:44
33222 如只有59%, 真係BAND 1 大災難 ..... 咁請問保得住 BAND 1B 級別嗎 ??

b1c 約有最少3X%入八大學士。

如果只得3322係絕對入唔到八大學士

晴晴小B 發表於 17-12-14 15:28
b1c 約有最少3X%入八大學士。

如果只得3322係絕對入唔到八大學士

Sorry, 可能我真係out晒,入3大就話難d姐,入8大應好易吧,得3x%入8大竟是band 1之列??
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

IYY 發表於 17-12-14 11:44
如果佢符合3322個班全部有夠分入8大, 咁就有B1B水平.....

不過港華今年最佳5科平均達4+既比例, 只有~42%, 應該有JUPAS degree既學生最多只有~42% ....... 但3322率咁低, 相信有不少最佳5科平均達4+既學生, 應該都唔符合3322, 所以JUPAS degree可能連30%都無.....

IYY    發表於 17-12-14 15:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

brrbaby2007 發表於 17-12-14 15:40
Sorry, 可能我真係out晒,入3大就話難d姐,入8大應好易吧,得3x%入8大竟是band 1之列??
...

而家DSE無左以前會考個關篩選,三成幾算係咁。

B2學校普遍得1X-2X%

ps. jupas 不等如八大學士,因有AD或HD充斥

hkpapa852 發表於 17-12-8 17:16
唔係呀, 港華書院學得好快, 今簡介會都識用"統計偽術"去介紹佢地既DSE成績同畢業生去向

會員提供港華今 ...
啱啱睇番D資料, 原來港華今年簡介會份資料, 仲有個好大既Trick........
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-14 15:42
如果佢符合3322個班全部有夠分入8大, 咁就有B1B水平.....

死哂喺中文?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 17-12-14 15:55
啱啱睇番D資料, 原來港華今年簡介會份資料, 仲有個好大既Trick........

乜 trick?

晴晴小B 發表於 17-12-14 15:45
而家DSE無左以前會考個關篩選,三成幾算係咁。

B2學校普遍得1X-2X%

係喎,不過我見過BK講6x%入8大都係band 2,所以一直搞唔清
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

brrbaby2007 發表於 17-12-14 16:41
係喎,不過我見過BK講6x%入8大都係band 2,所以一直搞唔清

可能全部係珠海樹仁個啲

mylovelyBB 發表於 17-12-14 16:30
乜 trick?

1. 頭頂個標題: Academic Achievement (average)
2. 最底個句: HKU Degrees: usually over 33% of all UGC-degree offers

即係呢個成績, 唔係2017年...... 可能係咁多年DSE成績同入U率既"Average"

睇番港華今年校務報告 PDF P.10
http://web.wahyan.edu.hk/attachments/article/360/School%20Report%202016-17%20Upload%20version.pdf

相片中話4+ x 5 係HK Average 既3倍

今年全港平均既Best 5達4+係20.4%, 但校務報告個圖表明顯只有4X%, 頂多只係2倍, 點會有3倍呢.....

校務報告內文亦話有36%既offer係HKU (仲話係歷年新高.....死未), 咁相入面個33%呢......

hkpapa852 發表於 17-12-14 15:42
親友仔今年有28分但衰左中文
‹ 上一主題|下一主題